Αυτά τα οφέλη θα έχει η Τουρκία εάν αλλάξει εξωτερική πολιτική και εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές της θέσεις: Κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan attended the grand final of the Holy Quran Recitation Contest. Photo via Turkish Presidency




Το περιοδικό Newsweek σε άρθρο γνώμης του George Monastiriakos περιγράφει τα οφέλη που θα έχει η Τουρκία, εάν αλλάξει εξωτερική πολιτική, εγκαταλείποντας τις αναθεωρητικές της θέσεις, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετά από χρόνια επιδίωξης των εθνικών της συμφερόντων σε βάρος των συμμάχων και των εταίρων της, η Τουρκία κινδυνεύει τώρα να απομονωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου αναδύεται μία νέα έννομη τάξη, μέσω του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου.

Τίτλος: The Solution to Turkey’s Geopolitical Dilemma in the East Med? Greece – Η λύση στο γεωπολιτικό δίλημμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο; Ελλάδα

Η Άγκυρα πρέπει είτε να ακολουθήσει τις εξελίξεις είτε να μείνει πίσω. Για το λόγο αυτό, η προεκλογική ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας περιελάμβανε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, τη Συρία και την Αίγυπτο. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η λύση στο γεωπολιτικό δίλημμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα. […]

Για να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές της φιλοδοξίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, αυτό θα βελτίωνε επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τη Συρία—χώρες που είτε έχουν συνάψει συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα είτε σκοπεύουν να συνάψουν μεταξύ τους.

Εάν η Τουρκία αμφισβητεί τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα της Αλβανίας και να αντιμετωπίσει τα παράπονά της, καταθέτοντας αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Τουρκία θα αποκόμιζε τουλάχιστον τρία οφέλη από αυτό.

Πρώτον, θα επίλυε τις θαλάσσιες διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα μέσω του κράτους δικαίου αντί της ωμής βίας και θα εκπλήρωνε το ήμισυ της τρίτης προϋπόθεσης της Αιγύπτου για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Δεύτερον, θα έθετε τα θεμέλια για την Τουρκία, ώστε να μειώσει σταδιακά το στρατιωτικό της αποτύπωμα στη Λιβύη και θα εκπλήρωνε τη δεύτερη προϋπόθεση του Καΐρου για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Τρίτον, θα εγκαινίαζε μια νέα εποχή τουρκικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποκαθιστούσε την αντίληψη της Τουρκίας ως αξιόπιστου συμμάχου του ΝΑΤΟ, θα βελτίωνε τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και θα αύξανε την πιθανότητα – αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτό εγγύηση – ότι το Κογκρέσο θα ενέκρινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η διπλωματία έχει επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό, που σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Οι τουρκικές αεροπορικές παραβιάσεις στα ελληνικά νησιά και τα επεισόδια με το ελληνικό ναυτικό και την ακτοφυλακή έχουν σταματήσει.

Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Τουρκίας να αναλάβει την προεδρία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) αργότερα φέτος. Η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2025-2026.

Έναν αιώνα μετά τη γέννηση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η λύση στο γεωπολιτικό δίλημμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνει την Άγκυρα πίσω από εκεί που ξεκίνησαν όλα – πρόσωπο με πρόσωπο με την Ελλάδα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

* Ο Γιώργος Μοναστηριακός είναι ειδικός σε θέματα Διεθνών Σχέσεων.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Newsweek – άρθρο γνώμης του George Monastiriakos

Η Chevron αναζητεί φυσικό αέριο στις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου: Ψάχνει γεωτρύπανο για έρευνες και στο τεμάχιο “Αφροδίτη”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: