Πέθανε ο Μεχράν Νασέρι, ο άνθρωπος που ενέπνευσε το Terminal: «Εφυγε» μέσα στη φωλιά του, στο αεροδρόμιο [videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο




Πέθανε ο Ιρανός που έκανε σπίτι του για 18 ολόκληρα χρόνια το αεροδρόμιο του Παρισιού και υπήρξε η έμπνευση για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να δημιουργήσει την ταινία Terminal στην οποία πρωταγωνίστησε ο Τομ Χανκς.

Παγιδευμένος σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο που δεν του επέτρεπε να αποκτήσει νόμιμα χαρτιά, ο Μεχράν Καρίμι Νασέρι (Mehran Karimi Nasseri) μετέτρεψε σε σπίτι του μια μικρή περιοχή του αεροδρομίου Roissy Charles de Gaulle το 1988.

Η εμπειρία του ενέπνευσε την ταινία The Terminal (2004) με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks.

Ο Νασέρι τελικά έλαβε το δικαίωμα να ζήσει στη Γαλλία, αλλά κατέληξε ξανά στο αεροδρόμιο πριν από μερικές εβδομάδες, όπου και πέθανε από φυσικά αίτια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του αεροδρομίου.

Γεννημένος το 1945 στην ιρανική επαρχία Khuzestan, ο Nασέρι πέταξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη αναζητώντας τη μητέρα του.

Πέρασε μερικά χρόνια ζώντας στο Βέλγιο, έχοντας εκδιωχθεί από διάφορες χώρες -Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία- επειδή δεν είχε τα σωστά έγγραφα μετανάστευσης.

Στη συνέχεια πήγε στη Γαλλία, όπου έκανε σπίτι του τον τερματικό σταθμό 2F του αεροδρομίου.

Φωλιασμένος στον πάγκο του και περιτριγυρισμένος από τρόλεϊ που περιείχαν όσα υπάρχοντα είχε συγκεντρώσει, περνούσε τις μέρες του γράφοντας για τη ζωή του σε ένα σημειωματάριο και διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες.

Η ιστορία του τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης και ενέπνευσε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος σκηνοθέτησε το Terminal, με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Καθριν Ζέτα Τζόοουνς.

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, εκατοντάδες δημοσιογράφοι συνέρρευσαν για να μιλήσουν με τον άνθρωπο που είχε εμπνεύσει μια ταινία του Χόλιγουντ.

Κάποια στιγμή, ο Νασέρι, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του «Σερ Άλφρεντ», έδινε έως και έξι συνεντεύξεις την ημέρα, αναφέρει η Le Parisien.

Παρά το γεγονός ότι τελικά του χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα και το δικαίωμα να παραμείνει στη Γαλλία το 1999, συνέχισε να μένει στο αεροδρόμιο μέχρι το 2006, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να νοσηλευτεί λόγω ασθένειας.

Στη συνέχεια πέρασε πολύ από τον χρόνο του ζώντας σε έναν ξενώνα με τα χρήματα που είχε λάβει για την ταινία, γράφει η Libération.

Ο κ. Νασέρι επέστρεψε στο αεροδρόμιο πριν από μερικές εβδομάδες, όπου έζησε μέχρι να πεθάνει, δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου.

Τραγική ειρωνία; Πάνω του βρέθηκαν αποταμιεύσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ…

Με πληροφορίες από ΒΒC

Οι Βρετανικές πάμπ «θύμα» του χειμωνιάτικου Μουντιάλ του Κατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: