The Cyprus Connection: Ο Guardian αποκαλύπτει τον ιστό των Ρώσων ολιγαρχών που έχει τυλίξει την Κύπρο και τα κλειδιά στη Μεγαλόνησο

File Photo Ο ρωσικής καταγωγής μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT




Η πρόσκληση ήταν για δείπνο και χορό, σε μια έπαυλη στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, μια περιφραγμένη περιουσία στο Surrey που έχει γίνει θύλακας για πλούσιους Ρώσους.

Ο διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea , Eugene Tenenbaum, γιόρταζε τα 45α γενέθλιά του, με «ντίσκο». Στο φυλλάδιο που στάλθηκε με email στους καλεσμένους, μια παλιά φωτογραφία έδειχνε ένα μικρό αγόρι να στέκεται ξυπόλητος, μπροστά από αυτό που φαίνεται να είναι ένα σωρό σανό. Η λεζάντα από κάτω έγραφε: «Έχεις κάνει πολύ δρόμο μωρό μου!»

Το δημοσίευμα της Anna Isaac στον Guardian είναι εξαιτερικά αποκαλυπτικό

Ο Tenenbaum είχε πολλά να γιορτάσει -ως στενός συνεργάτης του Roman Abramovich, βοήθησε στη διαχείριση μιας αυτοκρατορίας που κυμαινόταν από τα κοιτάσματα πετρελαίου της Σιβηρίας μέχρι την Premier League στην Αγγλία- και ήθελε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν σε αυτό το ταξίδι. Ανάμεσα στους καλεσμένους εκείνο το βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2009 ήταν και ο Δημήτρης Ιωαννίδης. Είχε πετάξει από την Κύπρο, μένοντας στο τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Oatlands Park του Surrey.

Ορκωτός λογιστής που άνοιξε το δικό του ιατρείο το 1988, ο Ιωαννίδης ίδρυσε το υποκατάστημα Κύπρου του λογιστικού ομίλου Deloitte. Το 2005, ηγήθηκε μιας εξαγοράς από τη διοίκηση, ιδρύοντας τη δική του εταιρεία, MeritServus.

Όμως ο Ιωαννίδης διατήρησε δεσμούς με τον όμιλο που εδρεύει στο Λονδίνο. Στην ιστοσελίδα του, ισχυρίστηκε ότι είναι επίτιμος πρόεδρος της Deloitte στην Κύπρο και ότι είναι «προτιμώμενος πάροχος υπηρεσιών».

Για τους πελάτες του, κοίταξε προς τη Ρωσία και όχι μόνο. «Μια κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου παρέχει την τέλεια πύλη προς την ΕΕ», εξηγεί ο ιστότοπος MeritServus, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος έχει συμφωνίες διπλής φορολογίας με περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Ιράν και της Κίνας».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Ιωαννίδης ήταν μέρος ενός κύκλου Κύπριων δικηγόρων, λογιστών και τραπεζών που επικεντρώθηκαν στο να φέρουν μερικές από τις μεγαλύτερες περιουσίες από τη Ρωσία και στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα χρόνο αφότου οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπέλυσαν ένα μπαράζ οικονομικών εμπάργκο κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, η μουσική σταμάτησε. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε τον Ιωαννίδη και την εταιρεία του στη λίστα κυρώσεων της, μαζί με έναν εξέχοντα Κύπριο δικηγόρο, σηματοδοτώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτό που το Φόρεϊν Όφις αποκαλεί «ολιγάρχες» που δραστηριοποιούνται στο νησιωτικό κράτος της Μεσογείου. Η Τράπεζα Κύπρου, υιοθετώντας τα μέτρα του ΗΒ, πάγωσε τους σχετικούς λογαριασμούς.

Οι κυρώσεις ήρθαν μετά την αναφορά του Guardian για τα αρχεία Oligarch, μια κρύπτη με περισσότερα από 300.000 έγγραφα από τα αρχεία της MeritServus και συνδεδεμένων εταιρειών. Το υλικό από τα αρχεία υποδηλώνει ότι η εταιρεία πέρυσι βοήθησε τον Αμπράμοβιτς να αναδιατάξει βιαστικά τα καταπιστεύματα που χρησιμοποιούσε για τη διαχείριση της περιουσίας του, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η αναδιοργάνωση σχεδιάστηκε για να αποφύγει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Οι δικηγόροι του Ιωαννίδη και της MeritServus είπαν: «Ο πελάτης μας δεν έχει καμία ανάμειξη σε κανένα καταπίστευμα της οικογένειας Abramovich». Ο Αμπράμοβιτς δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του από τη MeritServus. Οι δικηγόροι του Tenenbaum είπαν ότι είχε μια «επαγγελματική και φιλική σχέση» με τον Ιωαννίδη «για πολλά χρόνια». Και οι τρεις άνδρες υπόκεινται τώρα σε κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Μόσχα της Μεσογείου

Μερικοί το αποκαλούν Μόσχα στη Μεσόγειο. Το ρωσικό χρήμα αντιπροσώπευε πάνω από 1 δισ. ευρώ που διατηρούνταν στις κυπριακές τράπεζες το 2021 και η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος μεμονωμένος εταίρος για εισερχόμενες και εξωτερικές επενδύσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής της τράπεζας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, η Λεμεσός, φιλοξενεί περίπου 50.000 Ρωσόφωνους. Όταν η χώρα άνοιξε ένα πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων» το 2013, για να πουλήσει την υπηκοότητα σε αντάλλαγμα για επενδύσεις, μεγάλο μέρος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώθηκαν προήλθαν από ρωσικές οικογένειες.

«Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Κύπρος έχει διαφθαρεί πλήρως τώρα από το ρωσικό κεφάλαιο. Τα ρωσικά χρήματα είναι τόσο ριζωμένα στην Κύπρο, τόσο πολλοί από την ελίτ έχουν αγοράσει υπηκοότητα εκεί», λέει ο Timothy Ash, συνεργάτης στο thinktank Chatham House.

Οι υπεύθυνοι για την επιβολή των κυρώσεων ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον ρόλο που έπαιξε η Κύπρος -και μπορεί να παίζει ακόμα- στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας ρωσικών κεφαλαίων.

«Υπάρχει μια προσπάθεια τώρα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να τηρήσουμε τις πολιτικές δεσμεύσεις για την επιβολή αυτών των κυρώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ», λέει ο Dionis Cenusa, συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ανατολικής Ευρώπης, μιας λιθουανικής ομάδας σκέψης. «Οι ρωσικοί δεσμοί της Κύπρου πετούσαν κάτω από τα ραντάρ για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχαν την ίδια εστίαση από την Επιτροπή της ΕΕ με εταιρείες που εργάζονται στην Ουγγαρία, για παράδειγμα. Αυτό έχει αλλάξει», προσθέτει.

Τα αρχεία Oligarch, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον Guardian από ένα ανώνυμο τρίτο μέρος, ρίχνουν φως στο είδος των υπηρεσιών που πρόσφερε η Κύπρος στους πλουσιότερους πολίτες της Ρωσίας.

Ενώ η MeritServus και οι θυγατρικές της παρέχουν συμβουλές σε θέματα φορολογίας και λογιστικής, μεγάλο μέρος της δουλειάς της περιλαμβάνει τη δημιουργία και τη διαχείριση υπεράκτιων εταιρειών και καταπιστευμάτων. Χειρίζεται τη γραφειοκρατία για τη σύστασή τους, παρέχει διευθυντές γι’ αυτούς και κατέχει ακόμη και τις μετοχές τους.

Η MeritServus πληρώνεται για να παρέχει μια οθόνη, ένα δημόσιο πρόσωπο ως μέτοχος και διευθυντής εταιρειών που ανήκουν πραγματικά στους πελάτες της, έτσι ώστε οι τελικοί ιδιοκτήτες πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές, αρχοντικά και γιοτ να μπορούν να παραμείνουν κρυφοί από το κοινό.

Η Finservus, η εταιρεία MeritServus που χρησιμοποιούσε συχνότερα για το σκοπό αυτό, κατείχε μετοχές σε εκατοντάδες εταιρείες για λογαριασμό των πελατών της.

Τα κεντρικά γραφεία είναι σε ένα κτίριο στη Λεμεσό με θέα στο περιφερειακό δικαστήριο. Εδώ, ο Δημήτρης εργάζεται στο ίδιο κτίριο με τον γιο και την κόρη του, κανένας από τους οποίους δεν υπόκειται σε κυρώσεις ως άτομα. Ο Πάνος Ιωαννίδης, απόφοιτος του Yale, είναι διευθυντής της MeritServus και ειδικεύεται σε επενδυτικά προγράμματα για όσους αναζητούν την κυπριακή υπηκοότητα. Η Persella, η οποία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πριν κάνει MBA στην Κολούμπια της Νέας Υόρκης, διαχειρίζεται μια συνδεδεμένη εταιρεία, την MeritKapital, μια κυπριακή επενδυτική εταιρεία με μια εταιρεία του Λονδίνου που έχει άδεια από τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Persella είπε ως απάντηση σε αίτημα για σχόλιο: «Η MeritKapital Limited είναι μια ξεχωριστή και ξεχωριστή νομική οντότητα από τις άλλες εταιρείες «Merit» και διευθύνεται και λειτουργεί από εμένα, την Περσέλλα Ιωαννίδη, όχι τον Δημήτρη ή τον Πάνο Ιωαννίδη».

Ξεχωριστά, ένας εκπρόσωπος της Persella Ioannides είπε ότι η MeritKapital είχε μια «διαφορετική ομάδα πελατών» με τη MeritServus.

Ο Mr Blue

Το προσωπικό του MeritServus είχε ένα κωδικό όνομα για τον μεγαλύτερο πελάτη του, το οποίο εμφανιζόταν συχνά σε ανταλλαγές email. Σε ένα πιθανό νεύμα στα χρώματα της ομάδας της Τσέλσι, αποκαλούσαν τον Αμπράμοβιτς «Mr Blue».

Τα αρχεία δείχνουν ότι η σχέση ξεκίνησε το 2001, τη χρονιά που ο Abramovich ίδρυσε τη Millhouse Capital, η οποία διαχειριζόταν τα μερίδιά του σε εταιρείες που κυμαίνονταν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι το αλουμίνιο και τις τράπεζες. Αρχικά παρέχοντας αξιωματικούς για τη Millhouse, τις επόμενες δύο δεκαετίες το MeritServus θα βοηθούσε να μεταφερθούν τα δισεκατομμύρια του ολιγάρχη στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τα email, τα τραπεζικά αρχεία, οι δανειακές συμβάσεις, οι καταθέσεις εταιρειών και τα έγγραφα καταπιστεύματος καταγράφουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων τροπαίων -ακίνητα, έργα τέχνης, ποδοσφαιρικούς συλλόγους, γιοτ και τζετ- παράλληλα με επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις και πιο εδραιωμένες επιχειρήσεις. Το MeritServus ήταν εκεί όταν ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι, διαχειριζόταν το καταπίστευμα που κατέχει το πρώην σπίτι του 150 εκατομμυρίων λιρών στους κήπους του παλατιού του Κένσινγκτον και ένα άλλο που κατέχει μια συλλογή έργων τέχνης 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο «ορθόδοξος ολιγάρχης»

Δεν χειριζόταν μόνο συναλλαγές για τον Αμπράμοβιτς. Το υλικό που είδε ο Guardian υποδηλώνει ότι ο MeritServus ανέλαβε δουλειά για τους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Tenenbaum. Και ενήργησε για Ρώσους επιχειρηματίες που δεν είχαν σχέση με τις υποθέσεις τους.

Ένας από αυτούς ήταν ο Konstantin Malofeyev, γνωστός ως «ο Ορθόδοξος ολιγάρχης» για τους δεσμούς του με το κρατικό εκκλησιαστικό σύστημα της Ρωσίας. Φαίνεται να έχει γίνει πελάτης από το 2005, τη χρονιά που ίδρυσε τον όμιλο ιδιωτικών μετοχών Marshall Capital Partners.

Ένας τραπεζίτης που έγινε προπαγανδιστής, ο Maloveyev τέθηκε υπό κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί τον περιέγραψαν ως «μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για τους Ρώσους που προωθούν τον αυτονομισμό στην Κριμαία». Η MeritServus φαίνεται να τον κράτησε ως πελάτη μέχρι τον Μάιο του 2017, πραγματοποιώντας μια σειρά από συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ το 2015 και το 2016, ενώ βρισκόταν υπό κυρώσεις, κατά προφανή παραβίαση του κυπριακού ποινικού δικαίου.

Η MeritServus λέει ότι «κατά λάθος δεν εντόπισε» τον Malofeyev ως τον κατάλογο κυρώσεων. Μόλις αντιλήφθηκε το λάθος της, το 2017, η εταιρεία λέει ότι ενημέρωσε τη ρυθμιστική αρχή λογιστικής και το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και «η θέση επιλύθηκε» και με τους δύο φορείς.

Πριν τεθεί υπό κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, η MeritServus είπε επίσης ότι εκτελούσε κανονικές υπηρεσίες με τις κατάλληλες άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι δεν συμμετείχε σε «ξέπλυμα χρήματος ή παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κυρώσεων, ούτε διευκόλυνε, συγγνώμη ή έκλεισε τα μάτια σε αυτά».

Μια μακρά ιστορία

Οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας δεν είναι απλώς εμπορικοί. Εκτείνονται εδώ και αιώνες, με κοινές ρίζες στα αλφάβητά τους και θρησκευτικούς δεσμούς που σφυρηλατούνται μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Μετά την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1960, η ΕΣΣΔ έσπευσε να δημιουργήσει διπλωματικούς δεσμούς με τη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία.

Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, οι δεσμοί απλώς βάθυναν. Η υποστήριξη από τη Ρωσία ήρθε με τη μορφή συμφωνιών όπλων που αύξησαν τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Το 1998, μια συμφωνία διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών ανέβασε τη σχέση σε νέο επίπεδο.

Διοχετεύοντας τα μετρητά τους μέσω εταιρικών δομών που καλύπτουν την Κύπρο και άλλους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, οι επιχειρηματίες που έκαναν την περιουσία τους στις χαοτικές ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990 μπορούσαν να μειώσουν τους φορολογικούς λογαριασμούς τους και να αποφύγουν τον δημόσιο έλεγχο των οικονομικών τους υποθέσεων.

Τον Οκτώβριο του 2010, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναγνώρισε τη σημασία της σχέσης κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο: «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις, έχουμε αμοιβαία κατανόηση για όλα σχεδόν τα διεθνή θέματα, έχουμε κοινή ιστορία, έχουμε πνευματική συγγένεια. , και έχουμε τη σημερινή μέρα.”

Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που οι ετήσιες ροές ρωσικών κεφαλαίων μέσω του νησιού της Μεσογείου άρχισαν να φτάνουν τα δισεκατομμύρια. Κορυφώθηκαν σε πάνω από 21 δισ. ευρώ το 2012 , σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, όταν υπολογίστηκε ότι το ένα τρίτο όλων των καταθέσεων ήταν ρωσικής προέλευσης. Μια τραπεζική κρίση, που προκλήθηκε από την κατάρρευση του εθνικού χρέους της Ελλάδας, οδήγησε σε πολύ σημαντική μείωση αυτών των ποσών τα επόμενα χρόνια.

Μερικά από τα δισεκατομμύρια που διέρρευσαν από την Κύπρο ανήκαν στον Αμπράμοβιτς.

Ανατρέξτε στη μακρά ιστορία των δικαστικών διαφορών του ολιγάρχη στο Λονδίνο, και με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του 2008 αναδεικνύεται για πρώτη φορά η σχέση του με τον Ιωαννίδη. Ο δικαστής, ο οποίος φαίνεται να έχει μπερδευτεί κάπως από την πολυπλοκότητα των υπεράκτιων διακανονισμών που χρησιμοποίησε ο ολιγάρχης, περιέγραψε τι είχε βρει κατά τη διάρκεια των ακροάσεων.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι φαίνεται να υπάρχει ένας ιστός εταιρειών, σε μεγάλο βαθμό στο BVI και στην Κύπρο, που έχουν διάφορα συμφέροντα, προσωπικά και επιχειρηματικά, μερικά πολύ σημαντικά, των οποίων ο κ. Abramovich είναι, ή φαίνεται να είναι, ο απόλυτος ιδιοκτήτης. Οι κυπριακές εταιρείες ανήκουν τελικά, όσον αφορά τον νόμιμο τίτλο, της Deloittes ή του κ. Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος ήταν διευθυντής της Meritservus Ltd και της Meritservus (Trustees) Ltd, δύο κυπριακών εταιρειών παροχής υπηρεσιών Deloitte, ή άλλου προσωπικού της Meritservus».

Μετά από αίτημα για σχολιασμό από τον Guardian, η Deloitte ζήτησε από το MeritServus «να σταματήσει και να σταματήσει» να διεκδικεί τυχόν συνδέσμους ή να χρησιμοποιεί το όνομα της Deloitte στη δημοσιότητά του. Έκτοτε, η MeritServus άλλαξε τη γλώσσα στην ιστοσελίδα της, αφαιρώντας την περιγραφή του Ιωαννίδη ως επίτιμου προέδρου της Deloitte Κύπρου. Καταργήθηκε επίσης μια διαφήμιση από την ιστοσελίδα κυπριακού επιχειρηματικού έντυπου που περιέγραφε το MeritServus ως «παρακλάδι» της Deloitte.

Με τους τραπεζικούς της λογαριασμούς να έχουν παγώσει και τις δραστηριότητές της υπό βρετανικές κυρώσεις, το μέλλον της MeritServus είναι ασαφές. Η ίδια η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή: να απομακρυνθεί από τη Ρωσία ή να περιμένει υπομονετικά την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Πηγή The Guardian / Anna Isaac

Αποκάλυψη του Φιλελεύθερου: Στην Κύπρο κλείνουν 4 χιλιάδες λογαριασμοί Ρώσων πολιτών, δόθηκε διορία μόνο 2 μηνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: