Σε χάι τεκ φυλακή – χωριό η Εύα Καϊλή που αρνείται να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής [Photos – videos]

Πηγή φωτογραφίας EGM




Ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης θα βρεθεί το πρωί της Τετάρτης η Εύα Καϊλή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου φέρεται να αρνήθηκε να παραιτηθεί όταν σχετικό αίτημα της υπεβλήθη μέσω του δικηγόρου της.

Η κ. Καϊλή κρατείτο στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Saint-Gilles αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε επίσης η ΕΡΤ, χωρίς να έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει μεταφερθεί στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών.

Οι φυλακές της Haren έχουν χωρητικότητα 1.190 κρατουμένων και κτίσθηκαν για να αντικαταστήσουν τα κέντρα κράτησης στο Forest, το Saint-Gilles και το Berkendael.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές φυλακές, λειτουργεί περισσότερο ως ένα χωριό που αποτελείται από μικρότερα κτίρια και ξεχωριστές μονάδες διαβίωσης, το καθένα με περίπου 30 θέσεις εγκλείστων.

Αυτό επιτρέπει την κατάτμηση των κρατουμένων ανάλογα με τα προφίλ και την ηλικία τους, με μονάδες διαβίωσης προσαρμοσμένες για να ταιριάζουν σε κάθε ομάδα. Οι τρόφιμοι μπορούν να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα σε κάθε «χωριό» μέσω βεβαίως συστήματος ελέγχου.

Πηγή φωτογραφίας EGM

Εθαρρύνεται επίσης η ανοιχτή ή ημι-ανοιχτή κράτηση, με βάση την ανάλυση του προφίλ κάθε κρατουμένου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο περίπου 55 Βέλγοι δικαστές και μέλη του δικαστικού συστήματος διήνυσαν ένα Σαββατοκύριακο κλεισμένοι στη νέα «μεγα-φυλακή» του Χάρεν ως μέρος μιας άσκησης που αποσκοπούσε να βιώσουν τη ζωή στη φυλακή από πρώτο χέρι, και επομένως να κατανοήσουν καλύτερα τον ψυχολογικό αντίκτυπο στους κρατουμένους.

Πηγή φωτογραφίας EGM

Η ομάδα των συμμετεχόντων, στην οποία μετείχαν και δημοσιογράφοι, διανυκτέρευσε από τις 9.00 το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και παρέμεινε «μέσα» έως το απόγευμα της επομένης Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βίωσαν τις ίδιες συνθήκες κράτησης με τους πραγματικούς κρατούμενους.

Κάθε ένας ακολούθησε το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα των κρατουμένων, τρώγοντας τα ίδια γεύματα και συμμετέχοντας στις ίδιες υποχρεωτικές δραστηριότητες όπως η υπηρεσία κουζίνας και πλυντηρίου.

Πηγή φωτογραφίας EGM

Η ώρα της κατάκλισης ορίζεται στις 10:00 το βράδυ.

Kρύο και λεπτές κουβέρτες

Δημοσιογράφος που συμμετείχε στην άσκηση περιέγραψε το κελί τους ως πολύ κρύο, λέγοντας ότι το λεπτό σεντόνι που τους έδωσαν δεν ήταν αρκετό για να ζεσταθούν.

Πηγή φωτογραφίας EGM

 

Το χωριό των φυλακών Haren θεωρείται οικολογικά βιώσιμο με πολλούς τρόπους: από το σχεδιασμό και την κατασκευή του μέχρι τον τρόπο χρήσης του. Στη φυλακή έχει εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ, οροφές, 37.000 m² φυτεμένου πράσινου, επίγειο σύστημα αντλίας θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό επίσης η ολοκληρωμένη χρήση του νερού. Η φυλακή καταναλώνει 77 τοις εκατό λιγότερο νερό δικτύου από το μέσο όρο, λόγω του συνδυασμού ενός συστήματος ανακύκλωσης του νερού.

Το χωριό των φυλακών Χάρεν φιλοξενεί διάφορους τύπους κρατουμένων: άνδρες, γυναίκες (μερικές με παιδιά), νεαρούς, ψυχιατρικούς ασθενείς και ποινικούς εγκληματίες.

Υπάρχει χώρος για έως και 1.190 κρατούμενους. Ζουν μαζί σε μικρές μονάδες το πολύ 35 ατόμων, καθεμία από τις οποίες λειτουργεί σχετικά αυτόνομα και αποτελεί μια ενιαία κοινωνική ομάδα.

Όλα είναι προσανατολισμένα προς ένα εύρυθμο σύστημα τόσο για το προσωπικό όσο και για τους κρατούμενους. Ως αποτέλεσμα, το προσωπικό δεν είναι απλά κάποιοι φρουροί που ανοίγουν και κλείνουν τις πόρτες. Προπονούν και υποστηρίζουν τους κρατούμενους στο πώς περνούν τις μέρες τους με τη δουλειά, τον αθλητισμό, τη χαλάρωση και τη μάθηση.

Βρέθηκαν 150.000 ευρώ στο σπίτι Καϊλή, κατασχέθηκαν δεκάδες αρχεία στην ευρωβουλή

Στη νεότερη ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας το ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της Καϊλή, χωρίς να κατονομάζεται, προσδιορίζεται στις 150.000 ευρώ.

«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα στις Βρυξέλλες που βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρεται.

Διεγράφη η Καϊλή από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών 

Με ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ανακοινώνει την διαγραφή της Εύας Καϊλή, ενώ δηλώνει “συγκλονισμένη” από τις εξελίξεις.

Στο κείμενο αναφέρεται:

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές.

Η σημερινή συνεδρίαση του S&D Group, μετά από πρόταση του Γραφείου S&D, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Λάβαμε την απόφαση να διαγράψουμε την Εύα Καϊλή από το Group S&D με άμεση ισχύ, μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους της στις 9/12/2022. Επιπλέον, η Ομάδα S&D ζήτησε να απομακρυνθεί από το αξίωμα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας, επικαλούμενη το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού της».

Η ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας

«Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν «παγώσει» στοιχεία που προέρχονται από τους υπολογιστές δέκα εργαζομένων προκειμένου να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η κατάσχεση αυτών των στοιχείων.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η επιχείρηση κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα στις Βρυξέλλες που βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα. Τέσσερις από αυτούς, μεταξύ των οποίων και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τέθηκαν υπό κράτηση. Οι ύποπτοι αυτοί θα εμφανιστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη.

Οι νομικές διατάξεις για τις έρευνες στα σπίτια των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση έρευνας που διενεργείται από το Βέλγιο σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμόζονται οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που παρέχονται στους Βέλγους βουλευτές. Για τη διεξαγωγή έρευνας σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και την παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και οι δύο προϋποθέσεις πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο.Όλα αυτά έγιναν σε άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας της βουλής. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αυτοφώρου εγκλήματος καθιστά επίσης δυνατή την ενέργεια, και ειδικότερα τη διενέργεια ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: