Σε κοινό βηματισμό Χριστοδουλίδης και Αλ Σίσι: Ωρα για έμπρακτη συνεργασία των δύο χωρών

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κύπρου φθάνοντας στο Κάιρο. Φωτογραφία ΓΤΠ ΡΙΟ




Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συμφωνούν πως έφτασε η ώρα να περάσουν από τα τελετουργικά και στα ουσιαστικά και να περάσουν σε συζητήσεις που θα δίνουν σάρκα και οστά στη συνεργασία των δύο χωρών.

Γι’ αυτό και η επόμενη σύνοδος, τον Σεπτέμβρη στη Λευκωσία, θα πρέπει να γίνει επί συγκεκριμένων θεμάτων για να αποδώσει καρπούς σημειώνει σε ρεπορταζ του (Ανδρέας Πιμπίσης) ο Φιλελεύθερος. 

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως οι σχέσεις και η συνεργασία της Κύπρου με τις γειτονικές της χώρες – Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία – αλλά και τις χώρες του Κόλπου, θα πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο εάν πρόκειται να αποδώσει καρπούς. Στη Λευκωσία όλοι αντιλαμβάνονται πως η δουλειά με όλες τις χώρες της περιοχής, θα πρέπει πλέον να γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και όχι μπροστά στις κάμερες.

Στη συνάντηση των Προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου συμφωνήθηκε πως στην επόμενη σύνοδο ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη, θα πρέπει να ετοιμαστεί μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα επί θεμάτων στα οποία μπορεί να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα. Και ένα εξ αυτών των θεμάτων, όπως έγινε γνωστό, θα είναι ο τομέας της ενέργειας, όπως επίσης και το εμπόριο. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία σε επίπεδο επιχειρηματιών.

Μετά το Κάιρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Μια χώρα που επίσης δεν είναι άγνωστη για τον νυν Πρόεδρο, αφού είχε και προς αυτή την κατεύθυνση ταξιδέψει ουκ ολίγες φορές την προηγούμενη πενταετία. Ζητούμενο και σ’ αυτή την περίπτωση η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ άρχισε υλοποιείται επί Βενιαμίν Νετανιάχου, άντεξε με την αλλαγή κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, και έδειξε πως έχει βάθος διαψεύδοντας όσους εκτιμούσαν ότι το κεφάλαιο αυτό θα κλείσει με του που θα επανέρχονταν στην προτέρα κατάσταση οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Σε σύγκριση με την Αίγυπτο οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ έχουν προχωρήσει ραγδαία το προηγούμενο διάστημα σε όλους τους τομείς.

Περισσότερα στον Φιλελεύθερο

Ο λαβύρινθος των… Μυκηνών περνάει από την Κύπρο: Ύποπτες εξαγωγές ηλεκτρονικού υλικού 1,2 δισ. από Λονδίνο προς Μόσχα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: