Οι επαφές της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, οι εξελίξεις στη μονή Οσίου Αββακούμ και η πυρκαγιά στη Λεμεσό στο επίκεντρο των κυπριακών εφημερίδων

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η πυρκαγιά στην περιοχή Αγίου Σίλα στη Λεμεσό που έθεσε σε κίνδυνο τη βιομηχανική περιοχή, οι επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της μονής Οσίου Αββακούμ, η μείωση των δανείων για στέγαση και η αναχώρηση του πλοίου με αμερικάνικη βοήθεια προς τη Γάζα, είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλονται στον σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Κινήσεις για άτυπη πενταμερή διάσκεψη» αναφέρεται, στο κύριο της θέμα, σε απεγνωσμένες προσπάθειες από την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Σημειώνει πως το θέμα μιας πενταμερούς θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τις νέες χωριστές συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες. Αλλού αναφέρεται σε κίνδυνο να διακοπεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, μετά το τελεσίγραφο της Nexans ότι αν δεν πληρωθεί η δόση Απριλίου-Μαϊου το έργο θα τεθεί σε παύση εργασιών από τις αρχές Ιουνίου. Γράφει, επίσης, ότι αυξήθηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το 2022 το χρέος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Γύμνια σε μέσα πυρόσβεσης αποκάλυψε η πυρκαγιά στη Λεμεσό»  γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι η έλλειψη πτητικών μέσων από τη μια, αλλά και, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων, η υποτίμηση της αρχικής κατάστασης κράτησαν για ώρες ανεξέλεγκτη τη φωτιά στη Λεμεσό, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιομηχανική περιοχή Αγίου Σίλα. Αλλού αναφέρει ότι οι μοναχοί της μονής Οσίου Αββακούμ κατέθεσαν νέο υπόμνημα με ενστάσεις. Γράφει επίσης ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει τις επαφές της σε όλη την Κύπρο και ακούει την κοινωνία των πολιτών.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Βουτιά τα δάνεια για την στέγαση» αναφέρει, στο κύριο του θέμα, ότι οι δέκα αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από το καλοκαίρι του 2022, μαζί με την εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστος, οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της αξίας των στεγαστικών δανείων που παραχωρούνται σήμερα. Αλλού αναφέρει ότι οι φλόγες πηδούσαν από πλαγιά σε πλαγιά και πως μαινόταν για ώρες ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Άγιο Σίλα. Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι δεν υπήρξε φως στην επένδυση μαμούθ 1.2 δις για το λιμάνι της Λάρνακας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Να αποφευχθεί  παράταση του αδιεξόδου στο Κυπριακό» προβάλλειμ στο κύριο της θέμα, δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βγει μπροστά με συνέπεια στη βάση λύσης και με προτάσεις. Προβάλλει, επίσης, στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το δημοσιονομικό πλεόνασμα και έβαλε πιο ψηλό στόχο όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους με τα στοιχεία να δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια. Αλλού, γράφει ότι είναι αυξητική η τάση στον αριθμό των ασθενών με θαλασσαιμία, που ανέρχονται περίπου στους 1.400.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο, στο κύριο της θέμα, «Η Κύπρος γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης» αναφέρεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την Ημέρα της Ευρώης, παράλληλα με την επέτειο από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ πριν 20 χρόνια. Αλλού αναφέρεται στο υπόμνημα με ενστάσεις που υπέβαλαν οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ. Γράφει επίσης ότι το αμερικανικό πλοίο με βοήθεια προς τη Γάζα αναχώρησε από την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Η βρόμικη δουλειά από τους ακραίους εθνικιστές!» αναφέρει ότι οι ακραίοι εθνικιστές παίζουν το παιχνίδι των δυτικών ιμπεριαλιστών και πως θυσία και πάλι στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων είναι το Κυπριακό και οι όποιες προοπτικές για σπάσιμο του αδιεξόδου. Γράφει επίσης ότι στον διαγωνισμό της Eurovision “έκοψαν την παλαιστινιακή μαντήλα, όχι όμως και τα σύμβολα του κράτους δολοφόνου”. Προβάλλει επίσης ότι το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι ζητούν εξηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ για ναζιστικούς χαιρετισμούς στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι”, με τίτλο στο κύριο της θέμα, “Οι Τούρκοι προτάσσουν ‘άρση της απομονωσης'” γράφει πως αυτό που προτάσσει έντονα πλέον η τουρκική πλευρά και θα κορυφώσει την προσπάθειά της στους επόμενους μήνες είναι η λεγόμενο “άρση” της “απομόνωσης” των Τουρκοκυπρίων. Αλλού προβάλλει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις την Ελλάδα γιαι τις Ευρωεκλογές. Ακόμη αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε αφιέρωμα για την κωμόπολη του Καραβά, μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Επετειακή συνεδρία και ημερίδα Βουλής για τα 20 χρόνια ένταξης Κύπρου στην ΕΕ: Στη Λευκωσία ο Πλακιωτάκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: