Πανικός στο Οκλαντ λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ γυναικείου ποδοσφαίρου: 3 νεκροί και 6 τραυματίες από ένοπλη επίθεση σε παρακείμενο κτίριο [videos]

President of Federation Internationale de Football Association (FIFA) Gianni Infantino and Fatma Samoura (2-R) Secretary-General of FIFA speaking to reporters during a press conference ahead of the FIFA Women’s World Cup at the Olympic Park in Auckland, New Zealand, 19 July 2023. EPA/HOW HWEE YOUNG




Πυροβολισμός στο κέντρο του Όκλαντ, της πολυπληθέστερης πόλης της Νέας Ζηλανδίας, άφησε πίσω του τρεις νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του σκοπευτή, αυτή την Πέμπτη 20 Ιουλίου, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών. Η τραγωδία, που σημειώθηκε σε εργοτάξιο, άφησε πίσω της και έξι τραυματίες.

Από τον πυροβολισμό, που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, τραυματίστηκαν επίσης έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί. «Ο δράστης κινήθηκε μέσα από το κτίριο» πυροβολώντας «με το όπλο του», είπε ο αναπληρωτής αστυνομικός επίτροπος Σάνι Πατέλ.

Ο σκοπευτής εγκλωβίστηκε στο ασανσέρ

«Μόλις έφτασε στα πάνω επίπεδα του κτιρίου, ο άνδρας κλειδώθηκε στον ανελκυστήρα και το προσωπικό μας προσπάθησε να τον δεσμεύσει», πρόσθεσε. «Έπεσαν κι άλλοι πυροβολισμοί από τον άνδρα και βρέθηκε νεκρός λίγη ώρα αργότερα», σύμφωνα με τον Sunny Patel.

Η αστυνομία είπε ότι δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί σε αυτό το στάδιο, εκτός από αυτόν του δράστη. Οι αξιωματικοί απάντησαν με «σημαντικούς» αριθμούς στους πυροβολισμούς και απέκλεισαν την περιοχή, πρόσθεσε η αστυνομία, η οποία ανέπτυξε επίσης ένα ελικόπτερο. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα ενός τραυματισμένου αστυνομικού που βοηθήθηκε να μπει σε ασθενοφόρο.

Κανονικά η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου

«Αυτό που συνέβη είναι προφανώς ανησυχητικό και καθησυχάζουμε το κοινό ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο και πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», είπε ο αξιωματικός. Είπε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος εθνικής ασφάλειας». Η αστυνομία ζήτησε από το κοινό να μείνει μακριά κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει απειλή για την εθνική ασφάλεια και ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα διοργανωθεί από κοινού από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, θα ξεκινήσει την Πέμπτη όπως είχε προγραμματιστεί. «Η αστυνομία εξουδετέρωσε την απειλή και δεν αναζητά κανέναν άλλον σε σχέση με» τον πυροβολισμό, είπε. «Η κυβέρνηση έχει συζητήσει με τους διοργανωτές της FIFA και το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

Ομάδες ασφαλείας

Οι Εθνικές ομάδες και οι παίκτριες που διαμένουν αυτή τη στιγμή στο Όκλαντ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών δήλωσαν ότι είναι σοκαρισμένοι αλλά ασφαλείς μετά τη συμπλοκή που σημειώθηκε ώρες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα της Νέας Ζηλανδίας με τη Νορβηγία στο Eden Park, το κεντρικό στάδιο της πόλης.

«Το ποδόσφαιρο της Νέας Ζηλανδίας είναι σοκαρισμένο από το περιστατικό στο Ώκλαντ σήμερα το πρωί», δήλωσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας, επιβεβαιώνοντας ότι όλη η ομάδα και το προσωπικό είναι «αβλαβή». Το ξενοδοχείο της νορβηγικής ομάδας ήταν κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, αλλά τα μέλη του δεν τραυματίστηκαν και «όλα είναι ήρεμα στην ομάδα», είπε.

Η Νορβηγίδα επικεφαλής Maren Mjelde είπε ότι τους ξύπνησε ένα ελικόπτερο και «ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων έκτακτης ανάγκης». «Στην αρχή δεν ξέραμε τι συνέβαινε, αλλά τελικά η τοπική τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης μας κράτησαν ενήμερους», είπε σε δήλωσή της. «Όλοι φαίνονται ήρεμοι και προετοιμαζόμαστε κανονικά για το αποψινό παιχνίδι. Τότε ίσως χρειαστεί να προσαρμοστούμε εάν υπάρξουν οδηγίες από τις αρχές», πρόσθεσε.

Οι πρωταθλήτριες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εδρεύουν επίσης στο Όκλαντ για το τουρνουά, επιβεβαίωσαν επίσης ότι «όλες οι παίκτριες και το επιτελείο είναι εδώ και ασφαλείς». Οι Αμερικανόδες κυνηγούν έναν άνευ προηγουμένου τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο και θα αντιμετωπίσουν το αουτσάιντερ του Βιετνάμ για να ανοίξουν τον αγώνα τους στο Ώκλαντ το Σάββατο.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σπάνιοι στη Νέα Ζηλανδία και θεσπίστηκαν σαρωτικοί νόμοι για τα όπλα μετά τη σφαγή στο τέμενος του Κράιστσερτς το 2019, όπου σκοτώθηκαν 51 μουσουλμάνοι πιστοί και τραυματίστηκαν άλλοι 40.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Kαι επίσημα παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς ο Σάσα Βεζένκοφ: Aνακοινώθηκε η μεταγραφή του από τους «Βασιλιάδες» [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: