Εκτός πραγματικότητας, παρορμητικός και απερίσκεπτος ο Πούτιν, λέει στους Δυτικούς έγκριτος αναλυτής: Ζει στον κόσμο του…

FILE PHOTO: Ο Πούτιν αρέσκεται να επιδεικνύει και να υπενθυμίζει το αφήγημά του ότι είναι ο “ηγέτης του λαού” και μ’ αυτόν μιλάει… Στη φωτο συνομιλία με φοιτητές του πανεπιστημίου Λομονόσοφ. EPA, MAXIM MISHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL




Ο έγκριτος αναλυτής Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτατος συνεργάτης στο “Carnegie Endowment for International Peace”, σκιαγραφεί δυνητικά ανησυχητικά σημάδια στην τρέχουσα ψυχική κατάσταση του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από τα σχόλια που έκανε χθες ο Ρώσος ηγέτης όσον αφορά την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Carnegie έχει πλούσιο αποδεδειγμένο ιστορικό ως πηγή ακριβών, αντικειμενικών πληροφοριών για διεθνή στρατηγικά ζητήματα από πολιτικούς και διπλωμάτες, αναλυτές εξωτερικών υποθέσεων, διεθνείς επιχειρήσεις, οικονομολόγους και στρατιωτικούς.

«Η σημερινή παρατήρηση του Πούτιν σχετικά με τους «Ουκρανούς εθνικιστές» που πυροβολούν Ουκρανούς στρατιώτες στην πλάτη για να τους αποτρέψουν από το να αυτομολήσουν, καταδεικνύει την πρόκληση ενώπιον της οποίας βρίσκεται το Κίεβο και η Δύση: ένας απερίσκεπτος, παρορμητικός ηγέτης που έχει εγκλωβιστεί σε μια τρομερή φούσκα πληροφοριών», είπε χαρακτηριστικά ο Γκαμπούεφ, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την “πραγματικότητα” με τα “τάγματα Ουκρανών εθνικιστών που πυροβολούν” ο ίδιος ο Πούτιν είπε ότι την “πληροφορήθηκε πριν από μια εβδομάδα συναντώντας «τα αγόρια μας» “….

  • Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο Γκαμπούεφ απαριθμεί λεπτομερώς μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες οι δηλώσεις του Πούτιν δείχνουν μια σαθρή αντίληψη της πραγματικότητας.

“Φυσικά, δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τέτοιες μονάδες στην Ουκρανία . Ο Πούτιν γνωρίζει την πρακτική από την ιστορία, με το διάταγμα №227 του Ιουλίου 1942 του Στάλιν να είναι το πιο διάσημο παράδειγμα. Άρα ο Πούτιν έλεγε συνειδητά ψέματα; Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά, αλλά μπορεί να το πιστεύει” προσθέτει σε μια ακόμη ανάρτησή του ο αναλυτής.

 

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Επειδή ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις που παίρνει το Κρεμλίνο για τον πόλεμο μπορεί να βασίζονται σε “πληροφορίες” της ίδιας ποιότητας που μοιράστηκε σήμερα [χθες] ο Πούτιν. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ψυχρή διυπηρεσιακή διαδικασία στη Ρωσία, αλλά ένας συναισθηματικός και παραπληροφορημένος ηγέτης είναι ανατριχιαστικό.

«Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αναλυθεί και να προσεχθεί πολύ στη διάρκεια των ήρεμων συζητήσεων και αναλύσεων που έχουν οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας με τους ηγέτες του Κιέβου, επισημαίνει ο Γκαμπούεφ, τονίζοντας παράλληλα ότι “μάλλον είναι περιττό να πούμε ότι η σχέση του Κρεμλίνου με την αλήθεια είναι κάπως… περίπλοκη… για να το θέσω ήπια”.

“Όμως αυτό το ψέμα του Πούτιν δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα του ψέματα, αλλά μάλλον σαν πληροφορία που πήρε από κάποιον που εμπιστεύεται. Από το 2020 ο Πούτιν έχει αναπτύξει τη συνήθεια να μιλάει με χαμηλής τάξης [ιεραρχίας] άτομα που εμπλέκονται σε διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, το 2021 είχε ισχυριστεί, βάσει της πληροφόρησης που είχε από ανθρώπους με γνώση του θέματος, ότι πολλοί Ευρωπαίοι ταξιδεύουν στην Ρωσία για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο Σπούτνικ για τον κορωναϊό και μετά να αγοράσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού με Pfizer στην ΕΕ επειδή εμπιστεύονται περισσότερο τα ρωσικά εμβόλια….Παρόμοια είναι κι η σημερινή του δήλωση περί “ταγμάτων” και πιθανότατα η πηγή απ’ την οποία προήλθε είναι είτε Ρώσοι στρατιώτες από τα μέτωπα στην Ουκρανία ή “πολεμικοί ανταποκριτές” (στην πραγματικότητα πολεμικοί προπαγαδιστές) τους οποίους πλέον ο Πούτιν – μη εμπιστευόμενος τους στρατηγούς του – συναντά σε σταθερή βάση”.

Ο αναλυτής, επισυνάπτει δημοσίευση συναδέλφου του στο Carnegie για να υπογραμμίζει τις “πηγές” του Πούτιν που του μεταφέρουν την πραγματικότητα στην Ουκρανία:

“Οι άνθρωποι που επιλέγει να συναντήσει δημόσια και η δική του συμπεριφορά δείχνουν ότι για τον πρόεδρο, ο ρωσικός λαός ενσαρκώνεται επί του παρόντος από κάπως περιθωριακές προσωπικότητες που ήρθαν στην επιφάνεια από τον πόλεμο, όπως οι αυτονομιστές του Ντονμπάς, οι μισθοφόροι και ένα χαρακτηριστικό είδος αυτοαποκαλούμενων πολεμικών ανταποκριτών.  Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ρωσικές αρχές είναι να προσαρμοστούν στην εκδοχή της πραγματικότητας του προέδρου και να υιοθετήσουν το περιθωριακό ύφος του.”

Τονίζοντας την ανάγκη αντικειμενικής εκτίμησης της σχέσης του Πούτιν με την πραγματικότητα από πλευράς δυτικής συμμαχίας και Ουκρανίας, αναφέρει:

“Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερεκτιμηθεί ο ορθολογισμός του Πούτιν και να αγνοηθεί η αυξανόμενη απόσπασή του από την πραγματικότητα όταν προσπαθεί να ξαναχαράξει τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας. Μέχρι στιγμής η Δύση κατάφερε να το κάνει με σταθερό, αλλά προσεκτικό τρόπο, αποφεύγοντας τα σενάρια της καταστροφής”, λέει ο αναλυτής.

Με πληροφορίες από SkyNews

Ο έξαλλος Πούτιν εκδικείται και πνίγει την Ουκρανία στο αίμα για την προμήθεια των αρμάτων από τη Δύση: Mαζικοί βομβαρδισμοί , ένας νεκρός και δύο τραυματίες στο Κίεβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: