H τρομακτική αποτυχία της Κίνας φοβίζει ξανά τον πλανήτη: Το φιάσκο με τις δρακόντειες απαγορεύσεις και τα λάθη που αναζωπύρωσαν την πανδημία

Doctors prescribe medicines for patients at a makeshift fever clinic in Beijing, China, 20 December 2022. Chaoyang Hospital of Beijing set up a makeshift fever clinic at a sports center to treat patients and distribute medication. Over 19,000 fever clinics or consulting rooms operate in communities and townships around the country, as confirmed cases surged after the easing of Covid-19 curbs. EPA, WU HAO




Τι συμβαίνει ξαφνικά στην Κίνα; Πώς το κράτος με τα πλέον δρακόντεια μέτρα κατά της πανδημίας κατέληξε να έχει απομείνει η πλέον χειμαζόμενη του πλανήτη σε χρονική στιγμή μάλιστα που ο κόσμος δείχνει να αφήνει πίσω του τον εφιάλτη του κορωνοϊού;

Ο υπερπληθυσμός και η πληθυσμιακή πυκνότητα θα είναι πάντα μία δημογραφική εξήγηση. Φαίνεται όμως ότι η εμμονή στα εγχώρια εμβόλια αλλά και οι δρακόντειες απαγορεύσεις (εις παράβασιν μάλιστα κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων) σε «κορωνουπόλεις» – κλουβιά, οι καραντίνες και οι συνθήκες μαζικής «αποστείρωσης» συνεισέφεραν το δικό τους μερίδιο σε μια μεγάλη αποτυχία.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις (της βρετανικής εταιρίας δεδομένων υγείας Airfinity) περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα από την Covid ενώ από 13 Ιανουαρίου αναμένεται νέα έξαρση στα κρούσματα με ρυθμό πεςί τα 3,7 εκατομμύρια καθημερινώς.

Το τέλος της πολιτικής zero covid

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε όχι μόνο την πολιτική «μηδενικής Covid», αλλά και τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα μη συμπτωματικά κρούσματα.

Μετά από μακρά εφαρμογή μιας πολιτικής μηδενικού Covid, η Κίνα χαλάρωσε επίσης πολλούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καραντίνας για τους ταξιδιώτες.

Τι συνέβη στην Κίνα;

Μέχρι πρόσφατα, η Κίνα ακολουθούσε μια πολιτική μηδενικού Covid , συμπεριλαμβανομένου αυστηρού lockdown και καραντίνας όσων ήταν θετικοί και των στενών επαφών τους. Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Κίνα έκανε μια απότομη στροφή, εγκαταλείποντας πολλούς –αν και όχι όλους– από τους περιορισμούς της, προφανώς ως απάντηση στις διαμαρτυρίες .

Μεταξύ των μέτρων που έχει καταργήσει είναι η χρήση της κύριας εφαρμογής παρακολούθησης της Covid ενώ και οι περιορισμοί ταξιδιών εσωτερικού έχουν αρθεί.

Η κυβέρνηση επέτρεψε στα άτομα με Covid να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι και είπε ότι από τις αρχές Ιανουαρίου οι ξένοι επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα.

Γιατί η Κίνα βιώνει ένα τόσο επώδυνο κύμα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Η χαλάρωση των περιορισμών -ως ένα βαθμό και αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού μετά την δίκαια εξέγερση της λευκής κόλλας- έδωσε στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και η αργή εκστρατεία εμβολιασμού της Κίνας, σε συνδυασμό με τη χρήση λιγότερο αποτελεσματικού εμβολίου από αυτά που αναπτύχθηκαν στη Δύση, σημαίνει ότι ο πληθυσμός έχει μικρή προστασία και πολλά ευάλωτα άτομα παραμένουν σε κίνδυνο από το ιό.

Επιπλέον, οι αυστηροί περιορισμοί που ίσχυαν προηγουμένως σημαίνουν ότι το ποσοστό των φυσικώς προσβληθέντων από τον ιό ήταν μικρό στον πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι η φυσική ανοσία ήταν πολύ μικρή.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, πολλοί άνθρωποι παθαίνουν πλέον Covid ταυτόχρονα και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, οδηγώντας σε αυξανόμενη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι ανησυχητική η ανατροπή της πολιτικής;

Ορισμένοι χαιρέτησαν τη μετατόπιση από μια πολιτική μηδενικού Covid, επισημαίνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές βλάβες της συνεχιζόμενης προσέγγισης. Πολλές χώρες που αρχικά ακολούθησαν τέτοιες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας, χαλάρωσαν τους περιορισμούς τους πολύ νωρίτερα. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι χώρες το έκαναν σταδιακά και έκαναν χρήση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών, προσφέροντας προστασία από τα χειρότερα αποτελέσματα.

«Η ξαφνική αλλαγή πολιτικής είναι σίγουρα ανησυχητική. Το γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν προσβληθεί από Covid, καθώς και η μικρότερη διείσδυση εμβολίων και αναμνηστικών δόσεων ειδικά σε ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, σημαίνει ότι έχουν χαμηλότερη συνολική ανοσία», δήλωσε η Δρ Emma Hodcroft, μοριακή επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία.

Μια άλλη ανησυχία επικεντρώνεται στη διαφάνεια -ή την έλλειψή της- σχετικά με τον αντίκτυπο του τρέχοντος κύματος στην Κίνα

«Τα ποσοστά μόλυνσης στην Κίνα είναι πολύ υψηλά αυτή τη στιγμή – και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες παραλλαγές κυκλοφορούν στην πραγματικότητα εκεί και την έκταση της μόλυνσης. Υυπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε», λέει ο καθηγητής Rowland Kao του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Δικαιολογημένα τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες λέει ο ΠΟΥ

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα είναι «κατανοητά» δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ελλείψει αναλυτικής πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα με τα οποία θεωρούν ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», έγραψε ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Τέντρος είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρειάζεται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης.

Πρέπει να ανησυχούμε για νέες παραλλαγές που εμφανίζονται στην Κίνα;

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη θεσπίσει επιπλέον απαιτήσεις ταξιδιού, όπως τεστ ή καραντίνα, για επισκέπτες από την Κίνα.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιοι περιορισμοί θα κάνουν μικρή διαφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε χώρες όπου τα επίπεδα μόλυνσης από τον Covid είναι ήδη υψηλά. Ωστόσο, τα θετικά δείγματα από τέτοια τεστ ίσως ρίξει φως σε νέες παραλλαγές που προέκυψαν στην Κίνα.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση περιορισμών στα σύνορα για την αποφυγή νέων παραλλαγών δεν λειτουργούσε καλά στο παρελθόν όταν ίσχυε μόνο για συγκεκριμένες χώρες. «Όπου το κλείσιμο των συνόρων είχε αντίκτυπο, ισχύουν σχεδόν για όλες τις αφίξεις», δήλωσε ο καθηγητής Mark Woolhouse του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ο καθηγητής Tom Wenseleers, εξελικτικός βιολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, δήλωσε ότιμέχρι πρότινος δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών στην Κίνα. Από την πλευρά της η δρ Hodcroft πιστεύει ότι οι πιο πρόσφατες παραλλαγές που εμφανίστηκαν έχουν προσαρμοστεί για να αποφύγουν την ανοσία. «Στην Κίνα, ωστόσο, δεδομένου ότι το επίπεδο ανοσίας είναι αρκετά χαμηλό, δεν περιμένουμε να υπάρξει μεγάλη πίεση στον ιό για να εξελιχθεί γύρω του – απλά δεν χρειάζεται», είπε. «Επομένως, δεν περιμένω ότι θα υπάρξει μεγάλη εξελικτική πίεση που θα σήμαινε ότι θα δούμε νέες παραλλαγές εκτός Κίνας, τουλάχιστον όχι αυτές που αποτελούν απειλή για τους υπόλοιπους από εμάς».

Κορύφωση στις 13 Ιανουαρίου

Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πιθανότατα καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικής Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά. Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα. Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μερικές χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνουν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, αφού καταργήθηκε το πανεθνικό δίκτυο διενέργειας διαγνωστικών τεστ PCR, αφού η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της, από την πρόληψη των μολύνσεων στη θεραπεία τους. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Πεκίνο έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόνο 10 θανάτους από Covid-19.

Πρόσφατα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι θεωρείται ότι πεθαίνει από Covid-19 κάποιο άτομο που εμφανίζει αναπνευστική ανεπάρκεια την οποία προκαλεί η Covid-19. Αποκλείονται οι θάνατοι από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, ακόμη και αν ο αποθανών είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό.

Μέχρι χθες, 28 Δεκεμβρίου, ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα έκανε λόγο για 5.246 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, το 2020.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας Γου Ζουνίου είπε σήμερα ότι μια ομάδα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχεδιάζει να αξιολογεί διαφορετικά τους θανάτους. Η ομάδα θα υπολογίζει τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας και τον αριθμό που θα αναμενόταν εάν δεν υπήρχε πανδημία. Υπολογίζοντας τη λεγόμενη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» η Κίνα θα μπορέσει να υπολογίσει τους δυνητικά υποτιμημένους θανάτους.

Με πληροφορίες από Guardian και Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σαρώνει την Κίνα η πανδημία: 9.000 νεκροί κάθε μέρα και έκρηξη προ των πυλών με 3,7 εκατ. κρούσματα στις 13 Ιανουαρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: