Η αρνητική αξιολόγηση του Politico: Τι γράφει για τις λιγοστές παρουσίες Ζαγοράκη στις ψηφοφορίες, τη δράση της Εύας Καϊλή και για τον Λαγό που ψήφιζε από τις φυλακές

FILE PHOTO European Parliament President Roberta Metsola EPA/RONALD WITTEK




Την παραδοσιακή αξιολόγησή του για τη δράση των ευρωβουλευτών, με τη συμπλήρωση της θητείας τους κάνει το Politico. Επικεντρώνεται στις αρνητικές κρίσεις και μέσα στους καταλόγους του περιλαμβάνονται, για διαφορετικούς λόγους, και Έλληνες πολιτικοί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ειδική αναφορά γίνεται στην Εύα Καϊλή, λόγω του QatarGate.

Ειδικότερα αναφέρει ότι η λαμπερή Ελληνίδα σοσιαλίστρια βουλευτής, γνωστή για το υψηλό προφίλ της σε φακέλους τεχνολογικών πολιτικών, κατηγορήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που φέρεται να λάμβανε δωροδοκίες από χώρες όπως το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία σε αντάλλαγμα κοινοβουλευτικές διευκολύνσεις. Η Καϊλή, η οποία αρνείται την ενοχή της, πέρασε περισσότερους από τρεις μήνες στη φυλακή και περιμένει τη δίκη.

Η Πρόεδρος Metsola έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της πολιτικής της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια για να ξεκαθαρίσει το χάος της Καϊλή – εισάγοντας νέους κανόνες που διέπουν την ηθική των ευρωβουλευτών και διευρύνοντας την Επιτροπή που διερευνά ξένες παρεμβάσεις, ενώ αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με τα δικά της δώρα ως πρόεδρος.

Και τα δύο μέλη άλλαξαν το πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τη Μετσόλα το ΕΚ επεδίωξε να αλλάξει το αφήγημα. Με την Καϊλή πήρε μια δόση αδρεναλίνης και τα βλέμματα του κοινού καρφώθηκαν στην εσωτερική του λειτουργία. Το μέλλον τους δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό.

Η Μετσόλα προετοιμάζεται για την εκστρατεία επανεκλογής της και είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία 2 1/2 ετών ως πρόεδρος ενός κοινοβουλίου που μετατοπίζεται προς τα δεξιά.

Η Καϊλή συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στις κατηγορίες για το QatarGate, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης από το βελγικό σύστημα δικαιοσύνης. Η προσπάθειά της να απορρίψει την έρευνα του Qatargate έχει προγραμματιστεί εκδικαστεί τον Μάιο. Η Καϊλή είπε ότι δεν θα είναι ξανά ευρωβουλευτής.

Η περίπτωση του φυλακισμένου Λαγού

Το δικό του κεφάλαιο στο αφιέρωμα εξασφαλίζει και ο Iωάννης Λαγός. Ο φυλακισμένος νεοναζί ευρωβουλευτής που εξελέγη με τη Χρυσή Αυγή βρίσκεται, φυσιολογικά στην πρώτη θέση με τις περισσότερες απουσίες από τις ψηφοφορίες. Επισημαίνεται ότι καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση το 2020 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή του οποίου ήταν συνιδρυτής και το οποίο εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν την άρση ασυλίας του ο ευρωβουλευτής είχε επίσης λάβει δύο ποινές για χρήση «υβριστικής γλώσσας» στο ΕΚ, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Πιο περίεργο, ωστόσο, είναι ότι ο Λαγός εξακολουθεί να εκτελεί κοινοβουλευτική εργασία από το κελί της φυλακής, υποβάλλει ερωτήσεις στην Επιτροπή και είχε υποβάλει τροποποιήσεις στους νόμους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Το σύστημα απομακρυσμένης ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου, που εγκαταστάθηκε για τη συνέχεια των κοινοβουλευτικών εργασιών στις περιόδους lockdown, επέτρεψαν στον Λαγό να ρίξει μερικές ψήφους από τη φυλακή, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ζαγοράκης και Κωνσταντίνου στους 10 πρώτους απόντες

Όπως σημειώνεται δεν είναι ο μόνος πολιτικός που χρειάστηκε να χάσει ψήφους αυτή την θητεία επειδή ήταν στη φυλακή, επισημαίνει το δημοσίευμα και αναφέρεται στην Εύα Καϊλή, και τον βέλγο Mark Tarabella που συνελήφθησαν για το σκάνδαλο Κατάργκεϊτ, καθώς και τον ιταλό Andrea Cozolino σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

Επίσης, στους 10 πρώτους ευρωβουλευτές με τη μικρότερη συμμετοχή βρίσκονται επίσης οι Θοδωρής Ζαγοράκης και Αθανάσιος Κωνσταντίνου.

Ο πίνακας του Politico με τους 10 ευρωβουλευτές που έχουν τις περισσότερες απουσίες από ψηφοφορίες

Politico [MEP unAwards 2024]

Αίσθηση στη Βρετανία από τη δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: