Ποια ήταν η μητέρα του Ντα Βίντσι; Σκλάβα από τον Καύκασο, λέει έρευνα * Από τα παζάρια της Κωνσταντινούπολης, στη Βενετία και τη Φλωρεντία [video]

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Ιταλού ερευνητή Κάρλο Βέτσε “Το χαμόγελο της Κατερίνας” στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα πορίσματα της πολυετούς έρευνάς του για την μητέρα του Ντα Βίντσι. Photo via Twitter




Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν μόνο κατά το ήμισυ  Ιταλός, καθώς η μητέρα του ήταν νεαρή σκλάβα από τον Καύκασο, αποκάλυψε έρευνα.

Μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι η μητέρα του Ντα Βίντσι, Κατερίνα, ήταν αγρότισσα από το Βίντσι, περιοχή της Τοσκάνης και ο ζωγράφος – σύμβολο της Αναγέννησης  γεννήθηκε εκτός γάμου από την σχέση της με τον συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι.

Όμως ο Κάρλο Βέτσε, μελετητής της Αναγέννησης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, πιστεύει πως η αλήθεια είναι διαφορετική και ξεκινά από τον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κωνσταντινούπολη για να φτάσει στην Ιταλία.

Ο καθηγητής Βέτσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε  χθες κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου σχετικά με το θέμα:

«Η μητέρα του Λεονάρντο ήταν μια Καυκάσια σκλάβα… την πήραν από το σπίτι της στα βουνά του Καυκάσου, την πούλησαν και την μεταπούλησαν πολλές φορές στην Κωνσταντινούπολη, μετά στη Βενετία, πριν φτάσει στη Φλωρεντία [πρωτεύουσα της Τοσκάνης]».

  • Στη Φλωρεντία, γνώρισε έναν νεαρό συμβολαιογράφο, τον Πιέρο ντα Βίντσι, «και ο γιος τους ονομάστηκε Λεονάρντο».

Τα ευρήματα του καθηγητή Βέτσε -ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τον Ντα Βίντσι, – βασίζονται σε αρχεία της πόλης της Φλωρεντίας.

Το ερευνητικό του έργο αποτέλεσε τη βάση του νέου του μυθιστορήματος – “Το χαμόγελο της Κατερίνας”, ενώ παράλληλα ρίχνει νέο φως στον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Οποιαδήποτε νέα ανακάλυψη για τον Ντα Βίντσι αμφισβητείται έντονα από την ομάδα των ειδικών που τον μελετούν, αλλά ο καθηγητής Βεκσε, ο οποίος αναγνωρίζεται ως κορυφαίος μελετητής στον τομέα, επιμένει ότι υπάρχουν στοιχεία.

Ανάμεσα στα έγγραφα που βρήκε ένα ξεχωρίζει και είναι το πλέον σημαντικό καθώς πρόκειται για χειρόγραφο του ίδιου του πατέρα του Ντα Βίντσι, ένα νόμιμο πιστοποιητικό χειραφέτησης για την Κατερίνα, «για να ανακτήσει την ελευθερία της και να ανακτήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά της».

Αυτό το έγγραφο χρονολογείται το 1452 – το έτος γέννησης του Ντα Βίντσι – και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του εκδοτικού οίκου Giunti στη Φλωρεντία χθες Τρίτη.

  • Γράφτηκε από «τον άνθρωπο που αγαπούσε την Κατερίνα όταν ήταν ακόμα σκλάβα, που της έδωσε αυτό το παιδί που ονομαζόταν Λεονάρντο και (ήταν) επίσης το άτομο που βοήθησε να απελευθερωθεί», είπε ο καθηγητής Βέτσε.

Για τον Κάρλο Βέτσε, οι δοκιμασίες της σκλάβας και «μετανάστριας» μητέρας του ντα Βίντσι, είχαν προφανώς αντίκτυπο στο έργο του.

«Η θεωρία του Ιταλού ακαδημαϊκού είναι μακράν η πιο πειστική»», επισημαίνει ο Πάολο Γκαλούτσι, μέλος της έγκριτης επιστημονικής ακαδημίας «Lincei» στη Ρώμη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος μάλιστα εξήρε την ποιότητα των ντοκουμέντων που έχει στην κατοχή του ο συνάδελφός του. «Φυσικά, υπάρχει ακόμη μια ελάχιστη αμφιβολία, διότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε (αυτή τη θεωρία) κάνοντας ένα τεστ DNA», αναφέρει.

Με πληροφορίες από AFP/New York Times/Daily Mail

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: