Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία έχει γεωπολιτικές συνέπειες: Συνεχής η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη

FILE PHOTO: An aerial view taken with a drone of damage at the site of collapsed buildings as rescue works continue after a major earthquake in Hatay, Turkey, 08 February 2023. EPA, ERDEM SAHIN




Για σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις που θα έχουν οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία κάνει λόγο σε ανάλυσή του ο διευθυντής της έδρας Μέσης Ανατολής και Μεσογείου στην École Normale Supérieure, υπενθυμίζοντας, ότι τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας είναι μια από τις κύριες πηγές έντασης. στη Μέση Ανατολή,γράφει στην εφημερίδα Le Figaro ο Gilles Kepel.

Όπως σημειώνει, η κατάσταση αναγκάζει προσωρινά τον Τούρκο πρόεδρο να «σιγήσει τη  ξενοφοβική γλώσσα», τις επιθέσεις κατά της Σουηδίας και Ελλάδας, αλλά και τη σύγκρουση με τις με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, την οποία έχει κάνει έναν από τους πόρους της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου προεδρικές εκλογές.

Εκτιμά δε, ότι o Erdogan, αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να φιμώσει τους αντιπάλους του, η καταφανής έλλειψη και οι καθυστερήσεις της οργάνωσης  διάσωσης, κινδυνεύουν να στραφούν εναντίον του, όπως υποδηλώνουν οι πολυάριθμες οργισμένες αντιδράσεις των θυμάτων του σεισμού.

Επισημαίνει, ότι τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας είναι τώρα μια από τις χειρότερες εστίες γεωπολιτικής έντασης, της οποία «τα ρήγματα» εκτείνονται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Κάνοντας αναφορά σε δημοσιεύματα του Τύπου περί αποδράσεων κρατουμένων τζιχαντιστών του Daesh, σημειώνει, ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για τα στρατόπεδα κράτησης, που βρίσκονται στην Κουρδική ζώνη, που μετατρέπεται σε νέες ακροπόλεις για το Daesh.

Τονίζει επίσης, ότι οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων παρακολουθούνται με ανησυχία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόνο και μόνο επειδή η βία και η ανασφάλεια κινδυνεύουν να μεταφραστούν αυτόματα σε αύξηση της ροής προσφύγων, που κατευθύνονται προς την Ευρώπη και να ασκήσουν νέα πίεση στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης.

Αναφερόμενος στην αύξηση βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, από την άνοδο στην εξουσία του Benyamin Netanyahou, εκτιμά, ότι αυτή η κατάσταση, ελλείψει οποιασδήποτε πολιτικής λύσης, γίνεται επίσης αντιληπτή με ανησυχία στην Ευρώπη, λόγω της πιθανής απήχησής της στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία είναι το σπίτι εκατομμυρίων Εβραίων και Μουσουλμάνων.

Κατά την άποψή του, το ιδιαίτερα ασταθές ευρωπαϊκό πλαίσιο, με επαναλαμβανόμενες απεργίες και στις δύο πλευρές της Μάγχης, με διψήφιο πληθωρισμό, καθώς και ισχυρές εντάσεις που επιμένουν στη Μεσόγειο, λόγω των μόνιμων ροών παράνομης μετανάστευσης, έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων  σε όλη την ήπειρο.

Από τη Σκανδιναβία μέχρι την Ισπανία, την Πολωνία και την Ελλάδα – χωρίς να ξεχνάμε τη Γαλλία – με προπαγάνδα εχθρική προς το Ισλάμ, που αναμιγνύει την τραυματική ανάμνηση της αιματηρής δεκαετίας της τζιχάντ μεταξύ 2012 και 2019 και τον φόβο για δημογραφική στροφή υπέρ των μουσουλμάνων, λόγω μεταναστευτικών κυμάτων, αποκρυσταλλώνει, κατά τον ίδιον, τη θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Gilles Kepel – «Séisme en Turquie et en Syrie, quelles conséquences géopolitiques? – Το άρθρο δημοσιεύτηκε επίσης στον αμερικανικό ιστότοπο almonitor.com

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: