«Μεγάλος αδελφός» σε ξενοδοχεία της Τουρκίας: Φακέλωμα σε συνεργασία με κινεζικό λογισμικό και πρόσχημα την τρομοκρατία

FILE PHOTO: Ανδρας των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας κατα τη διάρκεια επιτήρησης διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Ξενοδοχεία, μοτέλ και ξενώνες στην Τουρκία υποχρεούνται να στέλνουν τα καθημερινά αρχεία των επισκεπτών τους μέσω του Συστήματος Αναφοράς ταυτοτήτων σε μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η αστυνομία, σύμωνα με δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου εισάγει τις πληροφορίες των επισκεπτών στη βάση δεδομένων μέσω του ιστότοπου του συστήματος ή των εφαρμογών που έχουν ληφθεί σε κινητά τηλέφωνα.

Για τον σκοπό αυτό, η τουρκική αστυνομία έχει αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή και για τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, οι χρήστες του οποίου ως γνωστόν δεν μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές από το Google Play.

Οι ευρωπαϊκές χώρες  το 2020 συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων  που ονομάζονται Εργαλειοθήκη Ασφαλείας 5G για να μειώσουν την εξάρτησή τους από «προμηθευτές υψηλού κινδύνου» για μελλοντικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, εφαρμόζοντας πολιτική μείωσης της προμήθειας εξοπλισμού από την Huawei.

Το 2021 το Βερολίνο ψήφισε επίσης νόμο  που επιτρέπει στα κυβερνητικά υπουργεία να παρεμβαίνουν σε συμβάσεις τηλεπικοινωνιών με την Huawei, αλλά ο νόμος αφήνει μεγάλη διακριτική ευχέρεια στην κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλει περιορισμούς.

Η Huawei ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων εμπορικών σημάτων στην Τουρκία το 2021 με μερίδιο αγοράς 13%. Η Huawei είναι επισης ένας από τους ισχυρότερους συνεργάτες της Turkcell, του μεγαλύτερου παρόχου κινητής της Τουρκίας στην τεχνολογία 5G.

Οι πληροφορίες πελατών ξενοδοχείου χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς στην Τουρκία. Εάν κάποιος που αναζητείται από τις αρχές εντοπιστεί ότι διαμένει σε ξενοδοχείο, το σύστημα εκδίδει αυτόματα μια ειδοποίηση και οι αρχές έρχονται να τον συλλάβουν. Είναι πολύ συνηθισμένο στην Τουρκία άτομα που δεν γνωρίζουν ότι έχεο εκδοθεί εντάλματα κράτησης γι’ αυτούς, να κρατούνται τα μεσάνυχτα ενώ διαμένουν σε ξενοδοχείο.

Μάίστα το «αρχεία ξενοδοχείων» είναι μία από τις κορυφαίες λέξεις-κλειδιά που αναζητήούν οι Τούρκοι χρήστες τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο, υποστηρίζει το δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Συγκεκριμένα, άτομα που θέλουν να ενταχθούν στη δημόσια διοίκηση ή έχουν δώσει εξετάσεις για μία κρατική θέση ρωτούν και αναζητούν σε  φόρουμ συζητήσεων εάν τα αρχεία του ξενοδοχείου τους θα επηρεάσουν την άδεια ασφαλείας τους, φοβούμενοι ότι η διαμονή σε ξενοδοχείο με συντρόφους που δεν είναι σύζυγοί τους μπορεί να αξιολογηθεί ως λόγος αποκλεισμού για τη θέση από την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας….

Το Nordic Monitor σε παλαιότερο ρεπορτάζ του ανέφερε ότι ο παράνομος έλεγχος δεδομένων σε ξενοδοχεία της Τουρκίας μετετράπη και σε έναν  τρόπο εύκολου πλουτισμού για αστυνομικούς.

Γυναίκες και άνδρες καχύποπτοι για τους συζύγους τους δωροδοκούν αστυνομικούς που έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων για να μάθουν πιθανές πληροφορίες για check in σε ξενοδοχείο με άλλο σύντροφο….

Με πληροφορίες από Nordic Monitor

Ο… δύσμοιρος πρωθυπουργός της Σουηδίας προσπαθεί να τα μπαλώσει αλλά καρφώνει το πώς εννοεί η Τουρκία το κράτος δικαίου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: