Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν: «Μην κατεβάζετε στο κινητό σας εφαρμογές για το Μουντιάλ του Κατάρ»

FILE PHOTO: Μπάλα με το έμβλημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ 2022 EPA, STR




«Οι εφαρμογές για το Μουντιάλ του Κατάρ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή, γι’ αυτό μην τις κατεβάσετε».

Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους οπαδούς του ποδοσφαίρου.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχουν οι εφαρμογές του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ για τους επισκέπτες, με τον επίτροπο προστασίας δεδομένων της Γερμανίας να είναι ο τελευταίος.

Την Τρίτη, γερμανική αρχή δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από δύο εφαρμογές του Κατάρ, τις οποίες οι επισκέπτες καλούνται να κατεβάσουν, «πηγαίνουν πολύ πιο μακριά» από ό,τι δείχνουν οι ειδοποιήσεις απορρήτου.

«Μία από τις εφαρμογές συλλέγει δεδομένα σχετικά με το αν και με ποιον αριθμό γίνεται μια τηλεφωνική κλήση», ανέφερε η γερμανική αρχή.

«Η άλλη εφαρμογή εμποδίζει ενεργά τη συσκευή στην οποία έχει εγκατασταθεί να περάσει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Είναι επίσης προφανές ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές δεν παραμένουν μόνο τοπικά στη συσκευή, αλλά διαβιβάζονται και σε κεντρικό διακομιστή», προσθέτει.

Αυτό που καλούν τους φιλάθλους, που θα βρεθούν στο Κατάρ, αν εάν είναι «απολύτως απαραίτητο» να κατεβάσουν apps, τότε να το κάνουν σε ένα άλλο, άδειο κινητό.

Παρόμοιες είναι και οι συμβουλές των νορβηγικών και γαλλικών αρχών,

Η νορβηγική ρυθμιστική αρχή δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ανησυχεί» για την πρόσβαση που απαιτούν οι εφαρμογές αυτές.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα οι επισκέπτες του Κατάρ, και ιδίως οι ευάλωτες ομάδες, να παρακολουθούνται από τις αρχές του Κατάρ», ανέφερε.

Από την πλευρά της η γαλλική υπηρεσία υπογράμμισε ότι οι φίλαθλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με φωτογραφίες και βίντεο, καλώντας τους να εγκαθιστούν τις εφαρμογές λίγο πριν από την αναχώρηση και να τις διαγράφουν μόλις επιστρέψουν στη Γαλλία.

«Στη Γαλλία, χάρη στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, όλες οι εφαρμογές πρέπει να εγγυώνται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων και την προστασία των δεδομένων τους.

Αυτό δεν ισχύει στο Κατάρ», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Jean-Noël Barrot, αναφερόμενος στις κατευθυντήριες γραμμές της ρυθμιστικής αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: politico.eu

Το Παγκόσμιο παίζει μπάλα στον ΟΠΑΠ: Οι παίκτες της ΑΕΚ ξεχώρισαν τον πρώτο σκόρερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: