Φαίνεται να έχει βγει από το παιγνίδι ο Αβραμόπουλος: Για τη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου στον Περσικό Κόλπο

File Photo: Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




H αποκάλυψη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου της υπόθεσης διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στην οποία εμπλέκεται το Κατάρ, καθώς και το Μαρόκο, και η σύλληψη ‘μισής ντουζίνας πρωταγωνιστών’ για “διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση“, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, η οποία ήταν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αντιπρόεδρος του ΕΚ, έβαλε σε δύσκολη θέση τις Βρυξέλλες.

Τα παραπάνω μεταδίδει η ανταπόκριση στην εφημερίδα Le Monde, (κείμενο του Philippe Jacque)  υπό τον τίτλο “Το “Qatargate” εκτροχιάζει την επανεκκίνηση των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στον Περσικό Κόλπο”.

Από τότε που ξέσπασε η υπόθεση, οι αρχές της ΕΕ φρόντισαν να μην στοχοποιήσουν το εμιράτο στις ομιλίες τους.

Εν τέλει τόσο η παραπομπή από την πρόεδρο του ΕΚ σε κοινοβουλευτική επιτροπή ενός νόμου για την απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ όσο και στη η ψηφοφορία επί ενός ψηφίσματος που στερεί την πρόσβαση στο θεσμικό όργανο από κάθε διπλωμάτη ή λομπίστα του Κατάρ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του εμιράτου είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Ντόχα, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική συνεργασία.

Για την ΕΕ, σύμφωνα με τον συντάκτη, αυτό αποτελεί πραγματική οπισθοδρόμηση στην περιοχή. [..] Επισημαίνεται ενδεικτικά η καθυστέρηση της διαδικασίας διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου της Ε.Ε. στον Κόλπο από τον Joseph Borell.

Μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, είναι ο πρώην Έλληνας επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την υποψηφιότητα του οποίου “κάποιοι εκτός της υπηρεσίας πίεζαν. Τώρα φαίνεται να έχει βγει από το παιχνίδι”.

Ο ίδιος φέρεται να επιβεβαίωσε σε ελληνικό πρακτορείο τη Δευτέρα ότι πληρώθηκε μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022 από τη ΜΚΟ Fighting Impunity, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για διαφθορά στο πλαίσιο του “Qatarargate“.

Ωστόσο, ο Έλληνας πολιτικός δεν ‘αφοπλίζεται’ και ζητά αναβολή της απόφασης. Μάλιστα, διαβεβαίωσε τον ελληνικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Enikos‘:

Ορισμένες ομάδες στην Ιταλία καταβάλλουν οργανωμένη προσπάθεια να διαστρεβλώσουν την εικόνα της απολύτως νόμιμης και επίσημης συμμετοχής μου στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας. Πρωταρχικός στόχος είναι να αποδυναμωθεί η υποψηφιότητά μου για τη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου της Ε.Ε. στον Περσικό Κόλπο”.

Στο ερώτημα τί θα αποφασίσει τελικά ο Borell εν μέσω του σκανδάλου, η ανταπόκριση σχολιάζει ότι αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, προβάλλοντας τη σχετική δήλωση της Επιτροπής ότι “η διαδικασία επιλογής εκπροσώπου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη“.

ΠΗΓΗ: Le MondePhilippe Jacque – Le « Qatargate » fait dérailler la relance des ambitions de l’Union européenne dans le golfe Persique

Παραδέχθηκε επιτέλους ο “συγγραφέας” ότι συμβιβάστηκε με τον ταμία της ΕΟΚΑ Β’: Εμείς τον αντιμετωπίσαμε στο Δικαστήριο και τον νικήσαμε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: