Βότκα και συμπάθεια: Σάλος στην Ιταλία – Τα ξαναβρήκα” με Πουτιν, λέει ο Μπερλουσκόνι * Δώρο βότκες και υπέροχο γράμμα στα γενέθλιά μου..

FILE PHOTO: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Photo via Twitter




Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα αποτελέσει μέρος της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας, έχει ξεσηκώσει θύελλα επικρίσεων αφού υπερηφανεύτηκε ότι έχει ανανεώσει τους δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ανταλλάσσοντας «υπέροχες επιστολές» στις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος τον αποκαλεί «το νούμερο ένα μεταξύ των πέντε καλύτερων φίλων” του.

Ο τρεις φορές Ιταλός πρωθυπουργός, του οποίου τα σεξουαλικά πάρτι «bunga bunga» και η εγγύτητα με το Κρεμλίνο τον έχουν φέρει συχνά στο επίκεντρο της δημόσιας διαμάχης, έκανε τις δηλώσεις αυτές στους βουλευτές του.

Στην ηχογράφηση της συνάντησης που έλαβε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων LaPresse, ο  Μπερλουσκόνι ακούγεται να λέει ότι ο Πούτιν του έστειλε είκοσι μπουκάλια βότκα για τα γενέθλιά του και ένα «πολύ υπέροχο γράμμα».

Και συνέχισε: «Απάντησα με μπουκάλια Λαμπρούσκο και ένα εξίσου γλυκό σημείωμα», προσθέτοντας ότι «έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, λίγο υπερβολικά».

«Οι Ρώσοι υπουργοί έχουν πει σε πολλές περιπτώσεις ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο μαζί τους επειδή παρέχουμε όπλα και χρηματοδότηση στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.
«Δεν μπορώ να πω προσωπικά την άποψή μου γιατί αν διαρρεύσει στον Τύπο θα αποδειχθεί καταστροφή».

Το Forza Italia, το κόμμα του Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να ανασκευάσει τις εκρηκτικές αυτές δηλώσεις του Μπερλουσκόνι υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης του μιλούσε για προηγούμενες επαφές με το Κρεμλίνο και επιμένοντας ότι η στάση του απέναντι στη Ρωσία ήταν «σύμφωνη με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αλλά το επεισόδιο είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη δεξιά κυβέρνησή της, η οποία θα περιλαμβάνει άτομα της Forza Italia.

Αφού κέρδισε τις εκλογές του περασμένου μήνα με τις ακροδεξιές, κοινωνικά συντηρητικές απόψεις της, η Μελόνι προσπάθησε να καθησυχάσει τους δυτικούς συμμάχους της Ιταλίας επαναλαμβάνοντας τη στάση της υπέρ του ΝΑΤΟ και τις συνεχιζόμενες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Αλλά είναι σε συνασπισμό με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Ματέο Σαλβίνι – και οι δύο γνωστοί Πουτινόφιλοι.

Το 2015, η Ουκρανία απαγόρευσε στον Μπερλουσκόνι την είσοδο για τρία χρόνια επειδή επισκέφθηκε την Κριμαία, η οποία ένα χρόνο πριν είχε προσαρτηθεί παράνομα από τη Ρωσία.

Ο βετεράνος Ιταλός πολιτικός χάρισε κάποτε στον ηγέτη του Κρεμλίνου μια παπλωματοθήκη με τυπωμένα τα πρόσωπά τους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είπε ότι ο Πούτιν ήθελε απλώς να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι με «αξιοπρεπείς ανθρώπους».

Τα νέα σχόλια του Μπερλουσκόνι έρχονται μετά από μια σειρά από διαμάχες με την Μελόνι. Εν μέσω αναφορών ότι η Μελόνι “έκοψε” τον εκλεκτό του για υπουργοποίηση, ο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε να στηρίξει την επιλογή της προέδρου για την άνω βουλή του κοινοβουλίου.

Προέκυψε επίσης μια φωτογραφία με ένα σημείωμα που είχε γράψει και την αποκαλούσε «ισχυρογνώμονα, αυταρχική, αλαζονική και προσβλητική». Εκείνη απάντησε: «Ο Μπερλουσκόνι ξέχασε ένα σημείο: δεν είμαι εκβιάσιμη».

Η ένταση έχει αυξηθεί καθώς ο βετεράνος πολιτικός επέμεινε ένας από τους βουλευτές του να διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης, παρά την προφανή έλλειψη συμφωνίας από την Μελόνι.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι σαν σκορπιός με βάτραχο: τσιμπάει ακόμα κι αν ξέρει ότι θα πεθάνει», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

Και για τους εξουθενωμένους Ιταλούς, οι σχεδόν καθημερινές αναφορές για ρήξεις στην κορυφή απέχουν πολύ από τη σταθερότητα που λαχταρούν.

Με πληροφορίες από BBC

Και χούντα Πούτιν στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας: Κήρυξε στρατιωτικό νόμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: