Στα σκαριά νέα ουκρανική αντεπίθεση ενώ το αφεντικό της μισθοφορικής Wagner επαινεί ξαφνικά τον «ισχυρό ηγέτη» Ζελένσκι [videos]

FILE PHOTO: Το αφεντικό της Wagner και ο “κολλητός” του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με το αφεντικό του στο Κρεμλίνο. Screenshot via YouTube




Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται μια νέα ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφεραν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ τουλάχιστον μυστήριες είναι οι δηλώσεις του πρωτοπαλίκαρου της μιοσθοφορικής Wagner που αίφνης εξαίρει τον Ζελένσκι.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στα ανατολικά της Ουκρανίας:  Το μέτωπο αυτό παραμένει ανενεργό εδώ και περίπου έναν μήνα, ύστερα δηλαδή από την απελευθέρωση, στις αρχές Οκτωβρίου, του άξονα Χάρκοβο-Ιζιούμ-Λιμάν.

«Η τάση είναι καλή από την πλευρά μας, η γραμμή του μετώπου προχώρησε γρήγορα και καλά» αυτήν την εβδομάδα» ανέφερε από το χωριό Ζαρίσνε αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας. «Επικεντρωνόμαστε στον οδικό άξονα Σβατοβέ-Κρεμίνα για να αποκόψουμε τη γραμμή ανεφοδιασμού των Ρώσων» προς το κατεχόμενο Λισίτσανσκ, συνέχισε ο αξιωματικός, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η πόλη Σβατοβέ, την οποία κατέλαβε η Μόσχα στις 6 Μαρτίου, θεωρείται «κλειδί» για την ανεφοδιαστική στήριξη του ρωσικού στρατού στην κατεχόμενη περιοχή του Λουχάνσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανεβαίνουν από τα νότια, κυρίως σε έναν άξονα παράλληλο με τον αυτοκινητόδρομο Σβατοβέ-Κρεμίνα και τον δρόμο που περνάει από το Νέφσκε.

«Προς την κατεύθυνση του Νέφσκε, ο στρατός μας προχωράει πολύ καλά, προς την Κρεμίνα είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση λόγω των καθημερινών βομβαρδισμών», είπε ο αξιωματικός.

Και ξαφνικά έπαινοι στον Ζελένσκι

Ο στενός συνεργάτης του Πούτιν και αφεντικό της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επαίνεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας τον έναν ισχυρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση ηγέτη, ο οποίος δεν πρέπει να υποτιμάται.

«Αν και είναι ο πρόεδρος μιας χώρας εχθρικής προς τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, ο Ζελένσκι είναι ένας ισχυρός, με αυτοπεποίθηση, πραγματιστής και ωραίος τύπος», είπε ο Πριγκόζιν σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Vkontatke από την υπηρεσία Τύπου της εταιρείας του Concord.

«Μην τον υποτιμάτε», είπε ο Πριγκόζιν σε μια δεύτερη δήλωση, αφού ρωτήθηκε γιατί επαινεί έναν άνθρωπο που η Μόσχα έχει επικρίνει, υποτιμήσει και του έχει επιτεθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019.

Η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανοβάγια σημείωσε ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν εξέφραζε μια άποψη που απέχει πολύ από αυτή του Πούτιν, μια άποψη που άλλοι στην άρχουσα ελίτ της Ρωσίας μπορεί να μην τολμούσαν να εκφράσουν.

«Ο Πριγκόζιν τόλμησε. Πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και πιστεύει ότι αυτό δεν θα εξοργίσει τον Πούτιν», είπε.

  • Ο ιδρυτής της Wagner που στρατολογεί ακόμη και ποινικούς κρατούμενους και στέλνει στην Ουκρανία κάθε είδους απόβρασμα, έχει κάνει μια σειρά από ανοιχτές παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μαζί με τον Τσετσένο πολεμοχαρή ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ γελοιοποιούν τις επιδόσεις Ρώσων στρατηγών στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά ότι είναι ο αρχηγός της Wagner, της μισθοφορικής στρατιωτικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 2014 από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Μόσχας  για να πολεμήσει στη Συρία, χώρες της Αφρικής και την Ουκρανία.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Πριγκόζιν για τον ρόλο του στην Wagner.

Η Στανοβάγια υποστήριξε ότι ο Πριγκόζιν δεν εποφθαλμιά έναν επίσημο ρόλο εξουσίας. «Νομίζω ότι για αυτόν είναι περισσότερο ένα “επιχειρηματικό σχέδιο” που χρειάζεται να “πουλήσει” στον Πούτιν για να έχει πιο στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο», είπε.

  • «Θα απέφευγε οποιαδήποτε πραγματική επίσημη ευθύνη, είναι πιο βολικό να παραμένει κάπου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του κράτους και ενός ανεπίσημου στάτους».

 

Τα σχόλια του Πριγκόζιν για τον Ζελένσκι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους χαρακτηρισμούς που έχουν διατυπώσει ο Πούτιν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι για τον Ουκρανό πρόεδρο.

Μια ημέρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να εκδιώξουν τον Ζελένσκι από το αξίωμα, λέγοντας ότι θα ήταν ευκολότερο να αντιμετωπίσεις στρατηγούς παρά τη «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί» που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν προωθήσει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι ο Ζελένσκι είναι τοξικομανής. «Λέει πολλά. Εξαρτάται από το τι πίνει ή τι καπνίζει», είχε πει για τον Ουκρανό πρόεδρο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε μια συνέντευξη του.

Στη Δύση και στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι έχει επαινεθεί για τον ηγετικό του ρόλο στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των ομιλιών του μέσω διαδικτύου σε Κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσει υποστήριξη στο Κίεβο.

Ερωτηθείς γιατί επαινεί τον Ζελένσκι, ο Πριγκόζιν απάντησε:

«Για να γίνεις πιο δυνατός, για να κερδίσεις, πρέπει να αντιμετωπίζεις τον αντίπαλο σου με σεβασμό. Μην τον υποτιμάς. Πάντα να ψάχνεις ελαττώματα στον εαυτό σου και να βλέπεις τι είναι καλό και σημαντικό από το οποίο μπορείς να μάθεις από την εμπειρία του εχθρού».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τους στενούς δεσμούς του με τον Πούτιν, ο Πριγκόζιν έχει επιφυλάξει τον τελευταίο καιρό για τον εαυτό του μια ιδιαίτερη αυτοπροβολή ως πρωτοστάτη στην στρατολόγηση και αποστολή μαχητών στην Ουκρανία- σε αντιδιαστολή με τους “γραφειοκράτες” στρατηγούς της Μόσχας.

Eπίσης, όπως αποκαλύφθηκε προ λίγων εβδομάδων, ήταν ο Πριγκόζιν ο οποίος ευθέως “έβαλε τις φωνές” στον Πούτιν στο Κρεμλίνο, μιλώντας του για την ανικανότητα των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα. Τότε, οι πληροφορίες μίλαγαν για μεγάλο καυγά, με τον Πούτιν να ακούγεται “σ’ ολόκληρο το Κρεμλίνο”…

 

Πέραν της ανοιχτής του κόντρας με τους στρατιωτικούς, ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με παρατηρητές, μοιάζει να παίζει και δικό του παιχνίδι ενόψει ενδεχόμενης απομάκρυνσης του Πούτιν σε περίπτωση πολεμικής ήττας. Σ’ αυτό το σχέδιο προσεκτικά παίρνει μαζί του και τον ανισόρροπο πολεμοχαρή Τσετσένο Καντίροφ ο οποίος, επίσης, εκφράζει δημοσίως την σφοδρή κριτική του στην εξέλιξη του πολέμου και τις εντολές των στρατιωτικών.

Άλλοι παρατηρητές με γνώση των διεργασιών του Κρεμλίνου, υποστηρίζουν πως η “πρωταγωνιστική” εμφάνιση του Πριγκόζιν ίσως είναι έμπνευσης Πούτιν. Δηλαδή, πιθανόν ο αφέντης του Κρεμλίνου, να παίζει το χαρτί “Πριγκόζιν” θέλοντας να κρατήσει κοντά του τους σκληροπυρηνικούς πολεμόχαρους υπερθνικιστές – που επικρίνουν την ολέθρια εξέλιξη του πολέμου – τόσο για τώρα όσο και για αργότερα: τότε που ίσως χρειαστεί να δώσει απαντήσεις για την κατάληξη του πολέμου σε περίπτωση ήττας ή έστω, μη καθαρής νίκης…

 

Με πληροφορίες από Reuters Γαλλικό Πρακτορείο

Έγγραφα ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν λένε πως πράγματι ο Πούτιν έχει Πάρκινσον και καρκίνο * Τον “γεμίζουν” κάθε είδους στεροειδή [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: