Μέχρι τα μεσάνυχτα θα γνωρίζουμε το όνομα των τριών επικρατέστερων ιεραρχών για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας είναι οι υποψήφιοι για να εισέλθουν στο τριπρόσωπο και να θέσουν τον εαυτό τους ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Φωτογραφία Omega TV




Αντίστροφη μέτρηση για το τριτοπρόσωπο που θα προκύψει από τη σημερινή ψήφο των Κύπριων πολιτών για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου. Η εκλογή του τριπροσώπου, είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 10 το πρωί μετά τη θεία λειτουργία και κλείνουν στις 6 το απόγευμα με μια ώρα διάλειμμα από τη μια μέχρι τις 2. Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα στις 8 μ.μ. Τα ονοματα των τριών νικητών αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν τα μεσάνυχτα.

Από τις κάλπες της 18ης Δεκεμβρίου, θα βγουν οι τρεις με τις περισσότερες ψήφους και θα συγκροτήσουν το «τριπρόσωπο», από το οποίο ακολούθως η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα ψήφου, έχουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ηλικίας άνω των 18 ετών και όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, τουλάχιστον για έναν χρόνο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, που εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο. Οι κατάλογοι εκλογέων κάθε ενορίας ή κοινότητας έχουν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στους Ιερούς Ναούς.

  • Οι υποψήφιοι

Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος
Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος
Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος
Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος
Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας
Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Κληρικοί και Κύπριοι πολίτες, θα έχουν σήμερα τη δυνατότητα να γράψουν σε λευκό χαρτί με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, ένα μόνο όνομα και συγκεκριμένα του Ιεράρχη που επιθυμούν για να γίνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να δηλώνεται ξεκάθαρα ποια είναι η επιλογή του ψηφοφόρου.

Ακολούθως τα τρία πρώτα ονόματα που θα μαζέψουν δηλαδή τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελούν το τριπρόσωπο.

  • Τι ακολουθεί μετά τη ψηφοφορία

Μετά τη ψηφοφορία, υπάρχει μία περίοδος οκτώ ημερών, προτού η Ιερά Σύνοδος επικυρώσει το τριτοπρόσωπο.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μία περίοδος τριών ημερών για υποβολή ενστάσεων, που εντός πέντε ημερών θα μελετηθούν και θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε να ανακοινωθεί το τριπρόσωπο, δηλαδή τα αποτελέσματα των εκλογών, με τους τρεις επικρατέστερους. Μέσα σε τρεις ημέρες από την κατάρτιση του τριπροσώπου η Ιερά Σύνοδος μπορεί να εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο.

Για να εκλεγεί κάποιος Αρχιεπίσκοπος, θα πρέπει πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, τότε γίνεται δεύτερη ψηφοφορία με τους δύο υποψήφιους που πλειοψήφησαν από τους τρεις και όποιος πάρει τους περισσότερους ψήφους, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Ενώ σε περίπτωση που υπάρχει ισοψηφία, τότε γίνεται κλήρωση μεταξύ των δύο.

Και τώρα η ώρα των πολιτών-πιστών: Έξι Μητροπολίτες δίνουν τη μάχη για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: