Οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών παντού: Από το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ μέχρι την εκπαίδευση στο Αφγανιστάν

FILE PHOTO Anti-abortion activists from across the country gather and listen to speakers during the annual March for Life on the National Mall in Washington, DC, USA, EPA/SHAWN THEW




Η οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, προειδοποιούν οι ενώσεις σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, η οποία συνιστά να τεθεί το θέμα στην πρώτη γραμμή της διπλωματικής σκηνής.

Το δικαίωμα στην άμβλωση ανακαλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, απαγόρευση σπουδών ή άσκησης ορισμένων θέσεων εργασίας για γυναίκες στο Αφγανιστάν ή περιορισμοί στην πρόσβαση στην αντισύλληψη στην Πολωνία… Οι οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών “πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο”, καταγγέλλουν σε έκθεσή τους το Ίδρυμα Jean-Jaurès και η φεμινιστική ένωση Equipop.

Καμία περιοχή του κόσμου δεν γλιτώνει

«Καμία περιοχή δεν γλιτώνει» από αυτό το φαινόμενο της οπισθοδρόμησης που συμβαίνει όταν «πολύ διαφορετικές ομάδες συγκεντρώνονται ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών», σχολιάζει στο AFP η Lucie Daniel, υπεύθυνη υπεράσπισης του Equipop.

Κράτη που βρίσκονται στους αντίποδες της διπλωματικής σκακιέρας, ακροδεξιές πολιτικές ομάδες, φονταμενταλιστικά θρησκευτικά κινήματα: τα κινήματα κατά των δικαιωμάτων «είναι συχνά ο καρπός ετερογενών συμμαχιών», περιγράφει έτσι η έκθεση.

Αυτά τα ιδιαίτερα καλά οργανωμένα κινήματα «συνδέονται μεταξύ τους» και «χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα», γεγονός που τους επιτρέπει να αποτρέπουν τις προόδους, να διατηρούν το status quo ή να προκαλούν οπισθοδρομήσεις όσον αφορά τα δικαιώματα.

«Υπήρξε μια μικρή ανάσα μετά τις τελευταίες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, τις οποίες δεν κέρδισαν τα συντηρητικά στρατόπεδα, αλλά η ικανότητα να βλάψουν τα αντιδεξιά κινήματα παραμένει ισχυρή», προειδοποιεί.

Η Γαλλία είναι μία από τις δέκα χώρες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή της να εφαρμόσουν μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική. Για να γίνει αυτό, η έκθεση συνιστά «ουσιαστική» αύξηση της οικονομικής υποστήριξης για φεμινιστικές ενώσεις και να καταστήσει τους φεμινιστικούς αγώνες «θέμα προτεραιότητας της διπλωματίας».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Εκλεψε την παράσταση η Ριάνα στο ημίχρονο του Super Bowl: Αποκάλυψε ότι είναι και πάλι έγκυος [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: