Σκληρή αντιπαράθεση στον Άρειο Πάγο των ΗΠΑ για την τουρκική HalkBank: Προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ότι ανήκει στο κράτος, άρα δεν τιμωρείται!!!

FILE PHOTO. A street vendor in front of the Turkish Halkbank, in Istanbul, Turkey. EPA, SEDAT SUNA




Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετώπισε χθες “βαριά και φαινομενικά πρωτότυπα ερωτήματα”, καθώς εξέταζε εάν η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία κατηγορείται ότι βοήθησε στο ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε το Ιράν να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις της Αμερικής, γράφει η εφημερίδα Washington Post (κείμενο Robert Barnes).

Ένας δικηγόρος της τουρκικής Halkbank είπε στους δικαστές ότι η “κυριαρχική ασυλία” προστατεύει το ίδρυμα από την ποινική δίωξη βάσει προηγούμενων αιώνων. Ωστόσο, δύο κατώτερα ομοσπονδιακά δικαστήρια είπαν ότι η δίωξη μπορεί να προχωρήσει και ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση από τον ομοσπονδιακό νόμο κατά της διώξεως της τράπεζας από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Οι αρχικές κατηγορίες εναντίον της Halkbank ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και απείλησαν τη στενή σχέση μεταξύ του τότε Προέδρου και του φίλου του, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι από το 2012 έως το 2016, η Halkbank και τα ανώτερα στελέχη της χρησιμοποίησαν εταιρείες στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έκαναν «παράνομες συναλλαγές» που θα έπρεπε να είχαν εκθέσει την τράπεζα σε κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες βοήθησαν την τουρκική τράπεζα να μεταφέρει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιρανικά κεφάλαια από αυτά που θα έπρεπε να είχαν κατασχεθεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που πέρασαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Αν και τουλάχιστον ένας αξιωματούχος ομολόγησε την ενοχή του για το σχέδιο, η Halkbank αντιστάθηκε στο κατηγορητήριο.

Η δικηγόρος της Ουάσιγκτον, Λίζα Σ. Μπλατ, που εκπροσωπεί τη Halkbank, είπε ότι η τράπεζα είναι βασικά βραχίονας της τουρκικής κυβέρνησης και προστατεύεται από προηγούμενο (νόμο) που απαγορεύει σε ένα έθνος να στέλνει ένα άλλο στα δικαστήρια του για ποινική δίωξη. Επιπλέον, είπε, ο Νόμος περί Ασυλιών του 1976 (FSIA) περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων για αγωγές κατά ξένων χωρών.

«Οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν ότι οι ποινικές δίκες εναντίον κυρίαρχων κρατών ήταν αδιανόητες το 1789, αλλά θα παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο σήμερα. Θα ήταν πρωτοφανείς οπουδήποτε και θα κινδύνευαν με αντίποινα», είπε ο Μπλατ. Το ίδιο ισχύει για οντότητες που ανήκουν στο κράτος ή ελέγχονται, ισχυρίστηκε.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο συμφωνούσε με την κυβέρνηση ότι η Halkbank μπορεί να διωχθεί, είπε ο Μπλατ, «για πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου και στον πλανήτη, από αμνημονεύτων χρόνων, λέτε ότι είναι κατανοητό ένα ξένο κράτος να κατηγορείται».

Ωστόσο, έλαβε άμεση απάντηση από τον δικαστή Brett M. Kavanaugh, ο οποίος σημείωσε ότι η δίωξη ξεκίνησε επί της προεδρίας του κ. Τραμπ και υπερασπίζεται και από την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν.

Είπε ότι θα ήταν «πολύ παράξενο για αυτό το δικαστήριο να πει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της άσκησης εθνικής ασφάλειας ότι παρόλο που το Σύνταγμα δεν απαγορεύει αυτό που κάνετε, παρόλο που ένα καταστατικό δεν απαγορεύει αυτό που κάνετε, αυτό το δικαστήριο θα σας απαγορεύσει την άσκηση της εξουσίας στα θέματα εθνικής ασφάλειας. … Μιλάτε για μεγάλα βήματα», είπε ο δικαστής.

Ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης Eric J. Feigin είπε ότι τα κατώτερα δικαστήρια το κατάλαβαν σωστά όταν διαπίστωσαν ότι η τράπεζα δεν είχε ασυλία. Ο νόμος FSIA που περιορίζει τη δικαιοδοσία δεν ισχύει για ποινικές διώξεις, είπε, και ακόμη κι αν ισχύει, η υπόθεση κατά της Halkbank θα εντάσσεται στην εξαίρεση του νόμου για ανάρμοστη συμπεριφορά που περιλαμβάνει εμπορικές δραστηριότητες.

Η Halkbank, είπε ο Feigin, ζητά έναν κανόνα «σύμφωνα με τον οποίο κάθε ξένη κρατική εταιρεία θα μπορούσε να “καθαρίσει” για οποιοδήποτε ομοσπονδιακό έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις εκλογές μας, της κλοπής των πυρηνικών μας μυστικών ή κάτι τέτοιο, της αποφυγής των κυρώσεων και της διοχέτευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα έθνος υπό εμπάργκο, που χρησιμοποιεί τις τράπεζές μας και λέει ψέματα στις ρυθμιστικές αρχές μας».

Αλλά ο Φέιγκιν δίστασε όταν ο δικαστής Κλάρενς Τόμας ρώτησε: «Θα μπορούσατε να κατηγορήσετε την ίδια τη χώρα της Τουρκίας σε αντίθεση με την τράπεζα;»

Ο δικηγόρος αναγνώρισε ότι «υπάρχει μια ισχυρή αρχή του εθιμικού διεθνούς δικαίου κατά της δίωξης» άλλης χώρας. Ωστόσο, είπε ότι το κατηγορητήριο της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση ήταν αντιπροσωπευτικό «μιας αύξησης κρατικών εταιρειών που αποκρύπτουν ορισμένα πολύ σοβαρά εγκλήματα».

Αρκετοί δικαστές έθεσαν τη δυνατότητα επιστροφής της υπόθεσης στα κατώτερα δικαστήρια για μια πληρέστερη εξέταση του ισχυρισμού της Halkbank για ασυλία κυριαρχίας. Και ο Κάβανο συνέχισε να υποστηρίζει τον περιορισμένο ρόλο των δικαστηρίων σε μια υπόθεση που αφορούσε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας.

«Οι ειδήσεις αναφέρουν ότι αυτό συζητήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα», είπε ο Κάβανο, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω για όλα αυτά. Αλλά ξέρω ότι δεν ξέρουμε για όλα αυτά».

«Ναι», απάντησε η Μπλατ. «Αλλά ξέρω ότι δεν πρέπει να αφήσετε 12 ένορκους του Μανχάταν να το καταλάβουν αυτό, αυτό που κάνετε. Τους αφήνεις να πάνε σε ένα ένορκο και να δικάσουν έναν ξένο κυρίαρχο κράτος».

Ο Μπλίνκεν υποδέχεται τον Τσαβούσογλου, αλλά έχει το μυαλό του και στην πιστή σύμμαχο Ελλάδα: Η Σουηδία και η Φινλανδία “φρενάρουν” την Άγκυρα (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: