Βλαντιμίρ Μακέι: «Ξαφνικός θάνατος» στα γρανάζια Μόσχας και Μινσκ για τον «μάστορα της ίντριγκας» Λευκορώσο ΥΠΕΞ

Ο Βλαντιμίρ Μακέι τον Φεβρουάριο του 2022. EPA, SERGEI KHOLODILIN, BelTA




Σε καμία «κανονική» χώρα, ο θάνατος του εν ενεργεία υπουργού Εξωτερικών της δεν θα κοινοποιείτο με μία λακωνική κυβερνητική ανακοίνωση, της οποίας θα ακολουθούσε απόλυτη σιγή.

Και ούτε τα κρατικά media θα αφιέρωναν μόλις 212 στεγνές λέξεις στον εκλιπόντα.

Ομως η Λευκορωσία δεν είναι μια κανονική χώρα.

Εκεί κάνει κουμάντο ο δικτάτορας Λουκασένκο, στενότατος σύμμαχος του καθεστώτος του Κρεμλίνου. Μινσκ και Μόσχα μοιράζονται άλλωστε και τις ίδιες αξίες σχετικά με την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως αντιφρονούντων.

Τον θάνατο του Βλαντιμίρ Μακέι δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας το Σάββατο, παρέχοντας ελάχιστες περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως σχολιάζειη Washington Post.

Το ΥΠΕΞ της χώρας αρκέστηκε να γράψει στο Facebook ότι ο Μακέι «πέθανε ξαφνικά σήμερα».

Δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία του Μακέι στο Twitter, γράφοντας στα αγγλικά ότι «έφυγε» από τη ζωή, χωρίς να αναφέρει πού και πώς πέθανε.

Το υπουργείο δεν απάντησε επίσης σε αίτημα της αμερικανικής εφημερίδας για σχολιασμό.

Αλλά και το κρατικό μέσο ενημέρωσης Belta μετέδωσε τον θάνατό του, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου, χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σήμερα το πρωί δε (12.30 ώρα Ελλάδας), η είδηση στην πρώτη του σελίδα εμφανίζεται όπως βλέπετε στο κάτωθι στιγμιότυπο. Φειδωλό είναι επίσης και το φιλοξενούμενο ρεπορτάζ που δεν ξεπερνά τις 212 λέξεις. Πάλι καλά.

Στιγμιότυπο από την front page της Λευκορωσικής κρατικής ενημερωτικής ιστοσελίδας BELTA

Ο Μακέι βρισκόταν για χρόνια στo περιβάλλον του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, και έγινε υπουργός Εξωτερικών το 2012.

Προηγουμένως, ο Μακέι είχε υπηρεστήσει ως βοηθός και αργότερα ως επικεφαλής του επιτελείου του Λουκασένκο, σύμφωνα με βιογραφικά στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, η οποία λέει επίσης ότι ήταν παντρεμένος και απέκτησε τρία παιδιά.

Ο Λουκασένκο εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μακέι, ανέφερε η Belta.

Θα συναντάτο με τον Λαβρόφ

Σημειωτέον ότι ο Μακέι επρόκειτο να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα.

Πολύ πιο συντετριμμένη εμφανίστηκε πάντως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τις αναφορές για το θάνατο» του Μακί, δήλωσε η σε ανάρτησή της στο Telegram, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν τα επίσημα συλλυπητήρια από το υπουργείο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Λευκορωσία παρέμεινε στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου, με τον Λουκασένκο να φιλοξενεί ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμό, επιτρέποντας στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έθνος του ως σημείο εκτόξευσης για εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών στόχων και κρατώντας εκατοντάδες αντιπολεμικούς διαδηλωτές. Τον Σεπτέμβριο, ο Μακέι είπε σε δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι «η συλλογική Δύση πρέπει να φέρει πλήρως την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία» και ότι η Δύση «έκανε αυτή τη σύγκρουση αναπόφευκτη».

Τα σενάρια όπως είναι φυσικό δίνουν και παίρνουν

Ο Μακέι είχε εκπαιδευτεί στη σοβιετική GRU – τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και είχε τη φήμη του «γκρίζου καρδινάλιου» του Λουκασένκο.
Το φιλοπολεμικό ρωσικό κανάλι Telegram Mardan δημοσίευσε: «Παράξενος θάνατος. Πάνω στην ώρα. Μόλις χθες συζήτησε ένα σχέδιο ειρήνης με τον απεσταλμένο του Πάπα .

Δίαυλος του Λουκασένκο στη Δύση;

Το κανάλι πρόσθεσε: «Ο Μακέι ήταν ο κύριος δίαυλος επικοινωνίας του Λουκασένκο με τη Δύση. «Αξιωματικός σταδιοδρομίας πληροφοριών, ο Μακέι συνδέθηκε στενά με την αυστριακή υπηρεσία πληροφοριών και τις αυστριακές ελίτ.

«Εκτελούσε συχνά λεπτές αποστολές από το Κρεμλίνο – και βοήθησε στη δημιουργία ειδικών επαφών μεταξύ της Μόσχας και των Αυστριακών.
«Ταυτόχρονα, δεν ήταν υποστηρικτής του Κρεμλίνου».

Ένα άλλο κανάλι, το Legitimniy ανέφερε: «Ήταν ο κύριος μυστικός εκπρόσωπος των δυτικών συμφερόντων στο Μινσκ.

«Είναι σύμπτωση; Ή μήπως κάποιος τον έβγαλε απ τη μέση επειδή δεν τήρησε αυτό που υποσχέθηκε;

Το κανάλι συνέχισε: «Το κύριο όνειρο του Μακέι ήταν η προεδρία [Λευκορωσία]».

Ή μάστορας της ίντριγκας;

Αλλοι θεωρούν ότι είχε δεσμούς με τον εξόριστη ηγέτη της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια. Ο Μακέι θεωρείθτο από κάποιους ως «μάστορας της ίντριγκας» τον οποίο ο Λουκασένκο «θαύμαζε και ταυτόχρονα φοβόταν».

Ήταν ένας «πιο ταλαντούχος, πονηρός και επικίνδυνος πολιτικός».

Το κανάλι HVS ανέφερε ότι ο Μακέι ήταν ένας πολιτικός «του οποίου ο φυσικός θάνατος δεν μπορεί ποτέ να γίνει πιστευτός».

Ορισμένοι τον έβλεπαν ως φιλοδυτικό μέχρι το ξέσπασμα των διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο μετά από νοθευμένες εκλογές, μετά τις οποίες έγινε πιστός του Λουκασένκο και στην εχθρική θέση του έναντι της Δύσης.

Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ τις επαφές με τη Δύση.

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι ο Λουκασένκο επιδίωκε να κάνει μια μυστική συμφωνία με τη Δύση σε περίπτωση ανατροπής του Πούτιν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δεν αναγνώρισε τις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ – πυροδοτώντας οργή στη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μακέι παρευρέθηκε στη σύνοδο ασφαλείας του CSTO στην Αρμενία, μαζί με τον Πούτιν και άλλα ανώτερα ρωσικά στελέχη.

Με πληροφορίες από Washington Post, Daily Mail

Παράξενος θάνατος για τον μυστήριο υπουργό Εξωτερικών του δικτάτορα Λουκασένκο: “Καθάρισαν” τον δελφίνο και μόνο δίαυλο της Δύσης; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: