Αίτημα άρσης της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου από τον Άρειο Πάγο: Για μη πληρωμή της ρύθμισης χρεών στο Δημόσιο

FILE PHOTO: Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος via Facebook George Kyrtsos – Γιώργος Κύρτσος




Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίτημα άρσης της ασυλίας του διαγραμμένου από τη ΝΔ ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταύρου Γριμάνη στο protothema.gr το σχετικό επίσημο αίτημα, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2023, απευθύνεται στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εδράζεται στη σχετική αναφορά του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και η άρση της ασυλίας ζητείται προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον ευρωβουλευτή.

Η όλη υπόθεση αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο, που προέρχονται από την εκδοτική επιχείρηση Free Sunday, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο κ. Κύρτσος και στη συνέχεια ο γιoς του, Χρήστος.

Τι λέει το έγγραφο

Το έγγραφο, που υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιο Σκιαδαρέση διαβιβάζεται η ποινική δικογραφία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία ζητείται «η άρση της ασυλίας του Έλληνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κύρτσου Γεωργίου του Χρήστου, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 459.918,18 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 25 παρ. 1 εδάφιο β’ του νόμου 1882/90, πράξη που φέρεται τελεσθείσα στην Αθήνα, στις 15/4/2018, υπό την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, προέδρου και νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία “Free Sunday Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία” και παρακαλούμε για τη λήψη σχετικής απόφασης περί άρσης ή μη της ασυλίας του ανωτέρω ευρωβουλευτή».

Με βάση τις διατάξεις του νόμου πρόκειται, λόγω ποσού, περί ποινικής δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα, για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών τουλάχιστον ετών, καθώς το χρέος υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Η άρση το 2018

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άρση της ασυλίας του Γιώργου. Κύρτσου γι’ αυτή την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, στις 2 Οκτωβρίου 2018 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της ασυλίας του ύστερα από αντίστοιχο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για μη καταβολή οφειλών ύψους 627.752,65 ευρώ, με την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας Free Sunday Εκδοτική Α.Ε. στην Ελλάδα.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο Γ. Κύρτσος, ψήφισε και ο ίδιος υπέρ της άρσης της ασυλίας του «ως θέση αρχής», προσθέτοντας παράλληλα ότι «πρέπει να φτάσουμε και σε έναν διακανονισμό».

Βάσει νόμου «με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους κατά τις κείμενες διατάξεις αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης».

Η συνέχεια από πλευράς Γιώργου Κύρτσου δόθηκε μέσω… Τwitter αναφέροντας «πληροφορώ εχθρούς & άσπονδους φίλους ότι ρύθμισα τα εκδοτικά μου χρέη σε 120 δόσεις εκποιώντας οικογενειακά ακίνητα».

Σε δεύτερη ανάρτησή του που έγινε τον Αύγουστο του 2018 τόνιζε χαρακτηριστικά: «Ρυθμίζονται οφειλές μου με τον εκπλειστηριασμό 3 ακινήτων που κληρονόμησα από τον πατέρα μου το 1955, σε ηλικία 3 ετών. Χρέη κυρίως της δωρεάν διανεμόμενης “City Press” που έγραψε Ιστορία στον Τύπο αλλά έπεσε θύμα της κρίσης. Η δημιουργία πολλές φορές κοστίζει αλλά πάντα αξίζει!».

Από τις εξελίξεις συνάγεται ότι είτε η ρύθμιση την οποία έκανε δεν τηρήθηκε, που είναι και το πιθανότερο, είτε η τωρινή αίτηση άρσης της ασυλίας του αφορά και άλλα χρέη προς το Δημόσιο.

Με πληροφορίες από protothema.gr / Σταύρος Γριμάνης

Ένα μεγάλο κέρδος για τις ΗΠΑ: Η αντιστροφή του αντιαμερικανισμού στην Ευρώπη είναι γεγονός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: