Η Άγκυρα διαμαρτύρεται εναντίον της Ουάσιγκτον και της Αθήνας: Οι Αμερικάνοι αναπτύσσουν drones MQ-9 Reaper στην Ελλάδα

FILE PHOTO: An MQ-9 Reaper flies a training mission over the Nevada Test and Training Range. MQ-9 aircrew provide dominant, persistent attack and reconnaissance for comabtant commanders and coalition partners across the globe. U.S. Air Force photo by Airman 1st Class William Rio Rosado




Με τίτλο «Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν drones MQ-9 Reaper στην Ελλάδα» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού NTV, στο οποίο καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

‘Σύμφωνα με πληροφορίες του Anadolu από το Πεντάγωνο και μετά από αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, τα UAV MQ-9 επανατοποθετήθηκαν στη βάση της Λάρισας, από την οποία είχαν προηγουμένως αποσυρθεί. 8 MQ-9 Reaper UAVs της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασε στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας στις 12 Νοεμβρίου με τον σχετικό εξοπλισμό και προσωπικό.

Όπως έγινε γνωστό, η ανάπτυξη ήταν για ένα χρόνο και στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε την 1η Νοεμβρίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) και του Ελληνικού Στρατού στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

Ο ελληνικός στρατός ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη είναι μέρος των προσπαθειών του για βελτίωση της συνεργασίας με τις συμμαχικές δυνάμεις και ότι «θα συμβάλει στη διαλειτουργικότητα και την αποτρεπτικότητα του ΝΑΤΟ»’.

Ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη με τίτλο «Βάση drones των ΗΠΑ στη Λάρισα» στην φιλοκυβερνητική ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας Hurriyet, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα κάτωθι:

‘Μια νέα αμερικανική βάση ιδρύεται στη Λάρισα. Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος ανάπτυξης των drones, μπορεί να παραταθεί για άλλον 1 χρόνο. 4 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper που αναπτύχθηκαν στην ελληνική αεροπορική βάση μεταφέρθηκαν σε κομμάτια και συναρμολογήθηκαν στη Λάρισα, ενώ τα άλλα 4 προέρχονταν από αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη και τα κέντρα ελέγχου τους βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Τα Νέα ανέφεραν ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει 3 drones ίδιου τύπου, προσθέτοντας ότι «τα MQ-9 Reaper μπορούν να μείνουν στον αέρα περισσότερο από το τουρκικό Bayraktar TB2. Με εμβέλεια 1850 χιλιομέτρων, αυτά τα αμερικανικά drones μπορούν να παρακολουθούν χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο’.

Capo dei Capi ο Ερντογάν στα κατεχόμενα: Ναρκωτικά, τζόγος, πορνεία, ξέπλυμα με έσοδα εκατομμυρίων [αποκάλυψη του Nordic Monitor]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: