Και χούντα Πούτιν στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας: Κήρυξε στρατιωτικό νόμο

FILE PHOTO: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, KONSTANTIN ZAVRAZHIN, KREMLIN POOL, PUTNIK




Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα, επικαλούμενος το άρθρο του ρωσικού Συντάγματος που δίνει την εξουσία στον Ρώσο πρόεδρο να το πράξει σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή άμεσης απειλής επίθεσης

Πρόκειται για τις ουκρανικές περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, όπου τμήματα των εδαφών τους βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο Πούτιν συμπλήρωσε  πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκασταστάσεων.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στους – διορισμένους από τη Μόσχα – διοικητές των κατεχόμενων περιοχών θα δοθούν επιπλέον εξουσίες στον τομέα της ασφάλειας. 

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε λεπτομερώς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου.

Βάσει της νομοθεσίας ωστόσο, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian και οι ρωσικοί Moscow Times,  ενδέχεται να περιλαμβάνει περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, ισχυρότερη λογοκρισία και ευρύτερες εξουσίες για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου

Ο στρατιωτικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της Πέμπτης, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

  • Το Σύνταγμα της Ρωσίας δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να κηρύξει στρατιωτικό νόμο «σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή άμεσης απειλής επίθεσης», απαιτώντας από τον πρόεδρο να ενημερώσει και τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και την Κρατική Δούμα.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει τώρα να εγκρίνει την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου προτού γίνει επίσημη, σύμφωνα με τη  ρωσική νομοθεσία.

  • Η Ρωσία μπορεί να λάβει «άλλα μέτρα» βάσει του υφιστάμενου στρατιωτικού νόμου «εάν χρειαστεί», αναφέρει το διάταγμα του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων απροσδιόριστων «περιορισμών σε δικαιώματα και ελευθερίες» και «πρόσθετες υποχρεώσεις», καθώς και «γενική ή μερική κινητοποίηση».

Πρόκειται για τις περιοχές Κράσνονταρ, Μπελγκορόντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κουρσκ και Ροστόφ, που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, αλλά και τα εδάφη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία η Ρωσία προσήρτησε το 2014.

Επίσης, διέταξε τη σύσταση ενός νέου συντονιστικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, με στόχο να κλιμακωθεί η συνεργασία μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των μαχών στην Ουκρανία.

Κλιμάκωση Πούτιν λόγω της ήττας στα μέτωπα

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έρχονται την ίδια μέρα που Ρώσοι αξιωματούχοι στη Χερσώνα, μια από τις τέσσερις κατεχόμενες περιφέρειες, είπαν στους αμάχους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατόν μπροστά σε μια επικείμενη ουκρανική επίθεση.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε.

Καταδικάζει το Κίεβο

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτικού νόμου σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως «ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών».

«Η εφαρμογή του “στρατιωτικού νόμου” σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως μια ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών από μια ακόμη “ανασύνταξη”», έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και το τέλος κατοχής των εδαφών μας», έγραψε.

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times/ The Guardian/ AFP/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Τα ιρανικά drones πιέζουν το Ισραήλ: Λόγους εθνικής ασφάλειας επικαλούνται οι υπέρμαχοι της εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: