Στηρίζει ο Μακρόν το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου: Ο Μισέλ προειδοποιεί ότι ήττα για την Ουκρανία σημαίνει πιο εύθραυστη Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απευθύνονται στα μέσα ενημέρωσης στη διμερή τους συνάντηση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου 2023. EPA, JOHANNES SIMON, POOL




Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι θα στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου «στη διεθνή σκηνή». Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι μια ήττα της Ουκρανία, σημαίνει πιο εύθραυστη Ευρώπη και λιγότερο ασφαλή κόσμο.

Ο Μακρόν επανέλαβε στον Ζελένσκι, ότι στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που πρότεινε και τον διαβεβαίωσε ότι «θα στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία στη διεθνή σκηνή, στις επόμενες διπλωματικές συναντήσεις», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν επίσης στην έκκληση που έγινε (την Παρασκευή, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια) στους Ευρωπαίους εταίρους και στο ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική ενίσχυση και τη στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της. Μέσω του Twitter, ο Ζελένσκι χαιρέτισε «τη συνέχιση του φιλικού διαλόγου» του με τον Μακρόν και επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν για «την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου». Η επικοινωνία αυτή έγινε μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μακρόν σε τρία γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία είπε ότι θέλει «την ήττα» της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία, όχι όμως και τη «συντριβή» της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην βελγική εφημερίδα Le Soir δήλωσε ότι η ήττα της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι επιλογή, επισημαίνοντας ότι «μια ήττα για την Ουκρανία σημαίνει μια πιο εύθραυστη Ευρώπη, έναν λιγότερο ασφαλή και λιγότερο σταθερό κόσμο. Αυτό που διακυβεύεται είναι το διεθνές δίκαιο. Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία».

Παράλληλα, ο κ. Μισέλ εστιάζει στη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία και υπογραμμίζει ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι αποφασιστικές στρατιωτικά και άρα πολιτικά».

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία για άλλη μια φορά ανακοινώνει ότι έχουν κινητοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία πιθανώς προετοιμάζει νέες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία! Όχι για να εισβάλει στη Ρωσία: να αποκρούσει την επιθετικότητα, να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, να υπερασπιστεί τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, κάνει λόγο για την πρόταση που έγινε από τη G20 στο Μπαλί από τον Ουκρανό Πρόεδρο, η οποία όπως αναφέρει, είναι μια πρωτοβουλία για την ειρήνη, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και που πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης, όταν οι Ουκρανοί αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία.

«Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να κάτσουν αμέσως γύρω από ένα τραπέζι: είναι οι Ρώσοι να πάνε σπίτι τους. Εάν οι Ρώσοι επιστρέψουν στα σπίτια τους, είμαι πεπεισμένος ότι, μέσα σε ένα λεπτό, οι Ουκρανοί και η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμοι να καθίσουν για να διαπραγματευτούν» επισημαίνει.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: