Η ανησυχητική ανασύνταξη της ακροδεξιάς στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι διαπραγματεύσεις Όρμπαν και Μοραβιέτσκι με τη Λεπέν – Ο ρόλος της Μελόνι

File Photo epa11282481 Former Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki (L) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrive before presiding over a discussion about European migration policy and current topics on the agenda of the European Council at the European Parliament in Brussels, Belgium, 16 April 2024. EPA/OLIVIER MATTHYS




Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, μέλη του δεξιού «εθνικο-συντηρητικού» στρατοπέδου, σχεδιάζουν ανασχηματισμό των εξουσιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν αρκετή δύναμη στην επόμενη θητεία.

Αν και δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με τη μαρίν Λεπέν, η ακριβής θέση του κόμματός της στη νέα ισορροπία παραμένει ασαφής, ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα είναι ο απόλυτος διαπραγματευτής.

Ενόψει των ευρωεκλογών και της ενίσχυσης της εθνικο-συντηρητικής ομάδας ECR και της ακροδεξιάς ID, το κόμμα του Όρμπαν, Fidesz, σκέφτεται σε ποια παράταξη να ενταχθεί μετά την αποχώρησή τους από το κεντροδεξιό ΕΛΚ το 2021. «Η τρέχουσα δομή δεν είναι καλή: οι εθνικοσυντηρητικές δυνάμεις παίρνουν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και δεν έχουν σωστή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στο Euractiv ο Balázs Orbán, πολιτικός διευθυντής του Viktor Orbán.

«Έτσι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι εθνικές συντηρητικές δυνάμεις θα ακούγονται πολύ περισσότερο και στην ευρωπαϊκή σκηνή», είπε, εξετάζοντας τους σημερινούς σχηματισμούς των ID, ECR και τις εθνικές τους αντιπροσωπείες, οι οποίες, είπε, έγιναν αναποτελεσματικές στην αντεπίθεση στα «φεντεραλιστικά» κόμματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι «κυριαρχικές» δυνάμεις του αποχώρησαν από την ΕΕ.

Ερωτηθείς από το Euractiv εάν το Fidesz θα ενταχθεί στο ECR, ο πολιτικός του διευθυντής απάντησε: «Έχουμε πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ECR, της ID ή του σχηματισμού μιας νέας ομάδας, χωρίς να απορρίπτεται η ιδέα των «γραπτών εγγράφων» κατά τη δημιουργία συνασπισμού.

Από την άλλη, ενώ η αντίδραση της Meloni στα σχέδια του Orbán να ενταχθεί στο ECR είναι άγνωστη, ένα βασικό ζήτημα που χωρίζει τον Morawiecki και την Meloni είναι το πόσο κοντά θέλουν να είναι στο Rassemblement National της Marine Le Pen.

Από την πλευρά του, ο Morawiecki υποστήριξε ότι η Le Pen θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της μόχλευσης των δεξιών εθνικιστικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο. Υποστήριξε στενότερους δεσμούς, αν και απέρριψε την πλήρη συγχώνευση μεταξύ ECR και ID λόγω τεράστιων διαφορών μεταξύ των θέσεων των εθνικών αντιπροσωπειών σε βασικά ζητήματα πολιτικής όπως η υποστήριξη για την Ουκρανία, δεσμευόμενος να συνεργαστεί με «ορισμένες» αντιπροσωπείες.

Euractiv [Morawiecki, Orbán plot reshuffle in EU Parliament with Le Pen

Συνεργάτης ευρωβουλευτή του ακροδεξιού AfD συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας: Μετέφερε πληροφορίες από το ευρωκοινοβούλιο, «κάρφωνε» διαφωνούντες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: