Ό,τι λέει η Ουάσιγκτον δεν είναι κατ’ ανάγκη θέσφατο: Η Κίνα σε πορεία ανόδου, η Αθήνα και η Λευκωσία σε καθεστώς “φόβου”

FILE PHOTO: epa10536639 A screen shows Chinese President Xi Jinping shaking hands with Russian President Vladimir Putin during their meeting in Moscow the previous day, in Beijing, China. EPA, WU HAO




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Η Κίνα είναι η χώρα της συνεχούς ανόδου τις τελευταίες δεκαετίες, που παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες και κυρίως τον πόλεμο που δέχεται από τις ΗΠΑ, προχωρεί ακάθεκτη και έχει γίνει μια υπερδύναμη που κανείς δεν μπορεί να την αγνοεί. Η πορεία της προς την κορυφή του κόσμου υπήρξε θεαματική.

Μερικοί εκτιμούν ότι θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Για τη φετινή χρονιά διάφοροι αναλυτές κάνουν λόγο για μια ανάπτυξη που θα κυμαίνεται μεταξύ 5-6%, ένα ποσοστό πολύ ψηλότερο από αυτό που προβλέπεται για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η θεαματική οικονομική ανάπτυξη επέτρεψε την ταυτόχρονη κινεζική διπλωματική δραστηριοποίηση σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Είναι μια διπλωματία που σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ρωσία δεν στηρίζεται σε στρατιωτική παρουσία σε άλλες χώρες αλλά στην οικονομική συνεργασία, τις οικονομικές ανταλλαγές και τις επενδύσεις.

Η κινεζική διπλωματία διακρίνεται από μια λεπτή τέχνη που προέρχεται από το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της χώρας. Ένα βασικό στοιχείο της κινεζικής διπλωματίας, υπόβαθρο της θα μπορούσε να πει κανείς, είναι ότι η οικονομική συνεργασία παρακάμπτει τις όποιες πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές.

  • Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, την μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών με τις οποίες η Κίνα συνεργάζεται. Αυτό για παράδειγμα επιτρέπει στο Πεκίνο να διατηρεί άριστες σχέσεις και με το Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους και με τον αραβικό κόσμο.

Το ίδιο επίσης οι ταυτόχρονες καλές σχέσεις και με το Ιράν και με τη Σαουδική Αραβία επέτρεψαν στην κινεζική διπλωματία να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη κινεζική επιτυχία που επισκιάζει τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το 1973 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γάλλου, πολιτικού, Alain Peyrefitte που έφερε τον τίτλο, «Όταν η Κίνα θα ξυπνήσει θα ταρακουνηθεί η υφήλιος», στο οποίο ανέλυε τον ρόλο της Κίνας που ήταν τότε στο περιθώριο και τις δυνατότητες της να αναλάβει μια πιο ενεργή παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο Peyrefitte, που διετέλεσε υπουργός του στρατηγού Ντε Γκoλ εξέφραζε στην ανάλυση του την γκολική σκέψη για ένα κόσμο που θα ξέφευγε από την αμερικανική ηγεμονία και μια Ευρώπη που δεν θα ήταν πιόνι των Αγγλοσαξόνων.

Η επίσκεψη αυτές τις μέρες στη Μόσχα του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ σηματοδοτεί μια άτυπη συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι μια ρωσική ήττα στην Ουκρανία, ή έστω η αποδυνάμωση της Μόσχας, θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να στραφούν και εναντίον τους. Άλλωστε οι Αμερικανοί καθόλου δεν το κρύβουν αυτό. Ήδη η Κίνα μαζί και με την Ινδία είναι η εναλλακτική αγορά της Ρωσίας που της επέτρεψε να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις.

Στην πράξη οργανώνεται, με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ο πόλος της Ανατολής ενάντια στη Δύση. Ένας πόλος με τεράστιες δυνατότητες αφού περιλαμβάνει εκτός από την Κίνα και την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, τη Ρωσία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Βεβαίως οι χώρες αυτές έχουν και τις διαφορές τους αλλά είναι υποχρεωμένες να συνασπιστούν εναντίον της ηγεμονίας της Δύσης. Είναι ένας οργανισμός συνεργασίας που περιλαμβάνει το 60% της Ευρασίας και το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επιπλέον υπάρχουν ανοικτοί δίοδοι συνεργασίας με σημαντικές άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία κ.α. Στόχος αυτών των χωρών είναι να αποδολαριοποιήσουν τις συναλλαγές μεταξύ τους χτυπώντας το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ, το δολάριο.

Την ίδια ώρα και άλλες χώρες διαφοροποιούνται από την πολιτική των ΗΠΑ στο Ουκρανικό. Είμαστε μάρτυρες ενός νέου κόσμου που γεννιέται, του οποίου ενδεχομένως το μεγαλύτερο θύμα θα είναι η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία, που με την υποταγή της στις ΗΠΑ έχασε μάλλον ακόμη ένα πόλεμο με την υποβάθμιση του ρόλου της στην παγκόσμια οικονομία.

  • Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν καλές σχέσεις με την Κίνα, που όμως περιορίζονται αφόρητα στο να αναπτυχθούν από τον αμερικανικό παράγοντα. Ασφαλώς και ανήκουν στην ΕΕ, η Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ και είναι υποχρεωμένες να προσαρμόζονται σε όσα υιοθετούνται σε αυτούς τους χώρους.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ακολουθούν μια μονοδιάστατη πολιτική, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, ακόμη και με χώρες της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για την πολιτική του καλού παιδιού, ενώ στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες θεωρούνται ως χώρες δεδομένες. Αθήνα και Λευκωσία όμως πρέπει να μάθουν πως ό,τι λέει η Ουάσιγκτον δεν είναι κατ’ ανάγκη θέσφατο.

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Email, [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

‘Εχουν πρόβλημα τα κόμματα: Υποχωρεί η Ν.Δ., δεν επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μάλλον χάνει και κερδίζουν οι ναζί!!! Κάποιος να τους ξυπνήσει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: