Ποιος θα κερδίσει το Μουντιάλ; Προγνωστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης έδωσε ήδη «απαντήσεις»

Οι δύο θρύλοι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, Πελέ και Γκαρίντσα, σε τοιχογραφία στο Ρίο ντε Τζανέϊρο στις 16 Νοεμβρίου 2022. EPA, Andre Coelho




Η Βραζιλία είναι το μεγάλο φαβορί για να σηκώσει το τρόπαιο του Μουντιάλ του Κατάρ, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Opta της κορυφαίας βρετανικής εταιρεία αθλητικών αναλύσεων που παρέχει δεδομένα για 30 αθλήματα σε 70 χώρες.

Συγκεκριμένα η Βραζιλία προκύπτει ότι είναι η ομάδα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει. Οι πέντε φορές κάτοχοι του τροπαίου νικητές, έχουν 16% πιθανότητες να σηκώσουν το τρόπαιο σύμφωνα με το μοντέλο, και ως γενικά φαβορί για το τουρνουά, είναι επίσης η ομάδα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσει στον τελικό (25 %).

Ακριβώς πίσω από την πέντε φορές νικήτρια Βραζιλία, βρίσκεται η Αργεντινή που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ομάδα του Σκαλόνι -φαβορί στον Γ΄ Όμιλο, έχει 13% πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο φέτος.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία (12%), η Ισπανία (9%) και η Αγγλία (9%).

Και ένα «παράδοξο»: Παρότι είναι το τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά, η Γαλλία έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να προκριθεί στα νοκ άουτ της διοργάνωσης με ποσοστό (91%) ακόμνη μεγαλύτερο και από αυτό της Βραζιλίας (89%). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι το μοντέλο προβλέπει ότι η Γαλλία σίγουρα θα φτάσει μακριά αλλά έχει μικρές πιθανότητες να επικρατήσει, εάν φθάσει, στον τελικό.

Πώς λειτουργεί το μοντέλο

Στο μοντέλο της Opta, σε κάθε ομάδα εκχωρείται σε κάθε ομάδα μια επιθετική και μια αμυντική δύναμη με βάση προηγούμενες επιδόσεις τους και πολλές άλλες «μεταβλητές» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στη συνέχεια, σε κάθε παιχνίδι εκχωρείται ένα πιθανό αποτέλεσμα, το οποίο με τη σειρά του προχωρά σε προσομοίωση ολόκληρου του τουρνουά με έναν πιθανό νικητή.

Άλλες μεταβλητές που εξετάζει η Opta περιλαμβάνουν το «πλεονέκτημα έδρας»: ένα μπόνους για τη διοργανώτρια χώρα.

Επίσης οι ομάδες που έχουν κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1970 έως σήμερα έχουν επίσης ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Το μοντέλο δεν λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένες πληροφορίες για κάθε παίκτη. Για παράδειγμα, εάν ο Χάρι Κέιν τραυματιζόταν, οι πιθανότητες της Αγγλίας πιθανότατα θα μειωνόταν – αλλά το μοντέλο δεν θα προσαρμοζόταν μέχρις ότου να αρχίσει πράγματι να χάνει η Αγγλία.

Φυσικά, η προσομοίωση της Opta δεν λαμβάνει επίσης υπόψη την απόλυτη ανθρώπινη απρόβλεπτη ικανότητα. Ποτέ δεν θα είχε προβλέψει τη νίκη της Ελλάδας στο Euro του 2004, όπου η Ελλάδα είχε 1 στις 150 πιθανότητες να το κερδίσει.

Mε πληροφορίες από BBC και blog.statwolf.com

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν: «Μην κατεβάζετε στο κινητό σας εφαρμογές για το Μουντιάλ του Κατάρ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: