Πότε θα σηκώσει άγκυρες το τουρκικό «Αμπντουλχαμίτ Χαν»; Τρικυμία στα «ήρεμα νερά» της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός “καλού κλίματος” η Κύπρος

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ο πολεμοχαρής Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά στο νέο τουρκικό γεωτρύπανο, Αμπντούλχαμιντ Χαν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Η κατοχική Τουρκία παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται και προγραμματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ και θα… επανέλθει στην περιοχή για να αποτρέψει, όπως σημειώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε ξένους συνομιλητές τους, «τετελεσμένα».

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως συντηρεί κινήσεις και ενέργειες επί του εδάφους, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και στη νεκρή ζώνη, χωρίς όμως τούτο να γίνεται με την… ταχύτητα του παρελθόντος.

Είναι προφανές ότι οι φονικοί σεισμοί του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία ανέτρεψαν την «κανονικότητα» στην Άγκυρα, που είχε εντάξει την ένταση και την επιθετικότητα και στην προεκλογική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος. Υπήρξε, βέβαια, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές αμερικανική αλλά και γερμανική παρέμβαση για αποφυγή εντάσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό το φως των νέων δεδομένων το καθεστώς Ερντογάν αποδέχθηκε τις παραινέσεις της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου και απέφυγε, αν και ήταν στο πρόγραμμα, να στείλει, για παράδειγμα, στην κυπριακή ΑΟΖ το νέο γεωτρύπανο, «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Σημειώνεται πως με βάση τον τουρκικό σχεδιασμό το γεωτρύπανο θα είχε ως πεδίο δράσης την περιοχή, η οποία βρίσκεται μεταξύ των θαλασσοτεμάχιων 6 και 7 (στο βόρειο τμήμα τους).

Επρόκειτο για μια κίνηση ουσίας, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως μπορεί εκεί να εντοπίσει κοιτάσματα και παράλληλα θα ήταν μια ενέργεια επιβολής τετελεσμένων. Μια κίνηση, που δεν θα προκαλούσε – κατά την εκτίμηση της Άγκυρας- την αντίδραση των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς δεν επηρεάζονται τα συμφέροντα τους.

Πότε θα σταλεί το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» και που; Μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η περιοχή μεταξύ των θαλασσοτεμάχιων 6 και 7 προσφέρεται για την παράνομη δραστηριοποίηση της κατοχικής δύναμης. Για τον χρόνο εκδήλωσης ενεργειών δεν χρειάζεται λόγο ή αφορμή η κατοχική δύναμη για να στείλει το γεωτρύπανο στην περιοχή.

Άλλωστε η πολιτική της, που έχει εξηγηθεί πολλές φορές, είναι πως σε σχέση με το φυσικό αέριο αυτό που αξιώνει είναι διαμοιρασμός- συνδιαχείριση και μάλιστα πριν από συμφωνία στο Κυπριακό. Και πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς να είναι μέρος αυτού. Πρόκειται, βέβαια, για μαξιμαλισμούς, που εκφράζονται ελλείψει αντίδρασης.

Το χρονικό σημείο της νέας πειρατείας είναι θέμα, που θα αποφασιστεί από τον Ερντογάν. Ενδεχομένως όταν θα υπάρξει νέα δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς των εταιρειών. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, αναμένεται ότι η Chevron θα προχωρήσει σε γεώτρηση αξιολόγησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Τούτο, με βάση και τις συμβατικές υποχρεώσεις και το πρόγραμμα της αδειοδοτημένης εταιρείας, της αμερικανικής Chevron, θα γίνει σύντομα. Η εταιρεία παρουσιάζεται να θέλει να επιταχύνει την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στο οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις περιέχει γύρω στα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcf) φυσικού αερίου.

Αναμένεται πως αυτή την περίοδο θα υπάρξουν κινήσεις και από πλευράς των άλλων εταιρειών, ΕΝΙ-ΤΟΤΑL και EXXON MOBIL, οι οποίες θα προχωρήσουν σε αξιολογήσεις των δεδομένων στα θαλασσοτεμάχια που δραστηριοποιούνται και στη βάση αυτή θα διαμορφώσουν τη στρατηγική τους για ανάπτυξη.

Σημειώνεται συναφώς ότι και από πλευράς της Λευκωσίας υπάρχουν σχεδιασμοί σε συνεννόηση και με τις εταιρείες. Πρόσφατα ο  Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε πως εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για έλευση φυσικού αερίου στο νησί, σε υγροποιημένη μορφή σαν πρώτο στάδιο και σε επόμενο στάδιο σε αέρια μορφή, από τα δικά μας κοιτάσματα ή και αυτά της περιοχής. Στόχος, όπως ανέφερε είναι η μείωση του κόστους ενέργειας για όλους τους καταναλωτές.

Ο κ. Παπαναστασίου αναμένεται πως εντός Μάιου θα παρουσιάσει το πλάνο του στα ζητήματα αυτά.

Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία, που «κατάφερε» να διαμορφώσει κλίμα «ήρεμων νερών» στα ελληνοτουρκικά, δεν πρόκειται να ακολουθήσει το ίδιο τέμπο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται δε σε περίπτωση που θα προβεί σε κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ να στοχοποιήσει τη Λευκωσία και να την κατηγορήσει ότι προκαλεί ένταση!

Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικό δικαίωμα με την αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου ενώ το ενεργειακό πρόγραμμα σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από τις εταιρείες.

Είναι σαφές πως σκοπίμως η Άγκυρα άφησε εκτός των «ήρεμων νερών» την Ανατολική Μεσόγειο. Επένδυσε, κερδίζοντας χρόνο, στα ελληνοτουρκικά ενώ βαθμηδόν θα αποδεικνύει πως η «νέα ρητορική» της δεν αφορά την Κύπρο και τους «ενοχλητικούς» Ελληνοκύπριους, που «παραβιάζουν» τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση είναι τι θα πράξουν σε περίπτωση νέων τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κύπρου η Αθήνα, που θέλει διακαώς να διατηρήσει το «θετικό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά, οι ΗΠΑ που με τις… ευλογίες τους βιώνουμε μια «νέα εποχή» ή η Ευρωπαϊκή Ένωση της «θετικής ατζέντας».

  • Οι σχεδιασμοί της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν επηρεάζονται

Η γενική θεώρηση της Άγκυρας σε σχέση με τη στάση της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου δεν αλλάζει και δεν επηρεάζεται από τακτικές κινήσεις, που έχουν συγκυριακό χαρακτήρα και ημερομηνία λήξης.

Στην Τουρκία εξακολουθούν να αναφέρονται στα  «462 χιλιομέτρα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γαλάζιας Πατρίδας». Κι αυτό λέγεται τόσο από τον Ερντογάν όσο και από την αντιπολίτευση. Και οι σχεδιασμοί αυτοί, οι εν γένει συμπεριφορές προφανώς και  θα ισχύσουν όποιος και να κερδίσει στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Είτε ο Ερντογάν είτε το μπλοκ της σημερινής αντιπολίτευσης.

  • Το μορατόριουμ «γκριζάρει νησιά»

Το ελληνοτουρκικό μορατόριουμ, που συμφωνήθηκε για να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε μεταξύ άλλων να μην επηρεαστεί ο τουρισμός, αφορά το «νέο κλίμα», που διαμορφώθηκε την τελευταία περίοδο. Αφορά τη «διπλωματία των σεισμών», είναι όμως σαφές πως δεν θα είναι μακράς πνοής.

Για την Τουρκία το θέμα είναι να κερδίσει χρόνο ώστε να… βρει τα πόδια της από τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο σεισμός του περασμένου Φεβρουαρίου. Η κατοχική Τουρκία χωρίς να έχει προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις, που αναθεωρούν διαχρονικές επεκτατικές πολιτικές σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος και σε αυτό το πεδίο. Των διαχρονικών, δηλαδή, επιδιώξεων.

Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πραγματοποιήσουν, τις ημέρες του Πάσχα, αξιωματούχοι επισκέψεις  σε στρατιωτικές μονάδες της «πρώτης γραμμής». Φέτος έχουν επιλεγεί προορισμοί/ επισκέψεις αξιωματούχων για τους οποίους δεν διαμαρτύρεται η κατοχική Τουρκία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση «γκριζάρει» νησιά, την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί η Άγκυρα. Και τι θα γίνει όταν το «καλό κλίμα» χαλάσει και οι επισκέψεις θα ξαναρχίσουν; Θα φωνάζει η Τουρκία καθώς, δυστυχώς, κάποιες ενέργειες προκαλούν «κεκτημένα». Τουλάχιστον έτσι νομίζει η Τουρκία, ότι αποκτά «κεκτημένα».

The Cyprus Connection: Ο Guardian αποκαλύπτει τον ιστό των Ρώσων ολιγαρχών που έχει τυλίξει την Κύπρο και τα κλειδιά στη Μεγαλόνησο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: