SpaceX και Ίλον Μασκ σε ύποπτη “ουδετερότητα” – Απαγορεύει στους Ουκρανούς τη χρήση του δορυφορικού του Ίντερνετ για εντοπισμό εχθρικών drones

Xρήστης του Twitter, καταδικάζοντας την απόφαση του Μασκ τον εμφανίζει ως… χαρωπό… Ρώσο στρατιώτη. @GoldenR_Fella




Η SpaceX, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της, θα περιορίσει τη χρήση από τον ουκρανικό στρατό της δορυφορικής της υπηρεσίας Διαδικτύου που χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο των drones, καθώς το Κίεβο μάχεται ενάντια στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας την Τετάρτη.

Η αμερικανική διαστημική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ, παρέχει Διαδίκτυο στην Ουκρανία από τον περασμένο Φεβρουάριο μέσω του δορυφορικού της συστήματος Starlink.

Αυτή η υπηρεσία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό για τον έλεγχο των drones, «δεν προοριζόταν ποτέ να μετατραπεί σε όπλο και να χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς», δήλωσε η πρόεδρος της SpaceX Gwynne Shotwell σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Reuters .

«Οι Ουκρανοί το χρησιμοποίησαν με τρόπους που ήταν μη αποδεκτοί και δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας», πρόσθεσε.

Η SpaceX έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυό του για έλεγχο drone, είπε ο Shotwell, χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ήρθε με μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις κατά της υποδομής της χώρας, η SpaceX κινήθηκε για να συνδέσει την Ουκρανία στο δορυφορικό της δίκτυο Διαδικτύου, επιτρέποντας την ηλεκτρονική πρόσβαση χωρίς την ανάγκη καλωδίων οπτικών ινών .

Ωστόσο, ο Μασκ προκάλεσε ανησυχίες στο Κίεβο και στους δυτικούς συμμάχους του τον περασμένο Οκτώβριο όταν εμφανίστηκε ως “ειρηνοποιός” προτείνοντας “σημεία ειρηνευτικού διαλόγου” στο Κρεμλίνο.  Αργότερα τον Οκτώβριο, ο Μασκ είπε επίσης ότι δεν ήταν πλέον διατεθειμένος να πληρώνει για τα τερματικά του διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, ζητώντας από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Μασκ δέχθηκε ευθεία κριτική από τα ουκρανικά στρατεύματα για τη δήλωση του αρχηγού της SpaceX την Τετάρτη.

«Αφού ο Έλον Μασκ απέκλεισε τη δυνατότητα χρήσης του Starlinks ως στοιχείο της άμυνας της Ουκρανίας, δεν μπορεί πλέον να μιλά για αξίες και δημοκρατία, έγραψε στο Twitter o Ουκρανός στρατιώτης Vitaly Ovcharenko .

Από την πλευρά του κυβερνητικός σύμβουλος του Κιέβου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter:

“Θυμάμαι την ευγνωμοσύνη που νιώσαμε όταν μάθαμε ότι το Starlinks θα ήταν διαθέσιμο όταν άρχισε ο πόλεμος. Είμαι σίγουρος ότι έσωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Η Ουκρανία δεν επιτίθεται, εμείς ελευθερώνουμε, προστατεύουμε τους δικούς μας. Καμία ουδετερότητα στον αγώνα ανάμεσα στο  καλό και το κακο.

 

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Κορυφαία παρατήρηση από τους Έλληνες επιστήμονες στην Τουρκία: Εντόπισαν μεγάλο σεισμικό ρήγμα στην επιφάνεια του εδάφους [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: