Ο Banksy της Ρωσίας: Αντάρτης ετών 84 πολεμά τον Πούτιν με όπλο την Τέχνη και την Ιστορία

Φωτογραφία από βίντεο του AFP




Επί 20 χρόνια, ο Ρώσος συνταξιούχος Βλαντιμίρ Οβτσινίκοφ κέρδιζε τον θαυμασμό των περιοίκων για τις τοιχογραφίες του στη μικρή πόλη Μπόροβσκ, περίπου 115 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Πολλές από αυτές απεικόνιζαν δεινά και θύματα της σταλινικής καταστολής.

Αλλά στις 25 Μαρτίου, περίπου ένα μήνα και κάτι αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Οβτσινίκοφ δημιούργησε ένα νέο έργο, που θα τον έθετε σε σοβαρό κίνδυνο.

 

Ζωγράφισε ένα κορίτσι, με μπλε και κίτρινο φόρεμα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, με μια βόμβα να πέφτει πάνω της από ψηλά. Από κάτω της, με κεφαλαία, έγραφε: «ΣΤΟΠ».

Η τοιχογραφία ερχόταν σε αντίθεση με τους νέους νόμους που ψηφίστηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση οι οποίες ποινικοποιούν κάθε εναντίωση στη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

«Η αστυνομία είπε ότι αυτό το έγο μου δυσφήμιζε τον στρατό μας», δηλώνει ο Οβτσινίκοφ, 84 ετών, στο Reuters.

Στον Οβτσινίκοφ επιβλήθηκε πρόστιμο 35.000 ρουβλίων (554 δολαρίων) για το αδίκημα της «απαξίωσης του ρωσικού στρατού», το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

 

Εκείνος επέμεινε: Ζωγράφισε μια νέα τοιχογραφία, γράφοντας τη λέξη «bezumiye»: Δηλαδή «τρέλα» στα ρωσικά , γραμμένη μάλιστα με τονισμένο το λατινικό γράμμα «Z», το οποίο η Μόσχα κατέστησε σύμβολο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως βαφτίζει  την εισβολή στην Ουκρανία.

Η αστυνομία το μουτζούρωσε αμέσως.

Και αυτό συνεχίζεται μέρα με τη μέρα: Ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού μεταξύ Οβτσινίκοφ και αστυνομίας στο Μπορόβσκ, μίας πόλης 12.000 κατοίκων.

Στη θέση της κατεστραμμένης τοιχογραφίας, ο 84χρονος σχεδίασε τις λέξεις «pozor» (ντροπή), «fiasco» και «basta» (αρκετά), η καθεμία με ένα λατινικό Z. Καθεμία με τη σειρά της σβήστηκε από την αστυνομία.

 

Για τον Οβτσινίκοφ,  η αντίθεση στη σύγκρουση στην Ουκρανία στηρίζεται σε ένα οικογενειακό ιστορικό καταστολής από τη σοβιετική εποχή.

Ο παππούς του πυροβολήθηκε από τους Μπολσεβίκους του Λένιν το 1919 και ο πατέρας του συνελήφθη κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του Στάλιν το 1937…

 

Η ιστορία πολιτικής καταστολής της Ρωσίας είναι πια μοτίβο στην τέχνη του. Το 2017, έπεισε τις τοπικές αρχές να στήσουν ένα μνημείο στα θύματα των Γκούλαγκ. Με βάση μια πέτρα από τα νησιά Solovetsky στο μακρινό βόρειο τμήμα της Ρωσίας, την τοποθεσία του πρώτου στρατοπέδου φυλακών Γκούλαγκ της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Για τον Οβτσινίκοφ ο,τι συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι παρά μία ακόμη επανάληψη πολιτικής καταστολής και απόπειρας διαγραφής της ιστορικής μνήμης.

Με πληροφορίες από Reuters

Η Αντζελίνα Τζολί θα συνεχίσει αλλιώς: Μετά από 20 χρόνια εγκαταλείπει το ρόλο της Ειδικής Απεσταλμένης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: