Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Κάιρο: Ισχυρά μηνύματα από τον Μακρόν και τον Μπορέλ

epa10462775 Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi attends the conference in support of Jerusalem, at the Arab League’s headquarters in Cairo, Egypt, 12 February 2023. EPA, KHALED ELFIQI




Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Κύπρου και της Αιγύπτου ανέφερε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψη στην Αίγυπτο και ο κ. Σίσι τον συνεχάρηκε για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας και επιβεβαίωσε την ισχυρή πολιτική του βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ανάμεσα σε άλλα, σε τομείς όπως το εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό και την άμυνα.

Τη βεβαιότητα πως Κύπρος και Γαλλία θα προωθήσουν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια την πολύτιμη, όπως τη χαρακτηρίζει, σχέση τους, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην επιστολή, που είναι γραμμένη στα ελληνικά, ο κ. Μακρόν επανέλαβε την υποστήριξή του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της Κύπρου, εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, και στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσφέροντας στις δυο κοινότητες πλήρεις εγγυήσεις για την πολιτική τους ισότητα, όπως ανέφερε.

Αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του γαλλικού λαού και του ιδίου προς τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Μακρόν επεσήμανε πως Κύπρος και Γαλλία μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία και μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Επιστολή προς τον εκλελεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη απέστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας κ. Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, αφού συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται όπως αναφέρει για μια «συλλογική προτεραιότητα».

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ετοιμότητά του να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που είχε στο παρελθόν με τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για σημαντικά θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Κυπριακό λαό και το Κυπριακό.

Πικρό τέλος για τον Νίκο Αναστασιάδη: Ερευνούν τον ίδιο, τον γαμπρό του και όλο το Δημοκρατικό Συναγερμό για 3 ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: