Παράξενος θάνατος για τον μυστήριο υπουργό Εξωτερικών του δικτάτορα Λουκασένκο: “Καθάρισαν” τον δελφίνο και μόνο δίαυλο της Δύσης; [videos]

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέιν, [Δ] υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό ΄του Σεργκέι Λαβρόφ στο Μινσκ, στις 30 Ιουλίου 2022. EPA, RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο υπουργός Εξωτερικών της συμμάχου της Ρωσίας, Λευκορωσίας,πέθανε ξαφνικά σήμερα σε ηλικία 64 ετών, όπως ανακοινώθηκε στο Μινσκ.

Ο Βλαντιμίρ Μακέι θεωρείτο ως ο μόνος κύριος δίαυλος επικοινωνίας με τη Δύση στο σκληροπυρηνικό καθεστώς του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο – στενού σύμμαχου του Πουτιν.

Ο ξαφνικός θάνατός του ήρθε την επομένη της συνάντησης με τον απεσταλμένο του Πάπα Άντε Γιόζιτς, – μια συνάντηση στην οποία υπήρξαν φήμες ότι συζητήθηκε μυστικό σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Κατάσκοπος καριέρας, ο Μακέι αναμενόταν αύριο να δεχθεί στο Μινσκ τον  υπουργό Εξωτερικών του Βλαντιμίρ Πούτιν Σεργκέι Λαβρόφ .

Η εκπρόσωπος του Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία ήταν «σοκαρισμένη» με τον θάνατό του.

Δεν αναφέρθηκε η αιτία θανάτου – αλλά αρκετές πηγές εικάζουν ότι ο θάνατός του μπορεί να είναι ύποπτος, καθώς χαρακτηρίστηκε «υγιής».

Πάντως, θεωρείτο ευρέως ότι εποφθαλμιούσε την προεδρία της Λευκορωσίας σε περίπτωση παραίτησης του Λουκασένκο – και ήταν πρώην αρχηγός του επιτελείου του δικτάτορα.

Είχε εκπαιδευτεί στη σοβιετική GRU – τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών – και είχε τη φήμη του «γκρίζου καρδινάλιου» του Λουκασένκο.

  • Το φιλοπολεμικό ρωσικό κανάλι Telegram Mardan δημοσίευσε: «Παράξενος θάνατος. Πάνω στην ώρα. Μόλις χθες συζήτησε ένα σχέδιο ειρήνης με τον απεσταλμένο του Πάπα ».

Το κανάλι πρόσθεσε: «Ο Μακέι ήταν ο κύριος δίαυλος επικοινωνίας του Λουκασένκο με τη Δύση.

«Αξιωματικός σταδιοδρομίας πληροφοριών, ο Μακέι συνδέθηκε στενά με την αυστριακή υπηρεσία πληροφοριών και τις αυστριακές ελίτ.

  • «Εκτελούσε συχνά λεπτές αποστολές από το Κρεμλίνο – και βοήθησε στη δημιουργία ειδικών επαφών μεταξύ της Μόσχας και των Αυστριακών.

«Ταυτόχρονα, δεν ήταν υποστηρικτής του Κρεμλίνου».

Ένα άλλο κανάλι, το  Legitimniy ανέφερε: «Ήταν ο κύριος μυστικός εκπρόσωπος των δυτικών συμφερόντων στο Μινσκ.

«Είναι σύμπτωση; Ή μήπως κάποιος τον έβγαλε απ τη μέση επειδή δεν τήρησε αυτό που υποσχέθηκε;

«Ή, αντίθετα, ήταν ύποπτος για “φιλτράρισμα” πληροφοριών»

Το κανάλι συνέχισε: «Το κύριο όνειρο του Μακέι ήταν η προεδρία [Λευκορωσία]».

  • Θεωρήθηκε ότι είχε δεσμούς με τον εξόριστο ηγέτη της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια. Ο Μακέι θεωρήθηκε ως «μάστορας της ίντριγκας» που ο Λουκασένκο «θαύμαζε και ταυτόχρονα φοβόταν». Ήταν ένας «πιο ταλαντούχος, πονηρός και επικίνδυνος πολιτικός».

Το κανάλι HVS ανέφερε ότι ο Μακέι ήταν ένας πολιτικός «του οποίου ο φυσικός θάνατος δεν μπορεί ποτέ να γίνει πιστευτός».

Ορισμένοι τον έβλεπαν ως φιλοδυτικό μέχρι το ξέσπασμα των διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο μετά από νοθευμένες εκλογές, μετά τις οποίες έγινε πιστός του Λουκασένκο και στην εχθρική θέση του έναντι της Δύσης.

  • Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι κράτησε ζωντανή μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν εγκατέλειψε ποτέ τις επαφές με τη Δύση.

Ενώ ο Λουκασένκο είναι ο πιο στενός διεθνής σύμμαχος του Πούτιν, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η Λευκορωσία δεν έχει προσυπογραψει πλήρως τον πόλεμό του στην Ουκρανία – παρόλο που η Μόσχα έχει στρατεύματα στη Λευκορωσία.

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι ο Λουκασένκο   επιδίωκε να κάνει μια μυστική συμφωνία με τη Δύση σε περίπτωση ανατροπής του Πούτιν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δεν αναγνώρισε τις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ – πυροδοτώντας οργή στη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μακέι παρευρέθηκε στη σύνοδο ασφαλείας του CSTO στην Αρμενία, μαζί με τον Πούτιν και άλλα ανώτερα ρωσικά στελέχη.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αναφορές για το θάνατο του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

“Τα επίσημα συλλυπητήρια θα δημοσιευτούν σύντομα.”

Η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τιχανόφσκαγια, σχολιάζοντας τον θάνατο του υπουργού, χαρακτήρισε τον Μακέι προδότη του λευκορωσικού λαού.

«Το 2020, ο Μακέι πρόδωσε τον λαό της Λευκορωσίας και υποστήριξε την τυραννία. Έτσι θα τον θυμάται ο λαός της Λευκορωσίας», είπε η Τιχανόφσκαγια.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ The Daily Mail

Ο Πούτιν βομβαρδίζει την Ουκρανία με παλιούς κρουζ αφαιρώντας τις πυρηνικές κεφαλές: Ετοιμάζεται να επιστρατεύσει και 300.000 γυναίκες [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: