Ο σφαγέας στρατηγός Σουροβίκιν: Nέος διοικητής των Ρώσων στην Ουκρανία * Ύστατο, ερεβώδες και δόλιο στοίχημα του Πούτιν [videos]

FILE PHOTO: Ο Πούτιν, σε περίπτωση που οι αποτυχίες των Ρώσων στον πόλεμο συνεχιστούν, θα μπορέσει εύκολα να ρίξει το φταίξιμο στον νέο του “υπερκατάλληλο” διοικητή, λένε αναλυτές. Screenshot via YouTube.




Ο διορισμός του Σεργκέι Σουροβίκιν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως νέου διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί για να στείλει ένα σαφές μήνυμα τόσο στη Ρωσία όσο και τη Δύση:

  • Ο Σουροβίκιν είναι διαβόητος για τον ρόλο του στη απροκάλυπτη και ανηλεή  χρήση χημικών όπλων στη Συρία καθώς και για την εντολή του για  εν ψυχρώ πυροβολισμούς  εναντίον δημοκρατικών διαδηλωτών το 1991 στο κέντρο της Μόσχας, τις τελευταίες μέρες της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τις πρώτες αναφορές σχετικά με τις πυραυλικές επιθέσεις νωρίς το πρωί σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, ένα όνομα άρχισε να κυριαρχεί στη συζήτηση για τις μεταβαλλόμενες στρατιωτικές τακτικές της Μόσχας:  Σεργκέι Σουροβίκιν.

Ενώ ήταν όντως αναμενόμενη ευρέως μια σοβαρή απάντηση από τη Ρωσία μετά τις εκρήξεις που προκάλεσαν τη μερική κατάρρευση της γέφυρας που τη συνέδεε με την Κριμαία , ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας της Ουκρανίας φάνηκε να φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του Σεργκέι Σουροβίκιν .

  • Στρατιωτικός βετεράνος που υπηρέτησε στον καταδικασμένο πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης με το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, διορίστηκε το Σάββατο ως διοικητής των ρωσικών δυνάμεων εισβολής στην Ουκρανία .

Ο 55χρονος στρατηγός είναι διαβόητος επειδή διέταξε τα στρατεύματα να ανοίξουν πυρ εναντίον δημοκρατών διαδηλωτών στη Μόσχα, όταν τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Συνέχισε να ηγείται της επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου το 2017.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν κατηγορείται για συνέργεια στον αδιάκριτο βομβαρδισμό μαχητών της αντιπολίτευσης και για επίβλεψη επιθέσεων με χημικά όπλα, σε μια εκστρατεία που ήταν καθοριστική για να βοηθηθεί η κυβέρνηση της Συρίας να ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι  η απόφαση του Πούτιν να του αναθέσει τις δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι άμεσο αποτέλεσμα της φήμης του: Αποπνέει σκληρότητα και βαρβαρότητα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Forbes McKenzie, επικεφαλής της McKenzie Intelligence, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ότι ο κύριος λόγος για τον διορισμό του ήταν το «είδος» που εκπροσωπεί ο στρατηγός Σουροβίκιν.

«Θεωρείται ως ήρωας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας», είπε.

«Έχει δείξει την ικανότητά του να διεξάγει πόλεμο που περιλαμβάνει πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, το τελευταίο από τα οποία χρησιμοποίησε στη Συρία.

«Το καθεστώς του Πούτιν έχει επανειλημμένα απευθύνει απειλές τις τελευταίες εβδομάδες για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Έτσι έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του, αλλά χρειάζεται και τους κατάλληλους διοικητές που θα είχαν την ικανότητα να το κάνουν.

«Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην πρόσφατη ιστορία, άρα αυτό δείχνει ότι έχει την ικανότητα».

Ο αγώνας εξουσίας του Πούτιν

Ο McKenzie δηλώνει ότι ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στον διορισμό του Σουροβίκιν πιθανόν  να είναι κι ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεάσει τη μάχη εξουσίας στο Κρεμλίνο για τον οποίο  πολλοί σχολιαστές αναφέρουν πως έχει ήδη ξεκινήσει μετά την έναρξη της προβληματικής στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν θεωρείται σύμμαχος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του ιδρυτή και επικεφαλής της εγκληματικής μισθοφορικής ομάδας Wagner , δυνάμεις της οποίας έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα μέτωπα της Ουκρανία και κυρίως στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακραίων γερακιών που επέκριναν τους χειρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και απαιτούσε κλιμάκωση του πολέμου από πλευράς Μόσχας.

“Ο Πριγκόζιν είπε μπράβο στον Σουροβίκιν στο κανάλι του στο Telegram [εφαρμογή μηνυμάτων] το Σαββατοκύριακο”, είπε ο McKenzie. «Έτσι, υπάρχει μια ισχυρή ένδειξη ότι αυτός ο διορισμός βοηθά επίσης τον Πούτιν να εδραιώνει την εξουσία του μεταξύ των διαφόρων διοικητών».

Και γενικότερα, ο McKenzie πιστεύει ότι η κίνηση αποσκοπεί στο να κατευνάσει τις διάφορες φωνές από τους εθνικιστές και τα πιο “σκληρά γεράκια” της Ρωσίας.

«Οι εθνικιστές στους οποίος ο Πούτιν διαθέτει μια  αρκετά ισχυρή βάση εξουσίας τού ζητούν να προχωρήσει περισσότερο από ό,τι μέχρι τώρα», προσθέτει.

“Ένας τρόπος να το εκφράσουμε είναι ουσιαστικά λέγοντας, “μου ζητήσατε να προχωρήσω παρακάτω. Τώρα έχω τον κορυφαίο άνδρα για τη δουλειά, κάποιον που έχει δείξει ότι είναι ικανός γι’ αυτό, τον Σουροβίκιν”.

Ο Luke March, καθηγητής μετασοβιετικής και συγκριτικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, συμφώνησε ότι ο συμβολισμός του διορισμού του Σουροβίκιν είναι κρίσιμος.

Είπε στο Sky News: “Η πίεση έχει σαφώς αυξηθεί στον Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες από ένα ευρύ φάσμα εθνικιστών που ρωτούν: “Γιατί δεν βομβαρδίζετε τις υποδομές τους; Γιατί δεν βομβαρδίζετε το Κίεβο;”

«Το γεγονός ότι ο Σουροβίκιν είναι ένας βάρβαρος και κάποιος που φημίζεται για πυροβολισμούς διαδηλωτών και χρήση χημικών όπλων στη Συρία στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ενώ αυξάνει τον παράγοντα εκφοβισμού.

«Θέλουν να δείξουν ότι δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν διαθέσιμο και εδώ το μήνυμα είναι ότι αυτός ο τύπος δεν έχει όρια.

  • «Επίσης, προς το εξωτερικό, λέει τόσο στην Ουκρανία και στη Δύση: «Δεν κάνουμε πίσω».

Ο McKenzie λέει ότι ένα μπόνους για τον Ρώσο πρόεδρο απ’ τον διορισμό του Σουροβίκιν, λόγω του “επιτυχημένου” παρεθόντος του, είναι ότι εύκολα θα μπορέσει να ρίξει πάνω του τις όποιες κατηγορίες, εάν συνεχιστούν οι αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα του πολέμου.

«Βάζοντας ένα άτομο που πολλές από αυτές τις [ακραίες] φωνές αντιλαμβάνονται ότι είναι ο καλύτερος άνθρωπος για τη δουλειά, αν αποτύχει, ο Πούτιν μπορεί να πει «λοιπόν, εγώ έκανα το κουμάντο μου, αλλά ο Σουροβίκιν απέτυχε».

“Υπήρξε επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα, και η εξέλιξη υπήρξε απαράδεκτα. Δεν έχει τη στρατιωτική λειτουργική μάζα για να κερδίσει στο Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και το Χερσώνα. Ο στρατός του έχει καταρρεύσει και δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει τώρα.

«Δεν φαίνεται πιθανόν να επιτύχει και του έχει δοθεί μια δουλειά που δεν μπορεί να κερδίσει.

«Θα είναι ένας σκληρός χειμώνας για τους Ρώσους νομίζω, και θα του ρίξουν το φταίξιμο γι’ αυτό.

«Αλλά και πάλι, έχει την ικανότητα να πηγαίνει ίσως σε μέρη όπου άλλοι στρατηγοί δεν θα ήταν πρόθυμοι να πάνε.

Η πυρηνική απειλή

«Είναι εκεί για να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη απειλή, για  τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Στέλνει ένα μήνυμα στη Δύση και στον [ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ] Ζελένσκι ότι έχουν την ικανότητα να συμβαδίζουν με την απειλή να ανεβάσουν το όριο όσον αφορά τη λειτουργία σε χημικό και πυρηνικό περιβάλλον.

«Στους δικούς του ανθρώπους, λέει επίσης στους εθνικιστές σκληροπυρηνικούς του Πούτιν ότι ακούει και είναι ευτυχής να τοποθετήσει έναν στρατηγό που μιλά τη γλώσσα τους».

Ωστόσο, ο κ. McKenzie πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στο έδαφος ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Από σήμερα, δεν υπάρχει κλιμάκωση πέρα ​​από αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», είπε.

«Πραγματικά εξετάζουμε την πραγματικότητα του ειδικού εξοπλισμού που αναπτύσσεται και πού αναπτύσσεται, και δεν υπάρχει πουθενά ένδειξη για αυτό.

“Έχει ο Σουροβίκιν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα; Όχι αυτή τη στιγμή. Δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία σε κανέναν από τους χώρους μάχης που να υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στραφεί σε αυτήν την προσέγγιση άμεσα.”

 

Με πληροφορίες από Sky News

Ο Πούτιν ψάχνοντας «φύλλο συκής» βαφτίζει τους Ουκρανούς τρομοκράτες: Εγκλήματα πολέμου, θα πληρώσεις απαντούν Κομισιόν και Γαλλία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: