Ελάχιστα πράγματα χρειάζεται να αλλάξουμε στο Σύνταγμα, υποστηρίζει ο Βενιζέλος: Να το ανασκάψουμε και να το ανακαλύψουμε ξανά

O Ευ. Βενιζέλος στο Φόρουμ των Δελφών. Φωτό: Hellas Journal




Πρέπει πρώτα να «ανασκάψουμε» το Σύνταγμα και μετά ενδεχομένως να το αλλάξουμε υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο καθηγητής, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν όπως, τις περισσότερες φορές τα τελευταία χρόνια σαφής και διαφωτιστικός.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος αρχικά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία πριν το τέλος Νοεμβρίου 2024.

Παρ’ όλα αυτά, είπε, η συζήτηση καλό είναι να γίνεται αλλά να γίνεται επί της ουσίας και σε βάθος και ότι αβαθώς και επιπόλαια.

Συνδέοντας την ενδεχόμενη αναθεώρηση με το πολιτικό σκηνικό σημείωσε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η έλλειψη της συναίνεσης που απαιτείται για να βρεθούν οι συγκλίσεις ώστε να υπάρξει πραγματική αναθεώρηση σε όποιες διατάξεις απαιτούνται. Και αυτές κατά την άποψή του είναι ελάχιστες.

Παρενθετικά μίλησε για μεταπλειοψηφικές συναινέσεις που θα επιτρέψουν στην πραγματικά αναθεωρητική Βουλή να διαμορφώνει ουσιαστικές πλειοψηφίες στις οποίες θα στηρίζονται οι όποιες αναθεωρητέες διατάξεις.

Πάντως, κατά τον κ. Βενιζέλο δεν υπάρχουν σήμερα σοβαρά θέματα για τα οποία ο νομοθέτης χρειάζεται την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικά για τη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να απαιτεί αναθεώρηση. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά ζητήματα και παραδείγματα που λένε είτε ότι οι κυβερνήσεις δεν τολμούν είτε ότι δεν εφαρμόζονται τελικά οι τομές που έχουν ήδη γίνει σε νομοθετικό επίπεδο.

Ειδικά για τα θέματα της βραδύτητας, της διαφάνειας και της νομιμότητας δεν αξιοποιείται, κατά τον κ. Βενιζέλο το υπάρχον επαρκές νομοθετικό πλαίσιο.

Μίλησε για εναλλακτικές μορφές δικαιοσύνης όπως, για παράδειγμα, η κάθε μορφής διαιτησία και η διαμεσολάβηση και κάλεσε τον δικηγορικό κόσμο να αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρξει μια νέας μορφής καλά αμειβόμενη δικηγορική ύλη. Και τους ζήτησε να μην φοβούνται τις αλλαγές.

Μίλησε δε για μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πραγματικά θαύματα στη δικαιοσύνη αρκεί να έχουν ως μοχλό το δικηγορικό σώμα.

Τέλος, μίλησε για την απογραφειοκρατικοποίηση της δικαιοσύνης και ζήτησε από τους δικαστές να μην εκδίδουν αποφάσεις είδει συμβολαιογραφικών εγγράφων όπου παραθέτουν τυπική νομολογία 100 σελίδων και το ουσιαστικό τους σκεπτικό είναι μόλις 5 γραμμές. Επισήμανε δε ότι οι δικαστές πρέπει να αισθάνονται ανεξάρτητοι αλλά όχι ανεξέλεγκτοι και να έχουν επίγνωση της αίσθησης του καθήκοντος.

Ισίδωρος Ντογιάκος: Η Δικαιοσύνη έχει σοβαρά προβλήματα και ευθύνονται όλοι γι αυτό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: