Ιδού ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία στα Τέμπη: Η δημοσιογραφική έρευνα έφτασε μέχρι το Παρίσι και τις Βρυξέλλες…

FILE PHOTO: Μαθήτρια κρατά χαρτόνι που γράφει “Πάρε με ότ(αν) φτάσεις” κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Κόρινθο, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας εργαζομένων, ως αντίδραση στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, που έγινε στα Τέμπη, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Στο διαδικτυακό μέσο Mediapart ερευνητικό ρεπορτάζ με υπογραφή Eurydice Bersi (δημοσιογράφος των Reporters United / Investigate Europe) επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα, αναφέρεται στις “ευθύνες” της γαλλικής πολυεθνικής Alstom που είχε αναλάβει με σύμβαση τη σηματοδότηση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου

Ο τίτλος αναφέρει: “Πίσω από τη σιδηροδρομική καταστροφή στην Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή και γαλλική αποτυχία”

Η οργή και το μένος για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας εγείρει πολλά ερωτήματα, ένα από τα οποία φθάνει μέχρι τη Γαλλία.

  • Πώς θα μπορούσε η Alstom, μια εταιρεία με σημαντική εμπειρία στην εγκατάσταση συστημάτων σιδηροδρομικής σηματοδότησης σε όλο τον κόσμο, να πέσει τόσο έξω στην Ελλάδα;
  • Πώς είναι δυνατόν οκτώμισι χρόνια μετά την έναρξή του, ένα έργο που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια για την ανακαίνιση της σηματοδότησης της κύριας ελληνικής σιδηροδρομικής γραμμής να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί;

Η δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως την ιστορία της σύμβασης που παρατάθηκε εννέα φορές, από τρεις κυβερνήσεις, και ενός έργου που, εάν είχε πραγματοποιηθεί, θα είχε σώσει τις 57 ζωές που χάθηκαν στα Τέμπη.

Το νέο ερευνητικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει εσωτερικά και εμπιστευτικά έγγραφα που δείχνουν ότι η Alstom παραβίασε επανειλημμένα τους όρους της σύμβασης του 2014, γνωστής ως «σύμβασης 717».

Μια εσωτερική έκθεση δεκαέξι σελίδων που αποκάλυψαν οι Reporters United, και η οποία γράφτηκε το 2021 από ένα στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ, δείχνει πώς η εταιρεία ΑΚΤΩΡ και η Alstom αναλώθηκαν στις μεταξύ τους διαμάχες, οι οποίες κατέληξαν στο μπλοκάρισμα του έργου.

Το υπόμνημα, που απευθυνόταν στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, συντάχθηκε από τον μηχανικό Χρήστο Κατσιούλη, πρώην αντιπρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του έργου. Μέχρι το 2022, ήταν επίσης επικεφαλής ενός έργου για την εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Τρένων (ETCS). Ο Κατσιούλης παραιτήθηκε το 2022.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο πώς επηρέασαν τη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων τα χρόνια του μνημονίου καταλήγοντας το 2017, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών.

Ομοίως, έγινε και αναδιάρθρωση του ΟΣΕ κατά παραγγελία του επί κεφαλής της τρόϊκας Poul Thomsen με αντάλλαγμα το πρώτο πακέτο στήριξης του 2010. Αρκετά τμήματα θυσιάστηκαν, ενώ το υπόλοιπο δίκτυο καταδικάστηκε σε αργό θάνατο.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές απασχολούσαν 12.500 άτομα το 2000, αριθμός που έχει πέσει κατακόρυφα σε 2.000 άτομα το 2021, δύο έως τρεις φορές λιγότερο από το ελάχιστο που απαιτείται για την ασφάλεια, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.

Ξαφνικά, ολόκληρη η χώρα κοιτάζει με άλλα μάτια τις διάφορες προειδοποιήσεις που προηγήθηκαν της καταστροφής. Συναγερμό είχαν σημάνει τα τελευταία χρόνια πολλά συνδικάτα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η Ελλάδα έχει καταστεί μελέτη περίπτωσης για το πώς να γονατίσει κανείς ένα ολόκληρο σύστημα.

Πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων του παρελθόντος και του παρόντος, όπως και οι ρόλοι που διαδραμάτισαν οι εταιρείας Ferrovie dello Stato, ΑΚΤΩΡ και Alstom αλλά και οι Βρυξέλλες, τα τελευταία δεκατρία χρόνια.

ΠΗΓΗ: Mediapart – Derrière la catastrophe ferroviaire en Grèceun échec européen et français

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας η επανεκκίνηση δρομολογίων τρένων και προαστιακού – Η Τηλεδιοίκηση Λάρισας άρχισε να φθίνει από το 2015, λέει ο ΟΣΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: