Σκοτώστε τους πάντες! Eγκληματίες μισθοφόροι Wagner ομολογούν πώς εκτέλεσαν στην Ουκρανία παιδιά, αμάχους, λιποτάκτες…[video]

O ένας εκ των δυο πρώην μισθοφόρων διοικητών της Wagner συνομιλεί με βιντεοζεύξη με τον ιδρυτή της ΜΚΟ Gulagu.nte. Screenshot via [email protected]




Δύο Ρώσοι που δηλώνουν πρώην διοικητές της αιμοσταγούς μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ομολογούν σε ρωσική ανθρωπιστική οργάνωση, πώς είχαν διαταχθεί να εκτελέσουν παιδιά και αμάχους στην Ουκρανία, να πυροβολούν λιποτάκτες και να σκοτώνουν αιχμαλώτους πολέμου συχνά υπό τις οδηγίες του ίδιου του “σεφ του Πούτιν”, αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι ισχυρισμοί έγιναν σε βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις βίντεο με την Gulagu.net, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στοχεύει τη διαφθορά και τα βασανιστήρια στη Ρωσία .

Οι πρώην μισθοφόροι Αζαμάτ Ουλντάροφ και Αλεξέι Σαβίτσεφ είχαν στρατολογηθεί από τις φυλακές της Ρωσίας για να πολεμήσουν με τη Wagner στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την διαγραφή του υπολοίπου της ποινής τους.

Και οι δυο αμνηστεύτηκαν βάσει προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε πέρσι ο Πούτιν, και τώρα  περιγράφουν τις ενέργειές τους στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

  • Το CNN σε δημοσίευμά του αναφέρει δεν μπορεί να επαληθεύσει  τους ισχυρισμούς ή την ταυτότητά τους όπως εμφανίζονται στα βίντεο, αλλά έχει στην διάθεσή του ρωσικά ποινικά έγγραφα που δείχνουν ότι πράγματι αφέθηκαν ελεύθεροι με προεδρική χάρη τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο του 2022.

Ο Ουλντάροφ, ο οποίος φαίνεται να έχει πιεί, αναφέρει λεπτομερώς πώς πυροβόλησε και σκότωσε ένα κοριτσάκι πέντε ή έξι ετών.

  • «(Ήταν) μια απόφαση της διοίκησης. Δεν μου επιτρεπόταν να αφήσω κανέναν να βγει ζωντανός, γιατί η εντολή μου ήταν να σκοτώσω οτιδήποτε στο δρόμο μου», είπε.

Σύμφωνα με το Gulagu.net, οι μαρτυρίες δόθηκαν στον ιδρυτή της οργάνωσης και Ρώσο αντιφρονούντα Vladimir Osechkin σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ανέφερε ότι ο Ουλντάροφ και ο Σαβίτσεφ ήταν στη Ρωσία όταν μίλησαν.

«Θέλω η Ρωσία και άλλα έθνη να μάθουν την αλήθεια. Δεν θέλω πόλεμο και αιματοχυσία. Βλέπεις ότι κρατάω ένα τσιγάρο σε αυτό το χέρι. Ακολούθησα εντολές με αυτό το χέρι και σκότωσα παιδιά», λέει στο βίντεο ο Ουλντάροφ, περιγράφοντας τα κίνητρά του για τη συνέντευξη.«Πήγαμε να σκοτώσουμε τους πάντες εκεί, γυναίκες, άνδρες, συνταξιούχους».

Η οργάνωση Wagner, ρωσική ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων με επικεφαλής τον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες κατάδικους από τις ρωσικές φυλακές, προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα την απελεύθερωσή τους  και μετρητά μετά από εξάμηνη θητεία.

Υπολογίζεται από δυτικούς αξιωματούχους πληροφοριών και ομάδες υπεράσπισης των φυλακισμένων ότι στρατολογήθηκαν μεταξύ 40.000 και 50.000 άνδρες.

  • Ο Ουλντάροφ είπε ότι στις πόλεις Σολεντάρ και Μπαχμούτ  της ανατολικής Ουκρανίας – όπου σημειώθηκαν μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες – οι μισθοφόροι της Wagner «έλαβαν την εντολή να εξοντώσουν τους πάντες».

«Υπάρχει ένας ανώτερος από όλους τους διοικητές – είναι ο Πριγκόζιν, που μας είπε να μην αφήσουμε κανέναν να βγει από εκεί και να εξοντώσουμε τους πάντες», πρόσθεσε.

Σε ένα σημείο της συνέντευξης, ο Σαβίτσεφ περιέγραψε πώς «έλαβαν την εντολή να εκτελέσουν οποιονδήποτε άνδρα 15 ετών και άνω».

Μίλησε επίσης για τη λήψη εντολών να «σκουπίσουν» ένα σπίτι. «Δεν έχει σημασία αν υπάρχει πολίτης εκεί ή όχι. Το σπίτι πρέπει να σκουπιστεί. Δεν έδωσα δεκάρα για το ποιός ήταν μέσα», είπε.

«Είτε μια καλύβα είτε ένα σπίτι, το θέμα ήταν να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχει μείνει ούτε ένα ζωντανό άτομο μέσα», είπε. «Μπορείτε να με καταδικάσετε για αυτό. Δεν θα φέρω αντίρρηση. Είναι δικαίωμα σου. Αλλά ήθελα να ζήσω κι εγώ».

Στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως είπαν οι δυο πρώην μισθοφόροι, στο Μπαχμούτ τους είχαν δοθεί εντολές να σκοτώσουν μια ομάδα ατόμων ηλικίας άνω των 15 ετών. Ο πρώην μισθοφόρος είπε ότι η μονάδα του είχε σκοτώσει περίπου δώδεκα άτομα, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν έφηβοι. Δεν ήταν οπλισμένοι και δεν φορούσαν στολές.

Ένας εκ των δυο είπε επίσης ότι είχε ρίξει μια χειροβομβίδα σε έναν λάκκο γεμάτο με δεκάδες πτώματα και τραυματισμένους κρατούμενους στο Μπαχμούτ στα τέλη Ιανουαρίου, και για να καταστρέψει τα πτώματα τους έριξε βενζίνη και έβαλε φωτιά. Ο λάκκος φέρεται να περιείχε επίσης λιποτάκτες.

Ο Σαβίτσεφ είπε ότι οι μισθοφόροι της Wagner που δεν ακολούθησαν τις εντολές εκτελέστηκαν.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επιβεβαίωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι είχε δει αποσπάσματα των  βίντεο και απείλησε με αντίποινα τους δυο πρώην μισθοφόρους της Wagner.

«Μπορώ να πω το εξής: εάν τουλάχιστον μία από αυτές τις κατηγορίες εναντίον μου επιβεβαιωθεί, είμαι έτοιμος να λογοδοτήσω σύμφωνα με οποιονδήποτε νόμο», είπε ο Πριγκόζιν και πρόσθεσε:

«Αν δεν επιβεβαιωθεί τίποτα, θα στείλω μια λίστα με 30-40 άτομα που με φτύνουν … (υπάρχει μια ολόκληρη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των αποβρασμάτων που διέφυγαν από τη Ρωσία) που ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας είναι υποχρεωμένος να μου παραδώσει για μια «δίκαιη δίκη», ας πούμε».

«Δεν θα είναι «άμαχοι» για εμάς, και κυρίως όχι παιδιά, που ποτέ δεν έχουμε αγγίξει και δεν τα αγγίξουμε. Αυτό είναι κατάφωρο ψέμα. Αυτοί οι άνθρωποι (που διαδίδουν τα ψέματα) είναι εχθροί μας και θα τους αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερο τρόπο».

Νωρίτερα, ο Πριγκόζιν είπε στο Telegram: «Όσον αφορά την εκτέλεση παιδιών, φυσικά, κανείς δεν πυροβολεί ποτέ πολίτες ή παιδιά, κανένας απολύτως δεν το χρειάζεται αυτό. Ήρθαμε εκεί για να τους σώσουμε από το καθεστώς στο οποίο βρίσκονταν»….

Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε σε tweet τη Δευτέρα ότι η μισθοφορική οργάνωση πρέπει να λογοδοτήσει.

«Ρώσοι τρομοκράτες ομολόγησαν πολυάριθμες δολοφονίες Ουκρανών παιδιών στο Μπαχμούτ και το Σολεντάρ. Δεν αρκεί η ομολογία. Πρέπει να υπάρξει τιμωρία. Σκληρή και δίκαιη. Και σίγουρα θα είναι. Πόσα άλλα τέτοια εγκλήματα έχουν διαπραχθεί;» είπε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο,διεθνή μέσα, ανάμεσά τους και το CNN είχαν μιλήσει με δύο πρώην μισθοφόρους της Wagner που περιέγραψαν πώς οι στρατολογημένοι κατάδικοι σπρώχνονται στην πρώτη γραμμή σε ένα ανθρώπινο κύμα, που θυμίζει πρακτικές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι λιποτάκτες ή όσοι αρνούνται τις εντολές εκτελούνται και δεν υπήρξε εκκένωση των τραυματιών, είπαν.

  • Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Wagner Group ως σημαντική διεθνική εγκληματική οργάνωση και επέβαλε μια σειρά από νέες κυρώσεις σε ένα διεθνές δίκτυο που την υποστηρίζει.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ταυτόχρονα μια σειρά κυρώσεων με στόχο « μια σειρά από τις βασικές υποδομές της Wagner – συμπεριλαμβανομένης μιας αεροπορικής εταιρείας που χρησιμοποιείται από τη Wagner, μια οργάνωση προπαγάνδας Wagner και εταιρείες front Wagner», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Με πληροφορίες από CNN / The Jerusalem Post

Ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος, λένε οι Ουκρανοί για την περιοδεία Πούτιν στα κατεχόμενα και ρημαγμένα εδάφη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: