Ναι, τα σκυλιά μυρίζουν το ανθρώπινο άγχος: Αποκαλυπτική έρευνα και ιστορίες συγκινητικής αφοσίωσης

Photo by Jayden Burdick via Pexels




Τα σκυλιά βλέπουν τον κόσμο μέσα από τη μύτη τους. Η εξαιρετική τους ικανότητα να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες μυρωδιές -πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους- τους βοηθά να βρίσκουν βόμβες, όπλα, ναρκωτικά και ανθρώπινα λείψανα ή να επισημάνουν ορισμένες ασθένειες.

Τώρα όμως μια νέα μελέτη διαπίστωσε -και για όσους το διαισθάνονταν ή ήσαν σίγουροι- επιβεβαίωσε απολύτως ότι τα σκυλιά μπορούν να κάνουν κάτι εξίσου αξιοσημείωτο: να μυρίσουν το άγχος στους ανθρώπους.

Τα σκυλιά είναι σε θέση να μυρίζουν αλλαγές στην ανθρώπινη αναπνοή και τον ιδρώτα και -με μεγάλη ακρίβεια- να εντοπίζουν χημικές οσμές που εκπέμπουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται άγχος.

Τα νέα ευρήματα παρέχουν μία «βαθύτερη γνώση της σχέσης ανθρώπου – σκύλου και προσθέτουν στην κατανόησή μας για το πώς οι σκύλοι αντιλαμβάνονται και αλληλοεπιδρούν με τις ανθρώπινες ψυχολογικές καταστάσεις», δηλώνει η Κλάρα Ουίλσον (Clara Wilson), διδακτορική φοιτήτρια στη σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ και εκ των συντακτών της μελέτης.

Η τελευταία έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα ογκούμενο σώμα ενδείξεων και στοιχείων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των σκύλων –πώς βλέπουν, σκέφτονται και μυρίζουν– και τις θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις τους.

Οι σκύλοι μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα ανακουφίζοντας το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη ατόμων με αγχώδεις διαταραχές ή οσων αναρρώνουν από τραύμα. Η ικανότητα των σκύλων να μυρίζουν το ανθρώπινο στρες θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη στην εκπαίδευση σκύλων υπηρεσιών και θεραπείας.

«Νομίζω ότι αυτή η εργασία βοηθά στην επιβεβαίωση ότι οι σκύλοι μπορούν να είναι έξυπνοι στην ανάγνωση των συναισθηματικών μας καταστάσεων και αυτή η μελέτη δείχνει συγκεκριμένα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω των οσμών», δήλωσε ο Nathaniel Hall.

Ο Χολ, ο οποίος είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Όσφρηση σκύλων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας δηλώνει: «Τα αποτελέσματα φαίνεται να ενισχύουν αυτό που αισθάνονται πολλοί ιδιοκτήτες: ότι ο σκύλος τους μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητος στη συναισθηματική του κατάσταση».

Ιστορίες αφοσίωσης 

Υπάρχουν πολλές καταπληκτικές ιστορίες τις οποίες έχουν γνωστοποιήσει γονείς κατοικίδιων ζώων που περιγράφουν τέτοιες στιγμές. Ο Μπεν Γκόλντμπεργκ θυμάται πώς ο Γιάντι, ένα μικρό Γκολντεντούντλ χώθηκε στην αγκαλιά της συζύγου του όταν έμαθαν ότι μια θεραπεία γονιμότητας είχε αποτύχει. (Το ζευγάρι έχει τώρα έναν γιο 10 μηνών.)

«Αμέσως αισθάνθηκε ότι ήταν αναστατωμένη», θυμάται ο Γκόλντμπεργκ. «Ο Yadi πρόσφατα έκανε ξανά το ίδιο πράγμα. Η σύζυγός μου έμαθε τον περασμένο μήνα ότι η γιαγιά της είχε πεθάνει και, μόλις τελείωσε η κλήση, αμέσως κουλουριάστηκε πάνω της».

Η Βικτόρια Άλεν, αφηγείται μια παρόμοια ιστορία για τον Σπες, το ημίαιμο σκυλάκι της. Σε μια παραλία, εκείνη και ο Σπες συνάντησαν μια ομάδα νέων. Μία κοπέλα ανάμεσά τους έκλαιγε. «Ο Σπες αγνόησε όλους τους άλλους και πήγε αμέσως στη νεαρή γυναίκα που έκλαιγε για να τη δει», είπε ο Άλεν. «Αγαπά τους ανθρώπους, οπότε δεν ήταν έκπληξη, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν σαφές ότι αυτή η γυναίκα ήταν το μόνο άτομο που ήθελε να δει. Ο Σπες κινήθηκε κατευθείαν προς το μέρος της, χωρίς δισταγμό, και απλά ένιωσε με τη μουσούδα του το χέρι της».

Σε πραγματικές συνθήκες, οι σκύλοι πιθανότατα χρησιμοποιούν μια ποικιλία αντιλήψεων, όπως η γλώσσα του σώματός μας, ο τόνος της φωνής ή ο ρυθμός αναπνοής για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν μια κατάσταση. Τα αποτελέσματα της μελέτης «παρέχουν ακλόνητες αποδείξεις ότι η οσμή είναι επίσης ένα συστατικό που μπορούν να αξιοποιήσουν τα σκυλιά».

Η μελέτη δεν προσδιόρισε εάν τα σκυλιά μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, δηλαδή να αναγνωρίσουν εάν οι συμμετέχοντες αισθάνονταν χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι ή φοβισμένοι, για παράδειγμα. Μόνο ότι βίωναν το άγχος όπως αυτό μετρήθηκε από τα την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

«Τα σκυλιά ξεχωρίζουν τις ανθρώπινες οσμές σε αγχωμένες και μη αγχωμένες καταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γνωρίζουν κάτι για το πώς αισθάνεται ένα άτομο ή τι σημαίνει όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι», δήλωσε ο Evan MacLean, διευθυντής του Κέντρου Νόησης Σκύλων της Αριζόνα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Μπορεί να συμβαίνει, αλλά απλά δεν το γνωρίζουμε από αυτή τη μελέτη».

Πώς έγινε το πείραμα

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από ανθρώπους πριν (σε ήρεμη κατάσταση) και αφότου τους είχαν δώσει ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα να επιλύσουν. Χρησιμοποίησαν μόνο δείγματα από εκείνους που παρουσίασαν αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, σημάδια στρες δηλαδή από την εκτέλεση της μαθηματικής εργασίας. Συλλέχθηκαν δείγματα από 36 μη καπνιστές που δεν είχαν φάει ή πιει τίποτε πριν από τη δοκιμή. Τα δείγματα αναπνοής και ιδρώτα κάθε ατόμου συλλέχθηκαν με το να σκουπίσουν μια γάζα στο πίσω μέρος του λαιμού τους, να την μετά σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο φιαλίδιο και στη συνέχεια να εκπνέουν τρεις φορές μέσα στο φιαλίδιο.

 

Τα τέσσερα σκυλιά του πειράματος ήταν κατοικίδια ζώα.

Για να διδάξουν στους σκύλους ποια μυρωδιά να αναγνωρίσουν, οι επιστήμονες τα εξέθεσαν πρώτα στο δείγμα ιδρώτα και αναπνοής του ατόμου που ήταν καταπονημένο μαζί με δύο φιαλίδια ελέγχου με καθαρή γάζα και χρησιμοποίησαν διάφορες λιχουδιές για να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά να εντοπίζουν τα σωστά.

Αργότερα, σε κάθε σκύλο δόθηκαν δείγματα αναπνοής και ιδρώτα από τον ίδιο συμμετέχοντα πριν και μετά την εμπειρία του στρες. Τα σκυλιά ειδοποίησαν σωστά τους ερευνητές για το δείγμα στρες κάθε ατόμου σε σχεδόν το 94% των 720 δοκιμών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τωρα ότι κάποια μελλοντική έρευνα μπορεί να καθορίσει εάν οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ θετικού και αρνητικού στρες.
«Ενώ υποψιαζόμασταν ότι τα σκυλιά μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ των χαλαρών και αγχωμένων δειγμάτων κάθε ατόμου, ήταν συναρπαστικό να δούμε πόσο σίγουροι ήταν», λένε οι ερευνητές. «Ελπίζω ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερα για το υι μπορούν να κάνουν αυτά τα χαρισματικά πλάσματα»

Πηγή: Washington Post: Yes, your dog really can sniff that you’re upset

Βιβλία για τη ναζιστική Γερμανία και τον Β’ Παγκόσμιο αγοράζουν οι Ρώσοι μετά την επιστράτευση Πούτιν: Εκτίναξη των πωλήσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: