Στον μεσαίωνα της Σαουδικής Αραβίας το να μιλάς για τα δικαιώματα των γυναικών θεωρείται τρομοκρατία: Influencer καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλακή [video]

Saudi Arabia women’s rights activist Manahel al-Otaibi has been sentenced to 11 years for ‘terrorist offences’. Πηγή Photo: Amnesty International




Μια νεαρή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία καταδικάστηκε μυστικά σε 11 χρόνια φυλάκιση από αντιτρομοκρατικό δικαστήριο μετά τη σύλληψή της για «την επιλογή της ένδυσης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών».

Η Manahel al-Otaibi, η οποία συχνά προωθούσε υλικό γυναικείας εμψύχωσης στα social media, συνελήφθη στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου που ισχύει στη χώρα της.

Η κατηγορία αναφερόταν στην «επιλογή των ρούχων της και τη στήριξή της στα γυναικεία δικαιώματα».

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν με δήλωσή τους στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι η Manahel al-Otaibi καταδικάστηκε στις 9 Ιανουαρίου για λόγους «τρομοκρατικών παραβιάσεων».

Η κοπέλα καταδικάστηκε επειδή «μεταδίδει ή δημοσιεύει ειδήσεις, δηλώσεις, ψευδείς ή κακόβουλες φήμες ή παρόμοια για διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος».

Μεταξύ άλλων, της αποδόθηκε η χρήση του hashtag #societyisready («η κοινωνία είναι έτοιμη»). Η αδελφή της κατηγορήθηκε επίσης για απρεπή ρουχισμό αλλά κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα πριν συλληφθεί.

Μια άλλη αδερφή, η Maryam, είναι γνωστή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2017 συνελήφθη, κρατήθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερη επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για τους κανόνες κηδεμονίας.

Η υπόθεσή της ακολουθεί μια σειρά παρόμοιων περιπτώσεων στις οποίες, ειδικότερα, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας έχουν υποβληθεί σε δρακόντειες ποινές για χρήση λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφραστούν. Περιλαμβάνουν γυναίκες όπως η Salma al-Shehab, που καταδικάστηκε σε 27 χρόνια, η Fatima al-Shawarbi, που καταδικάστηκε σε 30 χρόνια, η Sukaynah al-Aithan, που καταδικάστηκε σε 40 χρόνια, και η Nourah al-Qahtani, που καταδικάστηκε σε 45 χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian

Πρώτη απέλαση αιτούντα άσυλο από τη Βρετανία στη Ρουάντα: Σχέδιο να απομακρυνθούν έως το τέλος του έτους 5.700 μετανάστες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: