Η απερχόμενη Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία …ελπίζει! Σε πρόοδο για επίλυση της τραγικής διαίρεσης του νησιού!

FILE PHOTO: Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ απευθύνει χαιρετισμό στη δεξίωση με την ευκαιρία της Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Δεξιά ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία Σταυρος Ιωαννιδης




Της JUDITH GARBER*, Λευκωσία

Στην ευρύτερη περιοχή, οι προσπάθειες των ΗΠΑ το 2023 θα εξακολουθήσουν να επικεντρώνονται στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Ποικιλόμορφη, αξιόπιστη και προσβάσιμη ενέργεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μετάβαση από ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.

Eπιθυμούμε να δούμε περισσότερους Κυπρίους να επιλέγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προορισμό για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Το 2022, οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου έτυχαν ευρείας επέκτασης στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η αυξανόμενη συνεργασία μας οδήγησε στην άρση των αμυντικών εμπορικών περιορισμών για την Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023, ανοίγοντας την πόρτα προς περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών μέσω ευκαιριών πώλησης αμυντικών ειδών για την αύξηση των δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας.

Επίσης, δημιουργήσαμε νέες προϋποθέσεις συνεργασίας και εκπαίδευσης μέσω του προγράμματος State Partnership μεταξύ της Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς του Νιου Τζέρσεϊ.

  • Τα προγράμματα δημόσιας διπλωματίας και οι κοινωνικές συναντήσεις μας κατά τον χρόνο που πέρασε περιλάμβαναν εκδηλώσεις με Κύπριους από όλο το νησί και αντανακλούσαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν με όλες τις κοινότητες στο νησί.
  • Χάρηκα που πέρασα χρόνο με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε συναυλίες, σε φεστιβάλ, σε μαραθώνιους, σε γκαλερί τέχνης, και φιλοξενώντας τους για δείπνο.

Στο οικονομικό μέτωπο, απαντήσαμε στην επιλογή της Ρωσίας για πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή για να αποτρέψουμε την απρόκλητη επιθετικότητα του Προέδρου Πούτιν στη γειτονική του χώρα. Χάρη στις συνδυασμένες προσπάθειές μας, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο.

Αποκλείσαμε την πρόσβαση της Ρωσίας σε δισεκατομμύρια ευρώ που έχει αποθηκεύσει η Κεντρική της Τράπεζα και παγώσαμε πολλά δισεκατομμύρια των Ρώσων ολιγαρχών. Αυτά αποτελούν απτά εμπόδια στον δρόμο όσων θα χρηματοδοτούσαν και θα παρέτειναν αυτόν τον παράνομο πόλεμο και το καταστροφικό ανθρώπινο κόστος του.

Κοιτώντας μπροστά, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση των διμερών μας σχέσεων. Το SelectUSA Investment Summit τον Μάιο προσφέρει άλλη μια ευκαιρία για προώθηση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου.

Μεγάλες Αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες ενδιαφέρονται για την εξερεύνηση και τη δυνητική ανάπτυξη των αδειοδοτημένων οικοπέδων τους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περαιτέρω, υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες των ΗΠΑ στον τομέα των πληροφοριών και της τεχνολογίας επικοινωνιών της Δημοκρατίας.

Έχουμε συνάψει συνεργασία με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και το Γραφείο του Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με σκοπό την ενδυνάμωση της κυβερνοασφάλειας, ένα ελκυστικότερο οικοσύστημα πληροφοριών και επικοινωνιών, και επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις.

Επιπλέον, μπορούμε πλέον να υλοποιήσουμε έργα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιστήμης και Τεχνολογίας που υπεγράφη το 2022 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κυπριακή Δημοκρατία, που μπορούν να δημιουργήσουν συναρπαστικές δυνατότητες για συνεργασία στην έρευνα, την καινοτομία και την επώαση νεοφυών επιχειρήσεων.

Προς αυτόν τον σκοπό, ελπίζουμε να δούμε περισσότερους Κυπρίους να επιλέγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προορισμό για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Η σύμβουλος του γραφείου EducationUSA της Πρεσβείας των ΗΠΑ προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλους τους Κυπρίους που ενδιαφέρονται να επιδιώξουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους σε κάποιο από τα περισσότερα από 4.000 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ τους προσκαλούμε να αξιοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία.

Στην ευρύτερη περιοχή, οι προσπάθειες των ΗΠΑ το 2023 θα εξακολουθήσουν να επικεντρώνονται στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Ποικιλόμορφη, αξιόπιστη και προσβάσιμη ενέργεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μετάβαση από ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.

Η μετάβαση αυτή θα ωφελούσε επίσης τις επόμενες γενιές Κυπρίων. Στην Κύπρο, βλέπουμε τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της κλιματική αλλαγής στις καταστροφικές πυρκαγιές και στην υποβάθμιση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν καλά αυτούς τους κινδύνους και είναι έτοιμες να παρέχουν βοήθεια στους Κυπρίους μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ανάκαμψη, ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστροφών και για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας.

Τέλος, καθώς προσβλέπουμε στο νέο έτος, ελπίζουμε ότι θα δούμε πρόοδο ως προς την επίλυση της τραγικής διαίρεσης του νησιού· το status quo είναι απλώς απαράδεκτο.

Υποστηρίζουμε τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης με σκοπό την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Με ανάπτυξη σε τόσους τομείς, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο στη δέσμευση για ειλικρινή διάλογο στα θέματα που επηρεάζουν όλους τους Κύπριους.

*Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η μετονομασία της παράνομης “ΤΔΒΚ” σε “τουρκικό κράτος” και οι διεργασίες για “δημοψήφισμα” στην κατεχόμενη Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: