Φουντώνουν τα σενάρια για πώληση της Λίβερπουλ: Μελετούμε προτάσεις παραδέχονται οι αμερικανοί ιδιοκτήτες

Το άγαλμα του θρυλικού Bill Shankly έξω από το Anfield, EPA, PETER POWELL




Οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ ανακοίνωσαν ότι «θα εξετάσουν» την πιθανότητα συμμετοχής νέων μετόχων στην ιδιοκτησία της ομάδας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των φημών ότι ο σύλλογος οδεύει προς πώληση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Athletic, η Fenway Sports Group (FSG), η οποία αγόρασε τη Λίβερπουλ το 2010,  ήδη έχει προσκαλέσει και δέχεται προσφορές.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία διαβεβαίωσε πάντως ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επιτυχία της Λίβερπουλ, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου».

Η Λίβερπουλ, δευτεραθλήτρια της Premier League την περασμένη σεζόν, είναι φέτος όγδοη στον πίνακα και κινδυνεύει να μείνει εκτός Champions League με ο, τι αυτό συνεπάγεται για το οικονομικό μέλλον του συλλόγου.

Στη δήλωσή της η FSG αναφέρει: «Υπήρξαν αρκετές πρόσφατες αλλαγές ιδιοκτησίας και φήμες για αλλαγές στην ιδιοκτησία σε συλλόγους της Premier League και αναπόφευκτα μας ρωτούν συχνά και για την ιδιοκτησία μας στη Λίβερπουλ.

«Η FSG έχει λάβει συχνά εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να γίνουν μέτοχοι της Λίβερπουλ. Η FSG έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι υπό τους σωστούς όρους και προϋποθέσεις θα εξετάζαμε νέους μετόχους εάν ήταν προς το συμφέρον της Λίβερπουλ ως συλλόγου».

Πρώτες αντιδράσεις

Ο μεγαλύτερος σύλλογος φίλων της Λίβερπουλ, Spirit of Shankly, δήλωσε ότι ελπίζει πως σε οποιεσδήποτε συνομιλίες που αφορούν πιθανούς νέους ιδιοκτήτες του συλλόγου, θα ζητηθεί η γνώμη των οπαδών.

«Είδαμε πληροφορίες σήμερα ότι η FSG έθεσε την Liverpool FC προς πώληση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

“Εχουμε στείλει επιστολή στην LFC για διευκρινίσεις και θα περιμένει μια απάντηση πριν σχολιάσουμε. Ωστόσο, αναμένουμε τόσο από το Supporters Board όσο και από το SOS να συμμετέχουν σε κάποιο μέρος της διαδικασίας, έτσι ώστε οι οπαδοί να είναι στο επίκεντρο κάθε πώλησης.

Η FSG είχε αγοράσει τη Λίβερπουλ ύστερα από συμφωνία 300 εκατομμυρίων λιρών.

Ο αστέρας του μπάσκετ ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι συνιδιοκτήτης της Λίβερπουλ από το 2011 κατέχοντας μερίδιο 2% που του κόστισε 4,7 εκατομμύρια λίρες.

Έκτοτε έγινε συνεργάτης στην FSG, η οποία είναι ιδιοκτήτης επίσης της ομάδας μπέιζμπολ Boston Red Sox.

Τον Μάρτιο η RedBird Capital Partners, μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία, αγόρασε μερίδιο στην FSG για περίπου 735 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κύριος ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι , ζήτησε συγγνώμη από τους οπαδούς τον Απρίλιο του 2021, για το γεγονός ότι ο σύλλογος είχε σχεδιάσει να συμμετάσχει στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή Super League.

Ο οικονομικός αναλυτής του ποδοσφαίρου Kieran Maguire σε συνέντευξή του στο BBC Radio 5 Live, σχολιάζει:

«Η Fenway Sports Group έχει δει την εκπληκτική τιμή που πουλήθηκε η Τσέλσι (£4,25 δισ) και επίσης ότι έχει έναν επιπλέον αντίπαλο για την έξοδο στο Champions League, τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ.

Οι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ αγόρασαν τον σύλλογο για την ίδια τιμή που πλήρωσε η FSG για τη Λίβερπουλ – 300 εκατομμύρια λίρες. Η FSG θα μπορούσε εύκολα να πουλήσει για 10 φορές αυτό το ποσό – αν όχι περισσότερο -καθώς η Premier League παραμένει μια απίστευτα προσοδοφόρα πρόταση για επενδυτές και άτομα εξαιρετικά υψηλής αξίας.

Η λίρα είναι αδύναμη αυτή τη στιγμή, γεγονός που καθιστά τη συμφωνία ακόμη πιο ελκυστική, εάν οι επενδυτές προέρχονται από το εξωτερικό.

Η Άρσεναλ έχει περάσει πέντε χρόνια τώρα εκτός Τσάμπιονς Λιγκ και οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ έχουν σημειώσει τις οικονομικές απώλειες που έχει καταγράψει είχε η Άρσεναλ στο διάστημα αυτό. Δεν θέλουν τα ίδια για τη δική τους επιχείρηση, καθώς ήταν πάντα πολύ προσεκτικοί στην τοποθέτηση επιπλέον χρημάτων και πιθανώς σκέφτονται ότι είναι καλή στιγμή για να πουλήσουν – ή σίγουρα να δουν ποιες είναι οι επιλογές όσον αφορά τον σύλλογο.

Πιθανότατα θα είναι κυρίως Αμερικανοί επενδυτές που καλοβλέπουν τη Λίβερπουλ. Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποτρέψει τις εταιρείες της από το να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο, επομένως αυτό είναι ένα σενάριο που δεν παίζει. Δεν είμαι δε σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί στη Βρετανία που ρεαλιστικά θα είχαν κοντά 4 δισεκατομμύρια λίρες για να αγοράσουν τη Λίβερπουλ».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Champions League: Οι ημερομηνίες διεξαγωγής για τις μάχες των τεσσάρων γιγάντων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: