Για να μην μας λένε …παραμύθια: Η Ελλάδα, η Κύπρος και ο EastMed είναι θεμελιώδεις για την Τουρκία και δεν θα αλλάξουν πολλά αν ηττηθεί ο Ερντογάν

epa10559825 A man walks in front of a poster Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu’s, leader of opposition Republican People’s Party (CHP) reads ‘ I will work so that every moment you lose, every year, every penny, every smile comes back to you. Promise to you’ in Istanbul, Turkey. EPA, ERDEM SAHIN




Για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), οι εκλογές του επόμενου μήνα είναι τεράστιας ιστορικής σημασίας, γράφει στο Politico η δημοσιογράφος Nektaria Stamouli.

Συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της κοσμικής δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Mustafa Kemal Atatürk) και, αν νικήσει ο Erdoğan, θα του δοθεί η εξουσία να βάλει ακόμη περισσότερο τη σφραγίδα του στην τροχιά μιας γεωστρατηγικής βαρύτητας 85 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι εκλογές θα επηρεάσουν σοβαρά την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η εκλογή προέδρου μπορεί να καθορίσει: τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη σχέση της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, τη μεταναστευτική πολιτική, τον ρόλος της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον χειρισμό των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Η Τουρκία έχει εντείνει την επιθετική της ρητορική κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, με τον Erdoğan να προειδοποιεί μάλιστα ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την Αθήνα.

Όμως η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Δένδιας, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu, ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025-26 και ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Σε μια άλλη ένδειξη αποκλιμάκωσης, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επισκέφθηκαν την Τουρκία αυτόν τον μήνα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar να λέει ότι ελπίζει ότι η Μεσόγειος και το Αιγαίο θα είναι μια «θάλασσα φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών. Ο Akar είπε ότι αναμένει ένα μορατόριουμ με την Ελλάδα σε στρατιωτικές και αεροπορικές ασκήσεις στο Αιγαίο μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.

«Και οι δύο χώρες θα έχουν εκλογές και πιθανότατα θα έχουν τις εκλογές την ίδια μέρα. Έτσι, αυτό θα ανοίξει έναν νέο ορίζοντα», σύμφωνα με τον Ünal  Çeviköz, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Kemal Kılıçdaroğlu. «Η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα διμερή τους προβλήματα [στο Αιγαίο], θα διευκολύνει τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Çeviköz είπε ότι είναι σημαντικό η Αθήνα και η Άγκυρα να μην παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου και «θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους δύο λαούς του νησιού να εξετάσουν τα προβλήματά τους διμερώς».

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και ο EastMed είναι θεμελιώδεις για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν θα αλλάξουν πολλά με μια άλλη κυβέρνηση. Η διαφορά θα είναι περισσότερο στον τρόπο διακυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Politico, Nektaria Stamouli 2023’s most important electionTurkey

Αυτά τα οφέλη θα έχει η Τουρκία εάν αλλάξει εξωτερική πολιτική και εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές της θέσεις: Κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: