Ολέθρια σχέση: Αγαπούν τόσο πολύ τα καγκουρό στην Αυστραλία που τα σκοτώνουν κατά εκατομμύρια [videos]

FILE PHOTO: Καγκουρό με τα μικρά του. photo via pixabay.com/pen_ash




Μπορεί τα καγκουρό να αποτελούν το “σήμα κατατεθέν” της Αυστραλίας και στις …ουρές των αεροσκαφών της εθνικής αεροπορικής εταιρείας, αλλά κάθε χρόνο οι κρατικές αρχές επιτρέπουν σε αδειοδοτημένους κυνηγούς να σκοτώσουν εκατομμύρια από αυτά.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί για την άγρια πανίδα λένε ότι ορισμένα είδη καγκουρό έχουν τόσο άφθονο πληθυσμό που πρέπει να θανατώνονται τακτικά για να προστατεύσουν τη γη, άλλα αυτόχθονα είδη και τα ίδια τα ζώα από την πείνα σε περιόδους ξηρασίας.

  • Όμως η νόμιμη σφαγή μιας “εθνικής εικόνας” έχει εξοργίσει αρκετούς ακτιβιστές, οι οποίοι επί χρόνια αγωνίζονται για τον τερματισμό μιας πρακτικής που λένε ότι είναι σκληρή και καθοδηγείται από εμπορικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά προγράμματα, οι αδειοδοτημένοι κυνηγοί κερδίζουν αμοιβή για κάθε κιλό καγκουρό και τα σφάγια υπόκεινται σε επεξεργασία για να παραχθεί  κρέας, δέρμα και δέρματα για εξαγωγή σε περίπου 70 χώρες – μια βιομηχανία ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (133 εκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Kangaroo. Industry Association of Australia (KIAA), τον κύριο εμπορικό φορέα του βιομηχανικού αυτού κλάδου.

Για δεκαετίες, το δέρμα καγκουρό ήταν το υλικό της επιλογής για τους κατασκευαστές ποδοσφαιρικών ειδών υψηλής ποιότητας λόγω της ελαστικότητας και της αντοχής του υλικού.

  • Αλλά αυτόν τον μήνα, η αμερικανική αθλητική εταιρεία Nike και η γερμανική ανταγωνίστρια Puma ανακοίνωσαν ότι καταργούν σταδιακά το δέρμα καγκουρό,στρεφόμενες σε συνθετικές εναλλακτικές λύσεις.

Καμία εταιρεία δεν ανέφερε ζητήματα για τα δικαιώματα των ζώων και δεν απάντησε σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια.

Αλλά οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έκαναν λόγο για νίκη,μετά από χρόνια λόμπινγκ.

  • «Είναι μια υπέροχη μέρα για τα καγκουρό», είπε ο Mick McIntyre της ομάδας εκστρατείας Kangaroos Alive, μέλος ενός διεθνούς δικτύου ακτιβιστών που πιέζουν για απαγορεύσεις εισαγωγής προϊόντων καγκουρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή των ΗΠΑ το 2021 για την απαγόρευση των εισαγωγών καγκουρό, αλλά δεν πέρασε .

Φέτος, παρόμοια νομοσχέδια εισήχθησαν στην Αριζόνα , το Κονέκτικατ , το Νιου Τζέρσεϊ , το Όρεγκον –όπου εδρεύει η Nike– και το Βερμόντ , αλλά μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει γίνει νόμος.

  • Οι διαδηλωτές έχουν επίσης υποβάλει αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι στιγμής με μικρό αντίκτυπο.

Η εκστρατεία κατά των προϊόντων καγκουρό έχει προκαλέσει απογοήτευση σε πολλούς στην Αυστραλία, όχι μόνο εντός της κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ των ειδικών σε θέματα άγριας ζωής που λένε ότι η αδειοδοτημένη θανάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση βιώσιμων αριθμών και για την αποφυγή του πόνου των ζώων όταν ανταγωνίζονται τα ζώα – και κάθε άλλα – για σπάνια τρόφιμα και νερό.

«Οι λεπτότητες αυτού, νομίζω, πιθανότατα χάνονται λόγω απόστασης», είπε ο Jim Radford, οικολόγος και βιολόγος από το Κέντρο Ερευνών για Μελλοντικά Τοπία στο Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη.

«Αν δεν υπάρχει βιομηχανία για δέρμα καγκουρό και κρέας καγκουρό, τα καγκουρό θα συνεχίσουν να πυροβολούνται ακόμα, είναι βέβαιο. Οι γαιοκτήμονες θα εξακολουθούν να πυροβολούν καγκουρό και θα είναι χειρότερο το αποτέλεσμα για την καλή διαβίωση των ζώων από ό,τι αν γινόταν με ρυθμισμένο, ελεγχόμενο τρόπο».

Πόσα καγκουρό υπάρχουν;

Τα καγκουρό κάποτε κυνηγήθηκαν από τον αυτόχθονα πληθυσμό της χώρας για τροφή και από ντίνγκο , γηγενείς άγριους σκύλους των οποίων ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά με δολώματα, παγίδευση και πυροβολισμό.

Οι Ευρωπαίοι Βρετανοί αποικιστές έχτισαν επίσης νέα φράγματα και υδρορροές για τα ζώα, δίνοντας στα καγκουρό έτοιμη πρόσβαση στο νερό.

Τώρα ένα από τα μοναδικά φυσικά όρια είναι η ξηρασία, σύμφωνα με τον Radford. «Επιφέρει μαζική πείνα και μαζικό θάνατο», λέει.

Λόγω των τεράστιων περιοχών στις οποίες περιφέρονται, τα καγκουρό είναι εμφανώς δύσκολο να μετρηθούν, αλλά κάθε χρόνο κρατικοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν έρευνες χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και αεροσκάφη, μερικές φορές με τη βοήθεια επιθεωρήσεων στο έδαφος.

  • Στη συνέχεια ορίζονται ετήσιες ποσοστώσεις για τους τύπους και τον αριθμό των μακρόποδων που μπορούν να θανατωθούν – σε ορισμένες πολιτείες δεν υπερβαίνει το 20%, και στη Βικτώρια, είναι αυστηρά μικρότερο από 10%.

Σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, 36,5 εκατομμύρια από τα καγκουρό και τα βαλαρού που υπόκεινται σε έλεγχο πληθυσμού περιφέρονται στις πέντε πολιτείες που επιτρέπουν την εμπορική συγκομιδή – Νέα Νότια Ουαλία, Κουίνσλαντ, Βικτώρια, Νότια Αυστραλία και Δυτική Αυστραλία.

  • Φέτος, οι ποσοστώσεις σε αυτές τις πολιτείες επιτρέπουν να σκοτωθούν περίπου πέντε εκατομμύρια.

Τα τελευταία χρόνια, οι ετήσιες ποσοστώσεις δεν έχουν τηρηθεί και μόνο το 4% του συνολικού πληθυσμού έχει εξαλειφθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού.

  • Οι σφαγές πραγματοποιούνται τη νύχτα από εξουσιοδοτημένους κυνηγούς που ρίχνουν ένα έντονο φως στα μάτια των καγκουρό, τυφλώνοντάς τα προσωρινά, πριν τα πυροβολήσουν.

Τα πτώματα των ζώων συλλέγονται και μεταφέρονται σε κέντρο επεξεργασίας, όπου επιθεωρούνται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και προετοιμάζονται για πώληση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δελτία πληροφοριών.

Η κυβέρνηση ορίζει επίσης μη εμπορικές ποσοστώσεις για να επιτρέψει στους εξουσιοδοτημένους αγρότες να σκοτώνουν έναν ορισμένο αριθμό καγκουρό στις περιουσίες τους, αλλά αυτά τα σφάγια δεν συλλέγονται ούτε καταγράφονται.

  • Πέρα από τη σκληρότητα του πυροβολισμού ενός ζώου, οι ακτιβιστές αμφισβητούν τις εκτιμήσεις του πληθυσμού και λένε ότι ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των καγκουρό μειώνεται, ένας ισχυρισμός που λένε οι ειδικοί της άγριας πανίδας ότι δεν είναι αλήθεια.

«Πολλά από αυτά είναι ανησυχητικά για τη διατήρηση, αλλά δεν είναι αυτά που συλλέγονται για δερμάτινα προϊόντα», δήλωσε ο Radford, από το Πανεπιστήμιο La Trobe.

Από 60 είδη καγκουρό και βαλάμπι, μόνο έξι είναι εγκεκριμένα για εξαγωγές κρέατος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αν και στις περισσότερες πολιτείες θηρεύονται μόνο τέσσερις τύποι: το κόκκινο καγκουρό, το ανατολικό και δυτικό γκρίζο καγκουρό και το κοινό βαλαρού, ένα μικρότερο μαρσιποφόρο στο οικογένεια μακροπόδων.

Η εκστρατεία κατά του εμπορίου καγκουρό

Ο Mark Pearson, πρώην εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου της NSW που εκπροσωπεί το Κόμμα Δικαιοσύνης των Ζώων, έχει θέσει ως αποστολή του να τερματίσει το εμπόριο.

Εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ «Kangaroos: A Love-Hate Story» παραγωγής του McIntyre’s Kangaroos Alive το 2017 και το 2021 ώθησε επιτυχώς για μια κοινοβουλευτική έρευνα για την «Υγεία και ευημερία των καγκουρό και άλλων μακρόποδων στη Νέα Νότια Ουαλία».

Η έρευνα άκουσε περισσότερες από 400 προσφυγές, αλλά τελικά η πολιτειακή κυβέρνηση αποδέχτηκε μόνο δύο από τις 23 συστάσεις – να συνεργαστεί πιο στενά με την κοινότητα των ιθαγενών για τη διαχείριση καγκουρό και να παράγει περισσότερες πληροφορίες για να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τον τρόπο εκτίμησης των αριθμών καγκουρό και καθορισμού ποσοστώσεων συγκομιδής.

Όπως σημείωσε η έκθεση, ένα βασικό επιχείρημα είναι εάν οι πληθυσμοί των καγκουρό χρειάζονται διαχείριση – οι ειδικοί σε θέματα άγριας ζωής λένε ναι, ενώ ακτιβιστές όπως ο Pearson υποστηρίζουν ότι χωρίς θανάτωση, ο αριθμός τους θα αυτορυθμιζόταν και με τη σφαγή –με βάση ανέκδοτες έρευνες– οι αριθμοί μειώνονται . Ο Pearson δεν εμπιστεύεται την κυβερνητική μεθοδολογία.

 

Ο κλάδος πιέζει πίσω

Ο Ντένις Κινγκ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Βιομηχανίας Καγκουρό της Αυστραλίας (KIAA), ακούγεται εξοργισμένος όταν ερωτάται για τις προσπάθειες των ακτιβιστών να απαγορεύσουν τις εξαγωγές καγκουρό.

«Εάν αφιέρωναν χρόνο για να καταλάβουν και να δουν ποια είναι η πραγματικότητα, θα έβλεπαν ότι πρόκειται για μια πολύ καλά διαχειριζόμενη και υψηλά ρυθμιζόμενη βιομηχανία», είπε. «Είναι υπέροχο ζώο. Είναι ένα εθνικό σύμβολο… αλλά αυτά τα κυβερνητικά προγράμματα διατήρησης έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την ευημερία και την υγεία τους».

  • Είπε ότι τα καγκουρό δεν σκοτώνονται για το δέρμα τους – είναι υποπροϊόν του πολύ μεγαλύτερου εμπορίου κρέατος, και σύμφωνα με τον King αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει επειδή η Nike και η Puma δεν αγοράζουν πλέον δέρμα k.

Ο Κινγκ προειδοποιεί ότι εάν το εμπόριο εξαφανιστεί, οι αγρότες μπορεί να δυσκολευτούν να προσλάβουν επαγγελματίες σκοπευτές, οι οποίοι, όπως λέει, είναι άριστα εκπαιδευμένοι και μπορούν να βασιστούν, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ακτιβιστών, για μια καθαρή βολή.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει την αντεπίθεση της KIAA, στέλνοντας κορυφαίους Αυστραλούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα για να συναντηθούν με ανώτερους αξιωματούχους από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για να τους πείσουν για τα πρότυπα βιωσιμότητας και καλής διαβίωσης των ζώων.

  • Τα προϊόντα καγκουρό περιλαμβάνονται επίσης στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Αυστραλίας-ΕΕ και ο υπουργός Γεωργίας της Αυστραλίας, Murray Watt, λέει ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν να επεκτείνουν τη βιομηχανία σε νέες αγορές, όπως η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη.

«Υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης, οι εμπορικοί φορείς χρησιμοποιούν έναν φυσικό πόρο που διαφορετικά θα πήγαινε χαμένος κατά τη σφαγή. Αυτή η βιομηχανία παρέχει θέσεις εργασίας και παράγει χρήματα στην αγροτική και περιφερειακή Αυστραλία», είπε σε δήλωση στο CNN.

Σύμφωνα με την AgriFutures , μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, τα πιο πρόσφατα στοιχεία ανεβάζουν την ακαθάριστη αξία της παραγωγής της βιομηχανίας μακροπόδων της Αυστραλίας σε 30,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (20 εκατομμύρια δολάρια).

Υπάρχει άλλος τρόπος;

Η πατρίδα της πρωτεύουσας του έθνους, η επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT), σκοτώνει ανατολικά γκρίζα καγκουρό, αλλά κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

  • Πέρυσι, η τοπική κυβέρνηση άρχισε να δοκιμάζει το GonaCon , ένα ανοσοαντισυλληπτικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον έλεγχο ορισμένων άγριων ζώων και άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ελαφιών.

Μέχρι στιγμής στο ACT, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχει χορηγηθεί σε περίπου 60 θηλυκά καγκουρό σε δύο καταφύγια μέσω μιας διαδικασίας εντατικής εργασίας που θέλει τα ζώα να ναρκώνονται με αναισθητικό πριν τους εγχυθεί το εμβόλιο.

«Στη συνέχεια παρακολουθούνται και φροντίζονται μέχρι να εξαφανιστεί το αναισθητικό, οπότε θα είναι ελεύθερα να επιστρέψουν», δήλωσε ο Bren Burkevics, Συντηρητής Χλωρίδας και Πανίδας του ACT.

  • Είπε ότι με την πάροδο του χρόνου, οι αξιωματούχοι της άγριας ζωής ελπίζουν ότι θα χρειαστεί να θανατωθούν λιγότερα καγκουρό – αλλά δεν αναμένει ότι το εμβόλιο θα εξαλείψει ποτέ πλήρως την ανάγκη διαχείρισης των αριθμών.

 

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Αυστραλίας, το ACT δεν διαθέτει εμπορική βιομηχανία καγκουρό. Πέρυσι, 1.645 καγκουρό θανατώθηκαν , με έναν μικρό αριθμό δερμάτων να μοιράζονται σε παραδοσιακούς κηδεμόνες, είπε ο Burkevics.

Σύμφωνα με την Υπουργό Περιβάλλοντος του ACT, Rebecca Vassarotti, οι αριθμοί πρέπει να ελέγχονται για την προστασία άλλων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Ο μόνος λόγος που κάνουμε διαχείριση καγκουρό είναι για οικολογικές και περιβαλλοντικές επιταγές», είπε.

«Έχουμε σκώρους χωρίς στόμα, δράκους χωρίς αυτιά και σαύρες χωρίς πόδια, και είναι πολύ σημαντικοί για το οικοσύστημα. Επομένως, πρέπει να αναλάβουμε τη διαχείριση αυτών των συστημάτων και ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε έναν βιώσιμο πληθυσμό καγκουρό».

Ωστόσο, τα προγράμματα γονιμότητας δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή στις περισσότερες πολιτείες όπου τα καγκουρό περιφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, σύμφωνα με τον Radford, από το Πανεπιστήμιο La Trobe.

«Όπου υπάρχει σχετικά μικρός αλλά περιορισμένος πληθυσμός, οι διαδικασίες στείρωσης είναι εφικτές, αλλά είναι πολύ ακριβές. Και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πραγματικά σε μεγάλη κλίμακα», είπε ο Ράντφορντ, ο οποίος επίσης απέκλεισε άλλες μεθόδους ελέγχου, όπως η δηλητηρίαση.

  • Είπε ότι η απάντηση στον τεράστιο αριθμό καγκουρό της Αυστραλίας είναι να τρώνε οι Αυστραλοί περισσότερα από αυτά.

«Πολλοί άνθρωποι στον τομέα της διατήρησης τρώνε καγκουρό και δεν τρώνε άλλο κρέας», είπε. «Από την αυστραλιανή σκοπιά, θα ήμασταν πολύ καλύτερα όσον αφορά την κατάσταση της γης και το περιβάλλον, αν αντικαθιστούσαμε τις αγελάδες με μακρόποδα. Η γη θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Ακτιβές  όπως οι Pearson και McIntyre λένε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να πείσουν τους καταναλωτές και τις εταιρείες να σταματήσουν να σκοτώνουν καγκουρό. Ενθαρρυμένοι από την απομάκρυνση της Nike και της Puma από το δέρμα καγκουρό, λένε ότι δεν είναι πλέον αποδεκτό να συμμετέχουν μεγάλες μάρκες στον κλάδο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τα πρότυπα ευημερίας της.

«Περιμένουμε από τις άλλες μεγάλες μάρκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους αρκετά γρήγορα γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί πλεονέκτημα της αγοράς να είσαι ηθικός», δήλωσε ο McIntyre.

Με πληροφορίες από CNN

“Εμφύλιος” στον Λίβανο και για την ώρα: Μουσουλμανική ή χριστιανική; Δυο διαφορετικές ώρες, αναλόγως…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: