Τα Γερμανικά συνδικάτα παραμερίζουν τις διαφορές τους και καλούν σε απεργία στις μεταφορές τη Δευτέρα-Ζητούν αυξήσεις

FILE PHOTO: Δεκάδες επιβάτες στα γκισέ check-in κατά τη διάρκεια απεργίας των πιλότων της Lufthansa, στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. EPA, RONALD WITTEK




Οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών στη Γερμανία καλούνται να απεργήσουν τη Δευτέρα για να σταθμίσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα συνδικάτα. Οι υπάλληλοι των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών, των θαλάσσιων μεταφορών, των εταιρειών αυτοκινητοδρόμων, των τοπικών μεταφορών καλούνται σε «ολοήμερη άδεια εργασίας», δήλωσαν τα συνδικάτα Ver.di και EVG σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Αυτή η ενιαία κίνηση μεταξύ των δύο ενώσεων είναι εξαιρετικά σπάνια στην πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, όπου οι δασμολογικές διαπραγματεύσεις γίνονται κλάδο προς κλάδο. Η EVG εκπροσωπεί 230.000 υπαλλήλους σιδηροδρομικών εταιρειών, ενώ η Ver.di υπερασπίζεται υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών. «Αναμένουμε μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες», είπε ο πρόεδρος της Ver.di, Φρανκ Βέρνεκε.

Οι αυξήσεις μισθών απορρίφθηκαν

Η πρόσκληση αυτή καταδεικνύει το ολοένα και πιο τεταμένο κοινωνικό κλίμα στη χώρα, επηρεασμένο από τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε το 8,7% τον Φεβρουάριο. Εδώ και αρκετούς μήνες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αποχωρήσεις, οι οποίες επηρεάζουν διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς στο δημόσιο, από σχολεία μέχρι νοσοκομεία. Τα δύο συνδικάτα ζητούν μεγάλες αυξήσεις μισθών, αντίστοιχα 10,5% για τη Ver.di και 12% για την EVG, προκειμένου να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Απαιτήσεις που έχουν απορριφθεί κατά τις διαπραγματευτικές συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων από τους εκπροσώπους των εργοδοτών, που περιλαμβάνουν κυρίως το Δημόσιο και τους δήμους. Οι τελευταίοι προτείνουν αύξηση 5% με δύο ενιαίες πληρωμές 1.000 και 1.500 ευρώ, αντίστοιχα, τον Μάιο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται επίσης για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, σε ένα πλαίσιο διαρθρωτικής έλλειψης εργατικού δυναμικού στη χώρα. «Δουλεύουμε στα άκρα, δεν έχουμε αρκετό προσωπικό», είπε ο Frank Werneke.

Οι διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ξαναρχίζουν την επόμενη εβδομάδα για ολόκληρο τον κλάδο. Τα αεροδρόμια της Βρέμης, του Βερολίνου, του Αμβούργου και του Ανόβερου έπρεπε ήδη να ακυρώσουν 351 πτήσεις στις 11 Μαρτίου, λόγω 24ωρης στάσης εργασίας από το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους ασφαλείας. Η απεργία επηρεάζει από την Τετάρτη το λιμάνι του Αμβούργου, το πρώτο στη Γερμανία, το οποίο έχει περιορίσει την πρόσβασή του σε πλοία άνω των 90 μέτρων.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Είναι χιλιάδες, οπλισμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι: Λερναία Ύδρα οι Πολίτες του Ράιχ στη Γερμανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: