Ο Τρωϊκός Πόλεμος «ζωντανεύει» στην Πομπηία: Ανακαλύφθηκαν εκπληκτικής ομορφιάς τοιχογραφίες σε «Μαύρο Δωμάτιο» [photos]

FILE PHOTO: . Γύψινα εκμαγεία από σώματα ανθρώπων που πέθαναν κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. εκτίθενται στην Πομπηία, νότια Ιταλία, 29 Μαρτίου 2024EPA/Cesare Abbate




Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στην Πομπηία μια νέα αίθουσα, μήκους 15 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων, με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τον Τρωϊκό Πόλεμο – ένα σύνολο έργων τέχνης που κόβουν την ανάσα.

Η αίθουσα έχει μαύρους τοίχους και λευκό πλακόστρωτο δάπεδο. Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχαιολόγοι την αποκαλούν “Μαύρο Δωμάτιο”.

Στις εκπληκτικές τοιχογραφίες  διακρίνονται η Ωραία Ελένη, ο Πάρις, η Κασσάνδρα και ο Απόλλωνας, με ευρύτερη αναφορά στον ηρωισμό, αλλά και στην δύναμη της μοίρας.

Η αίθουσα ανήκε σε εύπορη οικογένεια και στον χώρο αυτό οι οικοδεσπότες έτρωγαν και συνομιλούσαν με τους φιλοξενουμένους τους.

Βρίσκεται δίπλα σε εσωτερική αυλή και σε μια εσωτερική σκάλα, στην οποία υπάρχει σχέδιο με κάρβουνο, στο οποίο απεικονίζονται δύο μονομάχοι και ένας φαλλός.

“Την νύχτα, με αναμμένα τα λυχνάρια, οι μυθικές φιγούρες των τοιχογραφιών θα έμοιαζαν σίγουρα να κινούνται”, εξηγούν οι αρχαιολόγοι.

“Η Πομπηία είναι ένας θησαυρός που μας αφήνει πάντα άναυδους. Συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε φορά που τον ανοίγουμε και είμαι ευτυχής που στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό αυξήσαμε τα κονδύλια, ώστε να μπορέσουν να γίνουν νέες ανασκαφές”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι οι τοιχογραφίες είναι από τις καλύτερες που έχουν βρεθεί στα ερείπια της Πομπηίας, της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου,  το 79 μ.Χ.

Το σχεδόν ολοκληρωμένο μωσαϊκό δάπεδο του δωματίου περιλαμβάνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο μεμονωμένα λευκά πλακάκια.

Ο Πάρης απαγάγει την Ελένη ξεκινώντας έτσι τον Τρωικό Πόλεμο, με τον σκύλο του στο πλευρό του και πιο κάτω, λεπτομέρεια με την απεικόνιση της Ωραίας Ελένης:

Ο Απόλλωνας επιχειρεί να γοητεύσει την Κασσάνδρα:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη/BBC
Ρώμη, Italy

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: