Το αφεντικό της Wagner λύνει και δένει σαν υπουργός στο Κρεμλίνο: Mε ίδια επιρροή στον Πούτιν όπως ο Λαβρόφ κι ο Σόιγκου [videos]

FILE PHOTO: Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε ως μάγειρας μετέπειτα προμηθευτής catering στο Κρεμλίνο και λόγω της στενής σχέσης με τον Πούτιν είναι πλέον πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και αφεντικό της μισθοφορικής Wagner. Screenshot via YouTube/TRTWorld




O αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης  Wagner, της ρωσικής ομάδας έμμισθων φονιάδων που λογοδοτεί άμεσα στον Πούτιν, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχει  τώρα τόση πολιτική επιρροή στο Κρεμλίνο όσο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Στην εντυπωσιακή αυτή αποκάλυψη προέβη ο εξέχων Ρώσος αντιφρονών και πρώην πολιτικός κρατούμενος, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, καταθέτοντας  σε βρετανική κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Χοντορκόφσκι  μίλησε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον  λεγόμενο “σεφ του Πούτιν”, πρώην μάγειρα του Κρεμλίνου, στον στενό κύκλο του Ρώσου Προέδρου,  ο οποίος εξελίχθηκε σε πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, κι ο οποίος ]τελικά παραδέχτηκε δημοσίως τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι αυτός είχε ιδρύσει την οργάνωση Wagner.

Eίπε λοιπόν χαρακτηριστικά ότι ο Πριγκόζιν έχει τόση πρόσβαση στον Πούτιν όσο και οι κορυφαίοι επίσημοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Πρόσθεσε ότι το αφεντικό της Wagner βρίσκεται  πίσω από τον πρόσφατο διορισμό του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν,  ως επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και εργάζεται σε στενή συνεργασία μαζί του στην Ουκρανία.

  • Ο Σουροβίκιν ή “στρατηγός Αρμαγεδδών”, είναι διαβόητος για τον ρόλο του στη απροκάλυπτη και ανηλεή  χρήση χημικών όπλων στη Συρία καθώς και για την εντολή του για  εν ψυχρώ πυροβολισμούς  εναντίον δημοκρατικών διαδηλωτών το 1991 στο κέντρο της Μόσχας, τις τελευταίες μέρες της Σοβιετικής Ένωσης.

Η δημοτικότητα του Ομίλου Wagner στη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες από τότε που ο Πριγκόζιν έδειξε με τις δημόσιες εμφανίσεις του να λειτουργεί ως εναλλακτική λύση στην ρωσική επιχείρησης εισβολής στην Ουκρανία, είπε ο Χοντρορκόφσκι.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ομάδα Wagner, με μόνο περίπου 7.000 δυνάμεις, δεν θα αναλάβει την ευθύνη εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτύχουν στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είναι 150.000 έως 200.000.

Οι δύο που θα αναλάβουν την ευθύνη θα είναι ο Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο χρηματοδότης του Πούτιν και ο Σόιγκου, οι άνδρες που πιστεύεται ότι πίεσαν τις περισσότερες φορές τον Πούτιν να ξεκινήσει την εισβολή και προέβλεψαν ότι το Κίεβο θα καταληφθεί σε τρεις ημέρες.

Ο Χοντορκόφσκι κατηγόρησε τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί μισθοφορικές δυνάμεις όπως η Ομάδα Wagner, η οποία πλέον στρατολογεί ποινικούς από φυλακές, επειδή του επιτρέπει να λέει ψέματα, να αρνείται την ευθύνη και να εφαρμόζει μια παράνομη εξωτερική πολιτική.

«Εμπλέκονται σε τρομοκρατία και δολοφονίες», είπε, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες άργησαν πολύ να απαγορέψουν την οργάνωση αυτή καθαυτή παρά τη σαφή «τρομοκρατική» της δραστηριότητα στην Αφρική.

Μια επανέναρξη της επιστράτευσης – κάτι που έχει αφήσει ανοιχτό ο Πούτιν – θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη πολιτική απόφαση για τον ηγέτη του Κρεμλίνου, είπε ο Χοντορκόφσκι, προσθέτοντας ότι η αντίσταση στην επιστράτευση που ξεκινησε στις 21 Σεπτεμβρίου τον ανάγκασε να φέρει τη διαδικασία σε πρόωρο τέλος.

Υποστήριξε ότι 700.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την επιστράτευσε λέγοντας  ότι αυτό αντιπροσωπεύει «ένα σοβαρό πλήγμα για την αμυντική βιομηχανία του Πούτιν και για την οικονομία της Ρωσίας», δυνητικά ένα πιο σημαντικό πλήγμα για τη ρωσική οικονομία από οποιεσδήποτε συνήθεις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Ο Χοντορκόφσκι προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να δεχθεί πολλούς από αυτούς τους Ρώσους εξόριστους λέγοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πιο δραστήριοι και μορφωμένοι άνθρωποι με ορισμένα οικονομικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων 30.000 Ρώσων προγραμματιστών που εδρεύουν κυρίως στην Κύπρο. Έχει πλήξει σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο».

΄Τέλος, είπε ότι πολλοί Ρώσοι μηχανικοί που χρειάζονταν για την παραγωγή όπλων υψηλής ακρίβειας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Στα σκαριά νέα ουκρανική αντεπίθεση ενώ το αφεντικό της μισθοφορικής Wagner επαινεί ξαφνικά τον «ισχυρό ηγέτη» Ζελένσκι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: