«Αίμα, τιμή, Wagner» – Στη Σιβηρία ένα ακόμη κρυφό νεκροταφείο για τους μισθοφόρους που «μάσησε» η κρεατομηχανή της Ουκρανίας [videos]

Εικόνα από το βίντεο που τράβηξε η ομάδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου People of Baikal στο νεκροταφείο όπου έθαψαν κρυφά ως επί το πλείστον πρώην κατάδικους, μισθοφόρους της Wagner. Screenshot via YouTube@PeopleofBaikal




Ένα νεκροταφείο που περιέχει δεκάδες μνήματα μισθοφόρων της ρωσικής οργάνωσης Wagner ανακαλύφθηκε στην περιοχή Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού πρακτορείου “People of Baikal”.

Οι 53 τάφοι βρίσκονται σε μια γωνιά του νεκροταφείου Aleksandrovsky περίπου 11 χιλιόμετρα από την περιφερειακή πρωτεύουσα Ιρκούτσκ.

Κάθε τάφος είναι καλυμμένος με πράσινα κλαδιά ελάτης και δύο στεφάνια: το ένα στα χρώματα της τρίχρωμης ρωσικής σημαίας, το άλλο στα χρώματα του εμβλήματος της μισθοφορικής οργάνωσης της οποίας ηγείται ο “σεφ του Πούτιν”, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Το έμβλημα γράφει: “Αίμα. Τιμή. Πατρίδα. Θάρρος. PMC Wagner.”

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των μισθοφόρων της Wagner – στους οποίους περιλαμβάνονται αυτοί που στρατολογήθηκαν από ρωσικές φυλακές – που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, χιλιάδες πιστεύεται ότι πέθαναν στο μέτωπο, ιδιαίτερα γύρω από την  πόλη Μπαχμούτ – θέατρο πολύμηνων αιματηρών μαχών – όπου πρωτοστατούν τα στρατεύματα της Wagner, αναπτυσσόμενα ανά κύματα κατά της ουκρανικής Άμυνας. Πέραν των Ουκρανών και μέλη της Wagner έχουν πει ότι οι νεοσύλλεκτοι πρώην κατάδικοι εγκληματίες της Wagner απλώς τροφοδοτούν την “κρεατομηχανή” της Ουκρανίας σε καυτά σημεία των μαχών, όπως το Μπαχμούτ.

Η ύπαρξη και πολλών άλλων ειδικών νεκροταφείων Wagner έχει έρθει στο φως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εργασίες συνεχίζονταν σε δεκάδες ακόμη τάφους όταν δημοσιογράφοι του People of Baikal επισκέφτηκαν πρόσφατα την τοποθεσία του Ιρκούτσκ.

Δεδομένου ότι η γη στο Ιρκούτσκ είναι ακόμα παγωμένη, οι εργαζόμενοι φέρεται να ανάβουν  φωτιές για να ξεπαγώσουν το έδαφος και να καλύπτουν λάκκους με μεταλλικά φύλλα για να συγκρατούν περισσότερη θερμότητα, από την οποία αναδύεται καπνός.

Τουλάχιστον 43 από τους 53 νεκρούς ήταν κατάδικοι ηλικίας μεταξύ 20 και 62 ετών, σύμφωνα με την έρευνα του People of Baikal που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και στην οποία οι δημοσιογράφοι αντιπαραβάλλουν τα ονόματα των νεκρών με τα αρχεία του τοπικού δικαστηρίου.

Μεταξύ των νεκρών μισθοφόρων ήταν δολοφόνοι και εγκληματίες που καταδικάστηκαν για κλοπές και αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Μερικοί είχαν σκοτωθεί σε μάχες στο Μπαχμούτ, σύμφωνα με το People of Baikal.

Οι δημοσιογράφοι έμαθαν για πρώτη φορά για τον τόπο ταφής τον Μάρτιο ως αποτέλεσμα μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγγενών ενός καταδικασμένου εγκληματία από τη Δημοκρατία της Μπουριατίας που είχε εγγραφεί για να ενταχθεί στη Wagner και σκοτώθηκε στην Ουκρανία.

Μετά το θάνατο του στρατιώτη, η Wagner προσφέρθηκε να τον θάψει σε τάφο στο Ιρκούτσκ, αλλά οι συγγενείς του αρνήθηκαν.

Αρκετοί συγγενείς μισθοφόρων της Wagner που θάφτηκαν στο νεκροταφείο Aleksandrovsky έμαθαν για πρώτη φορά ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο είχε σκοτωθεί αφού οι άνθρωποι της Βαϊκάλης επικοινώνησαν μαζί τους για σχόλια.

Ο Βιτάλι Βοτανόφσκι, ο οποίος έχει τεκμηριώσει τους θανάτους Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία παρακολουθώντας νεκροταφεία —συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούσε η Wagner— στη νότια περιοχή του Κρασνοντάρ, είπε στους The Moscow Times ότι είναι σύνηθες τα μέλη της οικογένειας να μην ενημερώνονται εκ των προτέρων για τους θανάτους συγγενών τους.

Στο νεκροταφείο Μπακίνσκαγια [στο Κρασνοντάρ], ανακάλυψα ότι μόνο δύο από τους 600 στρατιώτες που ήταν θαμμένοι εκεί καταγράφηκαν ως σκοτωμένοι. Και όλοι οι άλλοι θάφτηκαν ήσυχα. Κανείς δεν τους γνώριζε“, είπε.

Το νεκροταφείο Μπακίνσκαγια, το οποίο περιέχει τάφους μαχητών Wagner, επισκέφτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα το αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος δεσμεύτηκε μάλιστα να το μετατρέψει σε «μνημείο για τις μελλοντικές γενιές».

Ένας από τους συγγενείς ενός στρατιώτη που είναι θαμμένος στο νεκροταφείο του Ιρκούτσκ επικοινώνησε με την Wagner αφού άκουσε για τον θάνατο του στρατιώτη από δημοσιογράφους του People of Baikal.

Σύμφωνα με τον συγγενή, εκπρόσωπος της Wagner είπε ότι είχαν κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσουν με την οικογένεια αλλά δεν έλαβαν απάντηση και αποφάσισαν να θάψουν μόνοι τους τον στρατιώτη.

Ο Βοτανόφσκι, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από απειλές κατά της ζωής του, είπε ότι αναμένει περισσότερα νεκροταφεία όπως αυτό στο Ιρκούτσκ να έρθουν στο φως τους επόμενους μήνες.

  • “Η κυβέρνηση έχει συμφέρον να κρύψει τις στρατιωτικές της απώλειες. Οπότε, φυσικά, θα είναι όλο και περισσότερες”, είπε στους The Moscow Times.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός νεκρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία που παρείχε ο ρωσικός στρατός ήταν τον Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι σκοτώθηκαν 5.937 στρατιώτες.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι ερευνητές που παρακολουθούν τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και τους νέους τάφους σε ολόκληρη τη Ρωσία εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία είναι πιθανό να ανέρχεται σε πάνω από 41.000 άτομα.

Έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι έως και 43.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.

Ο Βοτανόφσκι είπε ότι οι θάνατοι στρατιωτών και ο αριθμός των οικογενειών τους μπορεί να αλλάξει τη στάση του κοινού απέναντι στον πόλεμο.

«Όταν συναντώ μέλη της οικογένειας στα νεκροταφεία γύρω από τους τάφους των σκοτωμένων στρατιωτών, σχεδόν όλοι έχουν αρνητική άποψη για τον πόλεμο», είπε.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Σκοτώστε τους πάντες! Eγκληματίες μισθοφόροι Wagner ομολογούν πώς εκτέλεσαν στην Ουκρανία παιδιά, αμάχους, λιποτάκτες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: