Και τώρα η ώρα των πολιτών-πιστών: Έξι Μητροπολίτες δίνουν τη μάχη για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου

FILE PHOTO: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνεδριάζει μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Μερικές ώρες απομένουν για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές με έξι Μητροπολίτες να ζητούν την ψήφο των λαϊκών για να εκλεγούν στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας είναι οι υποψήφιοι για να εισέλθουν στο τριπρόσωπο και να θέσουν τον εαυτό τους ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 10 το πρωί μετά τη θεία λειτουργία και κλείνουν στις 6 το απόγευμα με μια ώρα διάλειμμα από τη μια μέχρι τις 2 και οι 550 χιλιάδες ψηφοφόροι περίπου που έχουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να ψηφίζουν με σταυρό, νι ή όχι. Θα λειτουργήσουν 942 εκλογικά κέντρα σε ναούς και σχολεία και ο καθένας μπορεί να μάθει που ψηφίζει στην σχετική ιστοσελίδα βάζοντας ταυτότητα και διεύθυνση.

O Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Ιωάννης Χαριλάου ανέφερε ότι «ότι αν έρθουν τα αποτελέσματα σε μια λογική ώρα μέχρι τις 8 θεωρώ ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα πριν τα μεσάνυχτα πολύ πιο πριν».

Πάντως οι 6 υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο ιεράρχες συνέχισαν κανονικά τον προεκλογικό τους αγώνα τόσο προχθες όσο και χθες ενώ αναμένεται να τον ολοκληρώσουν σήμερα κατά τις ομιλίες τους στους ναούς.

  • Η Εκκλησία είναι κλήρος και λαός

Η μαζικότητα αποτελεί ισχυρό μήνυμα που ενισχύει και αναζωογονεί την Εκκλησία μας αναφέρει η ομάδα στήριξης του μητροπολίτη Λεμεσού που παράλληλα έστειλε μήνυμα συμμετοχής στις κάλπες και με αυτό τον τρόπο να εκδηλώσουν την επιθυμία τους για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο.

Ενοχλημένος είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής για τους ψιθύρους περί χαμένης ψήφου και σε ανακοίνωση της ομάδας στήριξης του αναφέρει ότι όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τόσο εντείνονται οι ψιθυρολογίες περί χαμένης ψήφου.

Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να προσέλθει ο κόσμος να ψηφίσει αφού θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος σημειώνοντας ότι αυτό το διαδίδουν κάποιοι κακεντρεχείς, κάποιων μικρών ομάδων, οι οποίοι έχουν αλλότριους στόχους και σκοπούς και ομιλούν εκ του ασφαλούς.

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας ανέφερε ότι «δυστυχώς, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τόσο εντείνονται οι ψιθυρολογίες περί χαμένης ψήφου. Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να προσέλθει ο κόσμος να ψηφίσει αφού θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος. Αυτό το διαδίδουν κάποιοι κακεντρεχείς, κάποιων μικρών ομάδων, οι οποίοι έχουν αλλότριους στόχους και σκοπούς και ομιλούν εκ του ασφαλούς».

Μήνυμα για συνέχιση του έργου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έστειλε ο Μητροπολίτης Πάφου στο 40ημερο μνημόσυνο του Χρυσόστομου του Β` που έγινε το πρωί στον καθεδρικό ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο Μτροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε ότι «τη συμπαράσταση από εμάς την είχε και όσο ζούσε ο Μακαριστός τώρα που μεταστάθηκε στν άλλη ζωή εκείνο που θέλει, τη διάρκεια δεν είναι εμείς που θα τον εξασφαλίσουμε αλλά το έργο του».

Το ακριτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας-Σωτήρας επισκέφθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης παρουσίασης της έκθεσης «Μνήμες ρωμιοσύνης-πληγές ξεριζωμού. Με αφορμή θέματα της έκθεσης, ο Μητροπολίτης Βασίλειος μοιράστηκε με τους μαθητές τα προσωπικά του βιώματα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος τόνισε ότι «σας καλώ να μην ξεχάσουμε αυτές τις αξίες του έθνους της πίστεως της εκκλησίας, είναι πάνω σε αυτά που μπορέσαμε να σταθούμε όρθιοι μέσα από αυτές τις αντίξοες συνθήκες».

Συγκέντρωση υποστηρικτών του μητροπολίτη Μόρφου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο Δρ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης ανέφερε ότι «η απάντηση του ποιος μπορεί να ηγηθεί σήμερα της εκκλησίας έχοντας μπροστά μας αυτά που υποπτευόμαστε ότι θα έρθουν είναι αυτονόητη πιστεύω ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου έχει τα εχέγγυα να σταθεί απέναντι μπροστά στη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Πάντως ο Γενικός έφορος εκλογών σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει προεκλογικές δραστηριότητες, 48 ώρες πριν από τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποφευχθούν συμπεριφορές που θα οδηγήσουν σε όξυνση ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι εμπλέκονται στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές να διατηρήσουν το ήπιο κλίμα μέχρι και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

ΠΗΓΗ: Ανδρέας Παφίτης, Omega TV

Για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της Κύπρου: Μήνυμα του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: