Η NY Times για τον επαναπατρισμό ελληνικών αρχαιολογικών ευρημάτων μεγάλης αξίας στην ελληνική Πολιτεία από τη Γενική Εισαγγελία του Μανχάταν

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη παραλαμβάνει τους θησαυρούς. Φωτογραφία Hellas Journal




Η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμα του Tom Mashberg, με τίτλο Rare CoinMinted by Brutus to Mark Caesars DeathIs Returned to Greece τονίζει ότι ένα σπάνιο και αρχαίο χρυσό νόμισμα επιστράφηκε αυτή την εβδομάδα σε Έλληνες αξιωματούχους από ερευνητές στη Νέα Υόρκη, που είχαν διαπιστώσει ότι είχε λεηλατηθεί και τέθηκε με δόλο σε δημοπρασία το 2020.

Το νόμισμα, γνωστό ως «Eid Mar» και αξίας 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων, απεικονίζει το πρόσωπο του Μάρκου Ιουνίου Βρούτου. Σύμφωνα με ιστορικούς και ειδικούς, ο Βρούτος έκοψε τα νομίσματα σε χρυσό και ασήμι για να επικροτήσει την πτώση του Καίσαρα και να πληρώσει τους στρατιώτες του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε τη δολοφονία.

Ανάμεσα στις άλλες ελληνικές αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν την Τρίτη ήταν ειδώλια ανθρώπων και ζώων, μαρμάρινα, ασημένια, χάλκινα και πήλινα αγγεία, καθώς και χρυσά και χάλκινα κοσμήματα. Η συνολική τους αξία υπολογίστηκε στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Σε δηλώσεις του στην τελετή, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, είπε ότι η χώρα του έχει πληγεί σκληρά από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και επιδιώκεται η επιστροφή τους «με κάθε δυνατό τρόπο».

Επαίνεσε τους ερευνητές για την «κατάρριψη των παράνομων διεθνών εγκληματικών δικτύων, των οποίων η δραστηριότητα διαστρεβλώνει την ταυτότητα των λαών, καθώς αποκόπτει τα αρχαιολογικά ευρήματα από το περιβάλλον τους και τα μετατρέπει από στοιχεία της ιστορίας των ανθρώπων σε απλά έργα τέχνης».

ΠΗΓΗ: New York Times – δημοσίευμα του Tom Mashberg

Δεν είναι ρούχα αλλά ζωγραφιές: Στη “Μεγάλη Μπουγάδα” όποιος θέλει απλώνει το έργο του με μανταλάκια σε κόλλα Α4

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: