Για να επισπευθεί το τέλος της τραγωδίας: Και αν, τη νέα χρονιά, το κλειδί της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία, βρισκόταν στη Μέση Ανατολή;

epa10385426 People gather to mark the 114th birthday of Stepan Bandera near his monument in Lviv, Ukraine, 01 January 2023. EPA, MYKOLA TYS




Η «στρατηγική μυωπία» των δυτικών ηγετών, πρωτίστως του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama), επέτρεψε εδώ και πολύ καιρό στον Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Poutine) να εδραιώσει, από τη Συρία, μια νέα ισορροπία δυνάμεων, της οποίας η Ουκρανία ήταν βασικά θύμα, υποστηρίζει ο JeanPierre Filiu, καθηγητής στο Science Po.

Κατά την άποψή του, η υποχώρηση των ΗΠΑ το 2013 από τη Συρία έπεισε το Κρεμλίνο, ότι οι αντιδράσεις στην προσάρτηση της Κριμαίας, έξι μήνες αργότερα, θα ήταν πράγματι περιορισμένες.

Aναφερόμενος στην επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, που έχει μετατραπεί σε μια γνήσια συμμαχία, με την ανάπτυξη πολεμικών drones, που χρησιμοποιούνται πλέον μαζικά κατά της Ουκρανίας, εκτιμά, ότι αυτή η διάσταση της Μέσης Ανατολής πρέπει επιτακτικά να ληφθεί υπόψη στην ανάλυση της τρέχουσας κρίσης, διαφορετικά θα αφεθεί η Μόσχα να παίξει μόνη της και στις δύο πλευρές, ευρωπαϊκή και μεσανατολική.

Επισημαίνει την προσωπική σχέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benyamin Nétanyahou) με τον Poutine, αλλά και το «παιχνίδι» της Ρωσίας με το Ισραήλ.

Όπως σημειώνει, ο Poutine, ως «έμπειρος εμπρηστής πυροσβέστης», τροφοδότησε μια ιρανική απειλή στη Συρία, που του επιτρέπει να διατηρεί έμμεση αλλά συνεχή πίεση στο Ισραήλ, εξ ου και η άρνηση του Τελ Αβιβ να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δίνοντας προτεραιότητα στη σχέση του με τη Μόσχα.

Πέραν αυτού, όπως αναφέρει, ο Poutine από τη Συρία μπορεί να ασκήσει εξαιρετικά αποτελεσματικό εκβιασμό εναντίον του Τούρκου ομολόγου του, καθώς θα ήταν αρκετό να εξαπολύσει μια επίθεση στο Ιντλίμπ, για να προκαλέσει την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων, ακόμη και εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), κατηγορούμενος από την αντιπολίτευση για μια τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή, θα σήμαινε μεγαλύτερη δυσκολία να κερδίσει τις εκλογές τον προσεχή Ιούνιο.

Αυτή η μόχλευση από τη Μόσχα στην Άγκυρα εξηγεί τα όρια της τουρκικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, παρά τις παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, που παράγονται τώρα τοπικά.

Είναι προφανές, ότι εάν το Ισραήλ και η Τουρκία, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συσπειρωθούν τελικά στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αυτές θα έπλητταν περισσότερο τους ολιγάρχες που βρίσκονται πιο κοντά στον Poutine.

Επιπλέον, υπάρχει τώρα σοβαρός φόβος παράδοσης ιρανικών πυραύλων στη Μόσχα, προκειμένου να αναπληρωθούν τα αποθέματα εκεί, που έχουν αποδυναμωθεί πολύ από τα κύματα βομβαρδισμών στην Ουκρανία, σημειώνει ο Filiu.

Τονίζει ότι για να επισπευσθεί το τέλος της τραγωδίας της Ουκρανίας πρέπει να χτυπηθεί ή τουλάχιστον να υπονομευθεί η άντληση από το Κρεμλίνο στη Μέση Ανατολή των βασικών στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών πόρων. Μόνο έτσι θα επισπευσθεί το τέλος της τραγωδίας της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: Le Monde (JeanPierre Filiu) – Guerre en Ukraine : et si, en 2023, la clé de la crise se trouvait au Moyen-Orient?

Λαλίστατη η Κομισιόν ομιλεί επί παντός επιστητού: Γιατί δεν τοποθετείται για τον …”υποψήφιο” του Πούτιν στις κυπριακές προεδρικές εκλογές;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: